Βιογραφικό: 6 Πράγματα Που (ίσως) Πρέπει Να Παραλείψετε

Έχετε ακουστά τις επαγγελματικές διαστροφές, φαντάζομαι… Ε, λοιπόν ανήκω και εγώ σε αυτούς τους… διαστροφικούς τύπους. Η Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού (HR) ήταν το αντικείμενο των βασικών σπουδών μου και του Μεταπτυχιακού μου (Strategical Human Resources Management/Στρατηγική Διοίκηση Ανθρώπινων Πόρων). Μετά από κάποια χρόνια εργασίας στο κομμάτι αυτό, σταμάτησα και είμαι σπίτι μαζί με τα παιδιά μας! Αλλά αυτό το άτιμο μικρόβιο δε λέει να με αφήσει! Παρακολουθώ τις εξελίξεις στο χώρο και ακούω πάντα με ενδιαφέρον όσους μιλούν για τη δουλειά τους: αντικείμενο, ομάδα συνεργατών, διευθυντές, υφισταμένους, χώρος εργασίας, παράπονα κτλ.

Σήμερα θα παρασυρθώ από τη διαστροφή μου αυτή και θα σας μιλήσω, όχι για οργανογράμματα, αξιολογήσεις και περιγραφές θέσεων εργασίας, αλλά για κάτι πολύ απλό και ουσιαστικό: το βιογραφικό σας σημείωμα. Είναι ευρέως γνωστό ότι το βιογραφικό σας είναι το όπλο που θα σας ανοίξει την πόρτα στην αγορά εργασίας. Το βιογραφικό σας περιέχει όλες εκείνες τις πληροφορίες που χρειάζεται κάποιος υποψήφιος εργοδότης για να σας μάθει και να επιλέξει αν θα σας γνωρίσει από κοντά ή όχι. Δε θα περιγράψω πώς πρέπει να γράψετε το βιογραφικό σας, γιατί υπάρχει αρκετή πληροφορία για το σωστό στήσιμο (βιβλιά, διαδύκτιο κ.α.) καθώς και τί πρέπει να περιέχει ένα σωστό βιογραφικό. Αυτό που θα κάνω είναι να σας πω τί δεν πρέπει ή δεν είναι απαραίτητο να συμπεριλάβεται στο βιογραφικό σας. Επομένως αν τώρα το φτιάχνετε ή πιστεύετε ότι χρήζει ανασχηματισμού, πάρτε χαρτί και μολύβι ή απλά εκτυπώστε το άρθρο!

  1. Σκοπός καριέρας ή αλλιώς career objective: θα βρείτε πολλά προσχέδια για το βιογραφικό σας που προτείνουν να συμπεριλάβετε μια σχετική περιγραφή στην άρχή του σημειώματος. Αλλά, πιστέψτε με, πολλοί μανατζερς θεωρούν χάσιμο χρόνου να διαβάζουν τους σκοπούς σας από τη στιγμή που θα πρέπει να είναι ξεκάθαροι στην προϋηρεσία σας. Τώρα αν είναι η πρώτη σας δουλειά, προτείνω να μπεί στο εισαγωγικό σημείωμα που θα συνοδεύει το βιογραφικό σας. Γενικά ο σκοπός καριέρας θεωρείται από κάποιους λίγο ξεπερασμένη πληροφορία.
  2. Όχι στις μακροσκελείς περιγραφές: πολύ σημαντικό! Ο χρόνος για όλους είναι πολύτιμος! Φανταστείτε τον υπεύθυνο για την κάλυψη της θέσης να πρέπει να διαβάσει δεκάδες ή και εκαντοτάδες (στις μέρες μας ίσως και χιλιάδες…) βιογραφικά…. Πραγματικά, θα επιλέξει να δει τα πιο… λιγόλογα. Επομένως αν θέλετε να περιγράψετε την προϋπηρεσία σας κάντε το αναφέροντας τα πιο σπουδαία καθήκοντα που είχατε. Για παράδειγμα, αν σε προηγούμενη δουλειά σας η θέση που είχατε έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο στην αύξηση των πωλήσεων, στο μερίδιο αγοράς, πείτε το! Εδώ θα πρέπει να δώσετε έμφαση. Αν έχετε εργαστεί ως αρθρογράφος σε περιοδικό μιλήστε για τα πιο σπουδαία σας ή τα πόσα άρθρα δημοσιεύτηκαν. Ένας βοηθός διοίκησης πάνω κάτω είναι γνωστό τί κάνει. Αν έχετε περάσει από μία τέτοια θέση δώστε βάση στα καθήκοντα εκείνα (που σίγουρα θα υπάρχουν) έξω από τη βασική περιγραφή: εκπαίδευση νεοπροσληφθέντων για παρόμοιες θέσεις θα μπορούσε να είναι μία καλή πληροφορία. Με άλλα λόγια ο λογιστής όλοι γνωρίζουν τί κάνει. Αυτό που δε γνωρίζουν είναι αυτό το έξτρα που ίσως να έχετε κάνει έσεις.
  3. Βαθμολογίες και…άλλα: κανέναν δεν ενδιαφέρει ο βαθμός του πτυχίου σας σε αυτή τη φάση της ζωής σας! Επίσης δε χρειάζεται να αναφέρετε το έτος αποφοίτησης… Αφήστε την εμπειρία σας να μιλήσει! Έχει δυνατότερη φωνή!
  4. Ικανότητες: team players, εξωστρεφής, κοινωνικός… δεν είναι στοιχεία χρήσιμα… Επίσης, αν είστε χρόνια εργαζόμενος/η δεν είναι αναγκαίο να τονίσετε πόσο καλά χειρίζεστε τον Η/Υ!
  5. Αμφιλεγόμενες πληροφορίες: πχ. μέλος κάποιου πολιτικού κόμματος. Η συμμετοχή όμως σε κάποιο κοινοφελή σκοπό θα μπορούσε να έχει έναν πιο θετικό αντίκτυπο.
  6. Όλα σε μία σελίδα: και εδώ έχουμε αυτό που λέμε από τη θεωρία στην πράξη! Προτιμήστε το βιογραφικό σας να χωρέσει σε μία σελίδα. Αν οι δουλειές που έχετε κάνει είναι πολλές επικεντρωθείτε στα 10 τελευταία χρόνια ή στις θέσεις που σας βοήθησαν τελικά να αποκτήσετε ταυτότητα σαν επαγγελματίας.

Κάτι τελευταίο: φορέστε το χαμόγελό σας, πάρτε την αυτοπεποίθησή σας μαζί και ξεκινήστε για τη νέα σας δουλειά!

ΥΓ: Αν θέλετε να πάρετε μία γεύση για το πώς θα φτιάξετε το βιογραφικό σας σημείωμα μπορείτε να ρίξετε μία ματιά στο e-biografiko.

 

Spread the love

Σχολιάστε