Επάγγελμα: Καπετάνισσα

Η Καπετάνισσα!

Εδώ στο blog ο Μάρτης είναι αφιερωμένος στις γυναίκες. Σε όλες τις γυναίκες του κόσμου που πάντα έχουν κάτι να μας πουν και να μας διδάξουν. Ο καλύτερος τρόπος για να συμβεί αυτό είναι απλά να τις ακούσουμε. Για αυτήν την εβδομάδα είπα να πάω μια βόλτα στη θάλασσα για να συναντήσω γοργόνες! Και εννοείται ότι συνάντησα μία, όχι απλά γοργόνα αλλά καπετάνισσα! Η Σοφία είναι καπετάνισσα σε επιβατηγο-οχηματαγωγό πλοίο. Αλλά πριν την αφήσω να σας τα πει εκείνη, οφείλω να πω και εγώ κάποια πράγματα για την καπετάνισσά μας.

Η Σοφία είναι βέρα Κερκυραία! Έχει 2 γονείς που όλη μου η οικογένεια αγαπάει πολύ! Έχει έναν δίδυμο αδελφό και έναν μεγαλύτερο. Ακόμα θυμάμαι αυτήν  και τον αδελφό της στο ” Σχοίνο” τα καλοκαίρια, μωρά στην αγκαλιά της γιαγιάς Σοφίας… Τώρα η γιαγιά Λένα έχει αναλάβει τη μικρή της κόρη και ο παππούς Γιάννης συνεχίζει να μοιράζεται τη… σοφία του μαζί μας, όποτε βρίσκει ευκαιρία. Τώρα γιατί σας τα λέω όλα αυτά; Γιατί να ξέρετε ότι τίποτα στη ζωή δεν είναι τυχαίο! Αν υπάρχει ομορφιά, δε χάνεται αλλά διαιωνίζεται!

Περνάω στο ψητό! Ας γνωρίσουμε την Σοφία την Καπετάνισσα!

♥ Καπετάνισσα, πές μας λίγα λόγια για εσένα;

Με λένε Σοφία Βαραγγούλη, είμαι 29 χρονών, παντρεμένη με ένα μικρό 3,5 ετών κοριτσάκι. Κατάγομαι από το όμορφο νησί του Ιονίου, την Κέρκυρα. Σαν παιδί μεγάλωσα στην πόλη της Κέρκυρας, συγκέκριμενα στην περιοχή της Ανάληψης. Τα καλοκαίρια μου τα περνούσα κοντά στη θάλασσα, στον Παραμόνα, μία παραθαλάσια περιοχή στο χωριό Άγιος Ματθαίος.

♥ Τί ήθελες να γίνεις όταν μεγαλώσεις σαν παιδί; Γιατί;

Σαν παιδί ήθελα να γίνω δασκάλα – καθηγήτρια, λόγω του ότι η μητέρα μου είναι καθηγήτρια. Θαύμαζα το πόσο την αγαπούσαν οι μαθητές της όταν μας χαιρετούσαν στο δρόμο, όποτε τους συνατούσαμε

♥ Πώς προέκυψε αυτό το επάγγελμα;

Καθώς μεγάλωνα, μου άρεσε πολύ η χημεία και τα εργαστήρια. Πήγα και ταξίδι στην Ιταλία με ανταλλαγή μαθητών! Όταν πήγα Λύκειο πλέον, διάλεξα τη θετική κατεύθυνση για να ακολουθήσω την αγαπημένη μου χημεία. Πήγαινα και φροντιστήριο για ενίσχυση διδασκαλίας και εκεί γνώρισα την Έλενα, η οποία είχε στο μυαλό της τη Σχολή Εμποροπλοιάρχων. Μου μιλούσε συνέχεια για τη σχολή και έτσι, με τα πολλά πολλά, την έβαλα και εγώ στο μηχανογραφικό μου. Έκανα τα χαρτιά μου και με βάση το απολυτήριο μου και της βαθμολογίας μου πέρασα! Το 2008 πήγα στην Πρέβεζα στην ΑΕΝ Ηπείρου και τη χημεία την άφησα πίσω μου σαν ανάμνηση…

♥ Μιλησέ μας για τους συνεργάτες σου. Πώς σε αντιμετώπιζαν στην αρχή; Πώς άλλαξε αυτό στην πορεία;

Οι σπουδές ήταν εναλλάξ 6 μήνες στη σχολή εκπαίδευση και 6 μήνες στο καράβι πρακτική ως δόκιμος για 4 χρόνια με τις καλές και κακές μέρες τους… Ως δόκιμος λοιπόν στο καράβι η εκπαίδευση ήταν να μάθω πλοήγηση: πώς να οδηγώ  στην πορεία το πλοίο, να αναγνωρίζω τους καιρούς (μποφόρ, από που φυσάει, πχ ΒΔ κτλ), πώς να φορτώνουμε, καθότι ήμουν σε επιβατηγό – οχηματαγωγό πλοίο, πώς το αράζουμε κτλ. Εκεί λοιπόν, ως γυναίκα υπήρχαν συνεργάτες που με έβλεπαν σαν το παιδί για όλες τις δουλειές και από άλλους μάθαινα. Σε αυτά τα πρώτα χρόνια όμως, είχα την τύχη να συνεργαστώ με έναν καλό καπετάνιο, ο οποίος εκτίμησε τη θέλησή μου να μυηθώ στα μυστικά της θάλασσας και με δίδαξε πολλά πράγματα. Όταν πλέον τελείωσα τις σπουδές μου και έγινα αξιωματικός, τότε ο σεβασμός ήταν και είναι αναγνωρίσιμος από όλους!

♥ Τί είναι αυτό που σε δυσκολεύει στη δουλειά σου;

Το δύσκολο κομμάτι του επαγγέλματος ήταν να βρω δουλειά… Δεν υπάρχει η ίδια αντιμετώπιση! Σε βλέπουν ως

Κατά μάνα κατά κόρη!

γυναίκα, δηλαδή για το σπίτι, δεν δείχνουν την ίδια εμπιστοσύνη! Λοιπόν, εμένα μου δόθηκε η ευκαιρία! Πολύ τυχερή! Ξεκίνησα ως πλοίαρχος Γ’ σε άδεια συναδέλφου και κατέληξα να είμαι καπετάνιος (καπετάνισσα) σε ταχύπλοο 100 θέσεων της γραμμής Παξοί – Κέρκυρα. Στη συνέχεια ήμουν καπετάνιος σε πλοία αναψυχής κάθε σεζόν, γιατί έγινα μητέρα και η επιλογή μου είναι αυτή. Πολλές φορές φυσικά, εξυπηρετώ και συναδέλφους να παίρνουν την άδεια τους. Εκτελώ δρομολόγια Κέρκυρα – Ηγουμενίτσα. Αυτό είναι μεγάλο συν και λόγω μισθού, θαλάσσιας υπηρεσίας, αλλά και αλληλοσεβασμού.

♥ Ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον; Θες να πείς κάτι στις γυναίκες αυτού του , ακόμα, ανδροκρατούμενου κόσμου;

Προσωπικά, θα συνεχίσω τη δουλειά μου. Θα ανέβω όσο περισσότερο μπορώ σε βαθμό. Δε θα εγκαταλείψω, όμως, το ενδεχόμενο να ξαναγίνω και πάλι μητέρα. Όλα γίνονται όταν υπάρχει θέληση και λίγο βοήθεια. Η θάλασσα είναι γυναίκα, οπότε θέλει και το σεβασμό της. La vie est belle = Η ζωή είναι ωραία, το άρωμά μου και όσα με αντιπροσωπεύουν!

Η γλυκιά μου Σοφία είναι καπετάνιος. Κάνει ένα κατεξοχήν ανδρικό επάγγελμα, με πολύ μεγάλη όμως επιτυχία! Κορίτσια, ταβάνι μας ο ουρανός! Αν θέλετε να ρωτήσετε κάτι τη Σοφία, αφήστε την ερώτησή σας στα σχόλια, ή στείλτε μας email: happyshinnylife@gmail.com

 

 

 

Spread the love

Σχολιάστε