Αυτά Τα Χριστούγεννα Θα Ταξιδέψουμε…

Photo by Tim Gouw on Unsplash

Για φανταστείτε λέει, αυτά τα Χριστούγεννα να μπορούσαμε να ταξιδέψουμε στον κόσμο. Να μπορούσαμε λέει, να βρεθούμε σε πολλές Παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Να νιώσουμε πολλές φορές όλη αυτή τη χαρά και την ευτυχία που αισθάνεται ο καθένας μας όταν μοιράζεται όμορφες στιγμές με τα πρόσωπα που αγαπάει. Ίσως όλα αυτά να μπορούσαμε να τα κάνουμε αν είχαμε λίγη μαγική σκόνη από το ραβδάκι μιας παραμυθένιας νεράιδας. Μμμ, αυτό είναι εύκολο! Αρκεί να βρούμε μια νεράιδα…

Για καλή μας τύχη όμως, αυτό το ταξίδι απαιτεί φαντασία, άνεση και όμορφες γεύσεις. Με πιο απλά λόγια, βολευτείτε στην αγαπημένη σας θέση, πάρτε και την απαλή σας κουβερτούλα, φτιάξτε καφέ-τσάι-σοκολάτα ή ότι αφέψημα προτιμάτε, πάρτε και κάτι να μασουλάτε (γιορτές έρχονται!) και κάντε με τη φαντασία σας εικόνες όλα αυτά που θα διαβάσετε παρακάτω.

Πρώτη μας στάση, εδώ δίπλα, στη γειτονική Ιταλία. Οι φίλοι μας οι Ιταλοί είναι από τους τυχερούς της Ευρώπης γιατί τα Χριστούγεννα ξεκινούν στις 8/12 και οι γιορτές ολοκληρώνονται στις 6/1. Οι Ιταλοί στολίζουν τα σπίτια τους με φωτάκια και δέντρα, αλλά το πιο σημαντικό σύμβολο για αυτούς είναι η φάτνη. Όλες οι φιγούρες τοποθετούνται στη φάτνη από την αρχή, εκτός από το Θείο Βρέφος, που παίρνει τη θέση του την Παραμονή των Χριστουγέννων, τα μεσάνυχτα. Εδώ δε θα δούμε λαμπερή Παραμονή Χριστουγέννων γιατί οι Ιταλοί νηστεύουν 23 & 24 Δεκεμβρίου. Το γεύμα όμως των Χριστουγέννων είναι λαμπρό με τη γαλοπούλα να έχει θέση πρωταγωνιστή. Το βράδυ των Χριστουγέννων ακούγονται και τα κάλαντα.

Οι γιορτές τελειώνουν με τον ερχομό της καλής και φτωχής μάγισσας Μπεφάνα. Το βράδυ της 6ης Ιανουαρίου η καλή μάγισσα επισκέπτεται τα σπίτια και αφήνει στις κάλτσες δώρα για τα καλά παιδιά και κάρβουνο για τα… άτακτα. Σαν αντάλλαγμα παίρνει τα καρύδια και τα μπισκότα που έχουν φροντίσει να αφήσουν τα παιδιά για εκείνη.

Η Γαλλία γιορτάζει την Παραμονή των Χριστουγέννων με πλούσια εδέσματα για όλη την οικογένεια. Το παραδοσιακό εορταστικό τραπέζι ονομάζεται Reveillon (ρεβεγιόν) και απαρτίζεται από θαλασσινά (μην ξεχνάμε ότι είμαστε ακόμα σε περίοδο νηστείας). Το ίδιο βράδυ (24/12) ο Pere Noel, ο Πατέρας των Χριστουγέννων, φέρνει δώρα σε όλους. Την Ημέρα των Χριστουγέννων οι φίλοι μας οι Γάλλοι τρώνε γαλοπούλα με φουά γκρα. Τα αστέρια των Χριστουγέννων, δηλαδή τα Αλεξανδριαννά στολίζουν κάθε χώρο και αποτελούν βασικό δώρο καθ’όλη τη διάρκεια των γιορτών.

Επόμενη στάση η Γερμανία, όπου το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο στολίζεται… την Παραμονή των Χριστουγέννων!

Photo by Diogo Palhais on Unsplash

Εδώ η περίοδος πριν τα Χριστούγεννα είναι πολύ σημαντική. Οι πόλεις γεμίζουν με χριστουγεννιάτικες αγορές, όπου ο κόσμος βρίσκει γλυκά, στολίδια και ζεστό κρασί. Όλες οι αγορές παραμένουν ανοιχτές μέχρι τις 24/12. Στις 6/12 ο Αγ. Νικόλαος φέρνει δώρα στα φρόνιμα παιδιά και ένα δεματάκι βέργες στα άτακτα. Στη Γερμανία την ημέρα των Χριστουγέννων ο Βάιναχτσμας (ο Χριστούλης) επισκέπτεται όλα τα παιδιά και τους φέρνει δώρα.

Το πιο σημαντικό όμως έθιμο για τους Γερμανούς είναι οι Τρεις Μάγοι. Παραδοσιακά, από τις 27/12 έως τις 6/1 τα παιδιά ντύνονται μάγοι και επισκέπτονται τα σπίτια του κόσμου, αναπαραστώντας τους 3 Μάγους που έχουν επιστρέψει από τη Βηθλεέμ και ανακοινώνουν το χαρμόσυνο νέο της Γέννησης του Θεανθρώπου. Ο κόσμος προσφέρει γλυκά και χρήματα και οι Μάγοι γράφουν στην πόρτα του σπιτιού τα αρχικά τους και το τρέχον έτος: 20*C+M+B*21 (Κασπάρ, Μεχιόρ, Μπαλτάζαρ). Το σημάδι αυτό φέρνει τύχη, δεν σβήνεται και για αυτό αν προσέξετε τις πόρτες των Γερμανών θα δείτε πολλά τέτοια σημάδια από διάφορες χρονιές.

Αν πάμε μία βόλτα στη Δανία θα δούμε να δεσπόζει το Αλεξανδριανό στεφάνι και τα καλικαντζαράκια. Τα παιδιά χαίρονται το κερί-ημερολόγιο, το οποίο δεν είναι παρά ένα κερί χωρισμένο σε 24 μέρη. Κάθε μέρα τα παιδιά κόβουν από ένα κομμάτι μέχρι να φτάσουν στην Παραμονή των Χριστουγέννων όπου θα πάρουν τα δώρα τους. Αυτή την νύχτα οι Δανοί τρώνε παραδοσιακό χοιρινό, καραμελωμένες ψητές πατάτες και κόκκινο λάχανο. Στο γλυκό κρύβεται ένα μεγάλο αμύγδαλο που περιμένει τον τυχερό της χρονιάς που θα το αποκτήσει, κάτι σαν το δικό μας φλουρί.

Η Ισπανία ονομάζει την Παραμονή των Χριστουγέννων Noche Buena και σε όλα τα σπίτια σερβίρεται μοσχάρι με μανητάρια. Στην άκρη της Μεσογείου λαλεί ο πετεινός Misa del  Gallo, που σύμφωνα με την παράδοση, ανακηνώνει το χαρμόσυνο νέο της Γέννησης του Θεανθρώπου. Στις 5/1 οι δρόμοι της Ισπανίας γεμίζουν με ανθρώπους ντυμένους Μάγους και άλλες θρυσκευτικές μορφές, που πετάνε γλυκά και το βράδυ της ίδιας μέρας οι Μάγοι θα μοιράσουν και τα δώρα.

Photo by Rainy Wong on Unsplash

Τελευταίος σταθμός η Σουηδία. Εδώ η εορταστική περίοδος ξεκινάει στις 13/12 και λήγει στις 13/1!. Η μέρα έναρξης των γιορτών είναι η μέρα της Lucia, της Βασίλισσας του Φωτός ή αλλιώς η μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου. Στα σπίτια η μεγαλύτερη κόρη παίρνει τη μορφή της Βασίλισσας, τραγουδάει παραδοσιακά τραγούδια και ξυπνάει τους γονείς της με καφέ και γλυκό κρασί. Στις μέρες μας γίνεται και διαγωνισμός για την πιο όμορφη Βασίλισσα. Μία ακόμα σημαντική μέρα για τους Σουηδούς είναι και η Παραμονή των Χριστουγέννων, όπου στρώνεται τραπέζι με χοιρομέρι, ζελέ από γουρουνοπόδαρα, lutfisk και χυλός ρυζιού. Το lutfisk (λιαστός μπακαλιάρος που σερβίρεται σε κρεμώδη σάλτσα) αποτελεί κατά πάσα πιθανότητα κατάλοιπο της νηστείας πριν από τη Μεταρρύθμιση (του Λούθηρου το 1500μΧ περίπου). Την ίδια νύχτα ανοίγονται και τα δώρα που εδώ τα φέρνει ένα ξωτικό που κρύβεται όλη τη χρονιά στη σοφίτα του σπιτιού!

Τώρα, δεδομένης της κατάστασης φαντάζομαι ότι σε όλοι την Ευρώπη τα όμορφα έθιμα της κάθε χώρας θα προσαρμοστούμ στην νέα πραγνατικότητα…. Βλέπε COVID 19.

Αν πάλι  η φαντασία σας σας έκανε να ονειρεύεστε Χριστουγεννά κάπου έκει έξω, σας εύχομαι ολόψυχα να το ζήσετε! Φέτος είναι δύσκολο, αλλά εύχομαι του χρόνου να μπορέσουμε να ταξιδέψουμε όπου λαχταράμε και όπου μπορούμε! Ας περάσουμε τις τελευταίες μέρες του 2020 εδώ, στην Ελλάδα… Έχουμε τόσα πολλά να δούμε και να κάνουμε! Από που να αρχίσω; Από τα κάλαντα (;), από το χριστόψωμο, τα καλικατζαράκια, βασιλόπιτα, κουραμπιέδες, μελομακάρονα, δίπλες και τόσα ακόμα σε κάθε γωνιά της μικρής και υπέροχης χώρας μας! Καλά Χριστούγεννα σε όλους! Εύχομαι καλές γιορτές και μια νέα χρονιά γεμάτη υγεία, ευτυχία, αγάπη, καλοτυχία και αφθονία!

ΥΓ: Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στις 10 Δεκεμβρίου, 2018 στο blog Τοπία του Κόσμου, στο πλαίσιο της Μυστικής Ανταλλαγής Χριστουγεννιάτικων guest posts που διοργάνωσε το Edityourlife Magazine και οι Greek Women Bloggers. Δες το άρθρο εδώ

Έλα στην Παρέα μας

Κάνε την εγγραφή σου στο News Letter

Έλα στην παρέα μας!

Σε ευχαριστούμε!

Spread the love

Σχολιάστε