Άγιος Βαλεντίνος: Οι Θρύλοι Του Και Η Δικιά Μας Μέρα


Άγιος Βαλεντίνος… Μία μέρα με πολύ φανατικούς οπαδούς και πολύ φανατισμένους πολέμιους… Εγώ, από την άλλη, δε θυμάμαι να έχω γιορτάσει τη μέρα αυτή με κάποιον τρόπο… Ίσως μία φορά, μαθήτρια ακόμα, όταν μου έκανε έκπληξη το… αγόρι μου. Ήμουν άρρωστη στο σπίτι όταν ξαφνικά χτύπησε το κουδούνι και στην πόρτα εμφανίστηκε το αγόρι με αρκούδο (τον έχω ακόμα), τριαντάφυλλο και σοκολάτα! Αυτό ήταν… Ο Άγιος Βαλεντίνος από τότε δεν μου ξαναχτύπησε την πόρτα! Και όχι, δεν είμαι εχθρός ούτε τρελός οπαδός αυτής της γιορτής. Ίσα – ίσα που πιστεύω ότι κάθε ιδιαίτερη μέρα είναι αφορμή να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά: οι υποστηρικτές αγοράζουν λουλούδια, δώρα και γεμίζουν τα εστιατόρια, ενώ οι σκεπτικιστές συζητάνε και επιχειρηματολογούν… Εδώ που τα λέμε, είμαι σίγουρη ότι και οι εχθροί του Άγιο Βαλεντίνου, κάπου, κάπως, ή ίσως κάποια άλλη μέρα θα τον γιορτάσουν!

Αλλά τελικά ποιος ήταν ο Άγιος Βαλεντίνος; Οι ιστορίες γύρω από το όνομα του πολλές… Επίσης κάπου στην ιστορία εμφανίζονται 2 Βαλεντίνοι, χωρίς όμως να έχει ξεκαθαριστεί ποιος ήταν τελικά ο Άγιος Βαλεντλίνος από τους δύο. Όπως και να χει όμως, πάντα οι μύθοι και οι θρύλοι μας γοητεύουν όλους, είτε οπαδούς, είτε πολέμιους!

Κατ’αρχάς, να πούμε ότι 14 Φλεβάρη είναι η ημερομηνία θανάτου του Αγίου. Πιο συγκεκριμένα ο Άγιος Βαλεντίνος πέθανε στις 14/2/269 και θεωρείται οσιομάρτηρας. Ο λόγος του θανάτου του είναι ρομαντικός… Ο Αυτοκράτορας Κλαύδιος, εκείνα τα χρόνια, είχε απαγορεύσει στους νέους άντρες να παντρεύονται γιατί ο αυτοκάτορας κατάλαβε ότι οι ανύπαντροι άντρες ήταν καλύτεροι στρατιώτες! Δεν τους περιμένε καμία αγαπημένη πίσω και ούτε είχαν και αυτοί τη λαχτάρα να δουν σύντομα το άλλο τους μισό. Ο Άγιος Βαλεντίνος εκείνη την περίοδο ήταν επίσκοπος στη Ρώμη και εκτελόυσε το μυστήριο του γάμου μεταξύ των νέων και ερωτευμένων κρυφά… Για αυτό το λόγο συνελήφθει! Στη δίκη ο διακαστής ήταν έτοιμος να του δώσει χάρη. Όταν όμως προσπάθησε να μυήσει στο Χριστιανισμό τον Κλαύδιο (τα ψιλοκατάφερε η αλήθεια είναι!), τότε καταδικάστηκε προς λιθοβολισμό. Επέζησε και έτσι λίγο αργότερο αποκεφαλίστηκε…

Μία αλλή ιστορία στην οποία αναφέρεται ο Άγιος Βαλεντίνος και τον τοποθετεί πάλι στα χρόνια του Κλαύδιου πάει κάπως έτσι: Ο Δικαστής Αστέριος αμφισβητώντας την πίστη του επισκόπου Βαλεντίνου, του ζήτησε να κάνει την τυφλή και θετή του κόρη να δει ξανά. Ο Αγιος Βαλεντίνος τα κατάφερε και τότε ο δικαστής βαφίστηκε αυτός και όλη του οι οικογένεια, χριστιανοί. Ο Άγιος Βαλεντίνος του ζήτησε μέσα σε τρεις μέρες να εξαφανίσει ότιδήποτε ειδωλολατρικό από την πόλη και τότε επενέβη ο αυτοκράτορας Κλαύδιος και πρόσταξε το θάνατο του Αγίου…

Μία άλλη όμορφη ιστορία είναι και ο έρωτάς του Αγίου με την τυφλή κόρη του θεσμοφύλακά του… Της έστελνε γράμματα και υπέγραφε “με αγάπη, ο Βαλεντίνος σου”!

Και κάπως έτσι όλες οι ιστορίες συνδέονται λίγο μεταξύ τους για να αποκτήσει ο Άγιος Βαλεντίνος τη θέση που του αξίζει. Γιατί αν όντως, βοηθούσε τους ερωτευμένους τότε δικαίως του αξίζει μία ολόκληρη μέρα όλοδική του!

Τώρα αν θέλουμε να πάμε λίγο πιο βαθιά στην ιστορία της σχέσης του ανθρώπου με τη θρησκεία, τότε θα πρέπει να ανφερθούμε στα Λουπερκάλια. Η γιορτή αυτή είναι μία παγανιστική γιορτή αφιερωμένη στο θεό της γονιμότητας το Λούπερκους. Γιορτάζοταν το Φλεβάρη μέχρι τον 5ο μ.Χ. αιώνα όπου και απαγορεύτηκε και τη θέση της πήρε ο Άγιος Βαλεντίνος!

Όλοι γνωρίζουμε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν δέχεται την ύπαρξη του Άγιο Βαλεντίνου. Εδώ στη Ελλάδα, η γιορτή ήρθε τη δεκατία του 1970 με πρωτοβουλία των ανθοπώλων.

Αλλά καλό είναι να μην ξεχνάμε και την αρχαία αυτή πεποίθηση που θέλει τα πουλιά να ζευγαρώνου κάθε χρόνο στις 14 Φλεβάρη!

Το πώς ή και το αν θα γιορτάσετε την ημέρα των ερωτευμένων εξαρτάται από εσάς και μόνο! Πάντως αν το θέλετε κάντε το! Μη σκέφτεστε τί θα πουν οι άλλοι! Είναι αφορμή για μία όμορφη βραδιά με τον αγαπημένο μας! Και επειδή μεσοβδόμαδα ίσως να είναι λίγο δύσκολο, κανονίστε το για το Σαββατοκύριακο! Αν πάλι είναι και αυτό δύσκολο λόγω παιδιών, μην ανησυχείτε, η γιορτή προσαρμόζεται για όλους! Κρατάει και 40 μέρες, μην ξεχνάτε! Εξάλλου οι ιστορίες για τον Άγιο αποτελούν ένα όμορφο παραμύθι για τα παιδιά! Αν ψάξετε κιόλας λίγο παραπάνω το θέμα είμαι σίγουρη ότι θα φτιάξετε το ομορφότερο παραμύθι, γεμάτο αγάπη!

Αν πάλι δε συνηθίζετε να γιορτάζετε την ημέρα αυτή σας έχω προτάσεις για να σας βάλω στον πειρασμό! Γιορτάστε τη μέρα αυτή αθόρυβα… Μόνο εσείς και τα παιδιά σας, σαν μία κλασική οικογενειακή βραδιά, απλά με ιδιαίτερο θέμα!

  • Πάρτε τα παιδιά αγκαλιά, αράξτε στον καναπέ και δείτε μία ταινία κινουμένων σχεδίων. Κλείστε τα φώτα και ανάψτε κεριά για να κάνετε ατμόσφαιρα! Προτείνω δύο ταινίες που αρέσουν και σε αγόρια και σε κορίτσια: “Μαλλιά Κουβάρια” & “Η Λαίδη και ο Αλήτης”.
  • Ετοιμάστε ρομαντικό δείπνο για τριες, τέσσερεις, πέντε… Βγάλτε τα κολονάτα σας και γεμίστε τα με κόκκινο κρασί για τους μεγάλους και χυμό κεράσι για τους μικρούς. Πάρτε κόκκινες χαρτοπετσέτες και στολίστε καταλλήλως το τραπέζι σας. Τη συγκεκριμένη μέρα επιτρέπονται τα λούτρινα στο τραπέζι! Εμείς πάντως το μενού το έχουμε βγάλει: πίτσα και γλυκό στο ποτήρι (δες τη συνταγή εδώ)!
  • Αν τα παιδάκια σας ξέρουν να γράφουν και να διαβάζουν, μία προτότυπη ιδέα είναι να γράψετε σε χαρτάκια τί αγαπάτε ο ένας στον άλλον (μην ξεχάσετε να σημειώσετε και το όνομα του συγγραφέα!), να τα βάλετε σε ένα βάζο και μετά να τα ανοίξετε και να τα διαβάσετε! Αυτό εμείς θα το κάνουμε του χρόνου που ο Πάνος θα έχει μεγαλύτερη ευχέρεια…
  • Μπορείτε το δείπνο να το μεταφέρετε στο σαλόνι κάνοντας πικ-νικ!
  • Κλείστε τα μάτια και δοκιμάστε καλούδια! Κερδίζει αυτός που βρίσκει τις περισσότερες γεύσεις!
  • Και βέβαια μην ξεχνάμε ότι η μέρα είναι ότι πρέπει για χειροτεχνίες! Εμείς έχουμε ήδη φτιάξει κάποιες! Μπορείτε να τις δείτε στο instagram @happyshinylife

Χρόνια πολλά σε όλους!

Spread the love

Σχολιάστε