Έξυπνες Συσκευές Στις Μέρες Του Κορονοϊού….

Οι εξυπνές συσκευές, το ίντερνετ και τα social media έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας… Κοινότυπα ανοίγω το

Photo by Diego Passadori on Unsplash

άρθρο μου… Μπορεί να είναι και έτσι, αλλά ίσως και αυτό το κοινότυπο να μας ηρεμήσει λίγο από αυτά τα πρωτόγνωρα που ζούμε αυτήν τη περίοδο όλοι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Πριν συνεχίσω, θέλω να ευχηθώ σε όλους μας υγεία και καθαρό μυαλό.

Έχω πολύ καιρό να μοιραστώ μαζί σας σκέψεις ή νέα μου. Πολλά θέματα έχω στο μυαλό μου και όλα τους γυρίζουν γύρω από αυτόν τον αόρατο εχθρό της ανθρωπότητας ολόκληρης. Όλη μέρα στις τηλεοράσεις υπάρχουν εκπομπές που περιστρέφονται γύρω από τον νέο αυτόν ιό, που μας έχει όλους κλείσει στα σπίτια μας. Υπάρχει πλέον στην καθημερινότητά μας μια κατάσταση, καραντίνα τη λένε, που πλέον μας ακούγεται σαν κάτι φυσιολογικό. Οι ειδικοί λένε ότι η υπερπληθώρα πληροφοριών δεν κάνει καλό. Στο δικό μας σπίτι αποφασίσαμε να ακούμε ειδήσεις λίγο το πρωί πριν ξυπνήσουν τα παιδιά και στις 18:00 τις δηλώσεις του κ. Τσιόρδα και του κ. Χαρδαλιά. Μετά δεν ακούμε τίποτα και δεν διαβάζουμε τίποτα…

Όμως αυτό το άρθρο δεν θα ασχοληθεί με τον κορονοϊό, ούτε με τις επιπτώσεις στην ψυχολογία μας. Αποφάσισα να γράψω γιατί θέλω πολύ να μοιραστώ μαζί σας έναν προβληματισμό της νέας μου καθημερηνότητας: οι έξυπνες συσκευές. Για να μην γίνει κάποιο λάθος στην προσπάθειά σας να καταλάβετε τί εννοώ, να εξηγηθώ. Οι έξυπνες συσκευές υπάρχουν πολλά χρόνια στη ζωή μου, όπως και στη δική σας… Όμως αυτήν την περίοδο έχουν αρχίσει και κάνουν πολύ παρέα με τον σχεδόν εννιάχρονο γιο μου!

Σε καμία περίπτωση δε θα ισχυριστώ ότι το παιδί μας, πριν τον εγκλεισμό μας, δεν ασχολιόταν με όλες αυτές τις έξυπνες συσκευές: tablets, smart phones και φυσικά την έξυπνη τηλεόραση που αποκτήσαμε πριν από 2 χρόνια. Αρκεί να σας πω ότι με έχει ρωτήσει πότε μπορεί ο ίδιος να γίνει blogger και επίσης ότι όταν μεγαλώσει θα γίνει… γιουτιούμπερ! Ασχολίαστα και τα δύο, δεν χρειάζεται να μελετήσουμε γιατί τα έχει σκεφτεί όλα αυτά… Και να λοιπόν που ήρθε ο καιρός η Ελλάδα να κλείσει τα σχολεία, τα μαγαζιά μαζικής εστίασης, καταστήματα, να απαγορεύσει τις άσκοπες μετακινήσεις. Και τα παιδιά χάρηκαν γιατί θα έκαναν διακοπές. Η χαρά λίγο κόπηκε όταν οι δάσκαλοι άρχισαν από τις πρώτες κιόλας μέρες να στέλνουν εργασίες. Αλλά ευτυχώς που το έκαναν. Ούτε εδώ θα πω περισσότερα γιατί όσοι όντες γονείς καταλαβαινόμαστε….

Όμως όσο κι αν γεμίζουμε τη μέρα μας με διάφορες δραστηριότητες εντός σπιτιού και εκτός (μέχρι τον κήπο εννοώ) πάντα υπάρχουν και οι έξυπνες συσκεύες που “πρέπει” πάντα να ασχοληθούμε. Και αυτό ισχύει για μεγάλους και για μικρούς στο σπίτι μας. Ο καθένας για το λόγο του. Βέβαια να σας πω και αυτό: ο Πάνος μέσα στην εβδομάδα έκανε και το πρώτο του μάθημα Αγγλικών μέσω skype. Λίγο πριν συνδεθεί ήταν όλο νεύρα… Ξέρετε, μάθημα κτλ. Όταν όμως τελείωσε το μάθημα ήταν καταενθουσιασμένος. Βέβαια είχε και την ιδέα να στείλει mail στο σχολείο του και να ζητήσει πλέον τα μαθήματα, όλο το χρόνο, να γίνονται έτσι! Γλυτώνεις χρόνο και ο χρόνος είναι χρήμα, είπε… Η εξοικίωση με όλην αυτήν την τεχνολογία, τον βοήθησε αμέσως (όπως και τα υπόλοιπα παιδιά στο γκρουπ) να προσαρμοστεί στην νέα αυτή πραγματικότητα.

pin this!

Όλο αυτό το διάστημα είμαστε λίγο πιο ελαστικοί στο θέμα οθόνη. Το καλό είναι ότι δεν ξεχνάει ποτέ το βιβλίο του πριν κοιμηθεί… Και όχι δεν το διαβάζει ο ίδιος, αλλά έγω. Ξαπλώνουμε μαζί στο κρεβάτι και του διαβάζω λίγο. Πολλά βράδια δεν έχω διάθεση, αλλά είναι και κάτι που δε θέλω να σταματήσει (θα συμβεί κάποια στιγμή, όμως) γιατί πραγματικά είναι η ώρα που θα μου πει όλη του την αλήθεια…

Και για να επανέλθω, ξέρω ότι οι έξυπνες συσκευές δε θα φύγουν εύκολα από το πρόγραμμα όταν η κανονικότητα θα επιστρέψει. Έτσι σκέφτηκα ότι όλο αυτό θα πρέπει να διέπεται από κάποιους βασικούς κανόνες που είχα διαβάσει κάποτε (και τους σημείωσα, εννοείται), όταν ο Πάνος ήταν μικρούλης… Κάτι σημαντικό που υπογράμμιζε το άρθρο ήταν ότι εμείς σαν γονείς πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι για όλες αυτές τις εφαρμογές και το πώς λειτουργούν οι συσκευές, ώστε να μπορούμε εύκολα να επιβλέπουμε τις ενέργειες του παιδιού αλλά και να προλαβαίνουμε δυσάρεστες εκπλήξεις (κάποια εφαρμογή γονεϊκου ελέγχου είναι ότι πρέπει).

Με λίγα λόγια:

  • το παιδί χειρίζεται τις έξυπνες συσκευές σε κοινόχρηστο χώρο και ποτέ πίσω από κλειστές πόρτες
  • πάντα, ακόμα και στις μέρες του κορονοϊού, πρέπει να υπάρχει πλάνο χρήσης
  • ποτέ δεν ξεχνάμε ότι οι κανόνες σωστής συμπεριφοράς ισχύουν σε όλους τους τομείς του διαδυκτίου
  • πάντα σκεφτόμαστε 2 φορές πριν πράξουμε και σκεφτόμαστε με λίγο πιο… συντηριτικό μυαλό. Αυτό μας βοηθάει να μην δείξουμε κάτι άλλο από αυτό που είμαστε και επίσης να φιλτράρουμε καλύτερα αυτό που βλέπουμε στην έξυπνη συσκευή μας
  • όλες τις απορίες και τις ερωτήσεις του παιδιού μας πρέπει να τις ακούμε προσεχτικά και με ενδιαφέρον. Επιβάλεται να δίνουμε απαντήσεις εμείς ώστε να αποφύγουμε την αναζήτησή τους σε μη αξιόπιστες πηγές.

Και φυσικά, να σας θυμίσω ότι το παιδί θα κάνει αυτό που βλέπει. Αν το smart phone μας είναι η προέκταση του χεριού μας, μην περιμένουμε τίποτα λιγότερο… Τώρα που #μένουμεσπίτι ας αποκτήσουμε νέες συνήθειες και ενδιαφέροντα. Δεν είναι δύσκολο! Λένε ότι αν κάνεις κάτι για 3 εβδομάδες, τότε γίνεται συνήθεια! Τι λέτε; Ας κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη, τώρα είναι η ευκαρία! Αφού κατεβάσαμε τους ρυθμούς της καθημερινότητάς μας, ας ξαναγνωριστούμε με εμάς και με όλους όσους αγαπάμε!

ΥΓ: Για περάστε από The Rainbow Plays Music γιατί η Σοφία έχει πολύ καλές ιδέες. Επίσης ρίξτε μια ματιά στο βάζο με τις ιστορίες της αγαπημένης μου Άσπας.

 

Spread the love

Σχολιάστε