Επιλογή: Δικαίωμα Και Δύναμη

Photo by Tina Floersch on Unsplash

Η επιλογή για εμένα είναι ένα αναφαίρετο δικαίωμα για όλους: για παππούδες, για γιαγιάδες, για μπαμπάδες, για μαμάδες, για άντρες, για γυναίκες, για αγόρια, για κορίτσια, για παιδιά μεγάλα και μικρά. Είπαμε, για όλους! Σαν γονείς έχουμε καθορίσει κάποια στάνταρ για τα παιδιά μας: διατροφή, ώρες ύπνου, το σχολείο τους, όταν έχουμε πολύ μικρά παιδιά τις δραστηριότητες τους και τόσα ακόμα. Ίσως καμιά φορά να μην αφήνουμε περιθώριο στα παιδιά μας να κάνουν αυτά την επιλογή για κάτι που τα αφορά…

Το να ορίζουμε εμείς την επιλογή των παιδιών μας σε όλα δεν τους επιτρέπουμε να νιώσουν δυνατά, τους στερούμε βασικό δικαίωμα και χάνουμε τον δρόμο προς την αληθινή ζωή εκεί έξω… Γιατί μεγαλώνοντας τα παιδιά μας θα πρέπει να επιλέγουν και αν αυτό δεν ενισχυθεί από μικρή ηλικία τότε τα πράγματα δυσκολεύουν… Η επιλογή είναι δικαίωμα! Το αν θα φορέσει το μικρό μας την κόκκινη αντί για την μπλε μπλούζα ή αν θα φάει μήλο και όχι πορτοκάλι πρέπει να το αποφασίσει το ίδιο! Και στην τελική η μπλούζα ή το φρούτο δεν είναι κάτι σπουδαίο. Το σπουδαίο είναι η καθαυτή επιλογή, γιατί θα είναι η δική του επιλογή.

Ας γίνουμε λίγο πιο συγκεκριμένοι και να δούμε ποια είναι τα βασικά οφέλη όταν δίνουμε στο παιδί μας την ελευθερία να επιλέγει.

#1 Μπορούμε να αποφύγουμε ξεσπάσματα θυμού.

Συνήθως τα ξεσπάσματα αυτά οφείλονται στην έλλειψη ελέγχου. Και μιλάω για τον έλεγχο που το ίδιο το παιδί (και όλοι μας, βασικά) ασκεί στον ίδιο του τον εαυτό. Επομένως, καταλαβαίνετε ότι δεν θα είναι το ίδιο το πορτοκάλι που θα φέρει την καταστροφή, αλλά το γεγονός ότι το μικρό μας θα έχει στερηθεί το δικαίωμα να επιλέξει το φρούτο που θέλει να φάει.

#2 Αυτοπεποίθηση.

Η δυνατότητα της λήψης αποφάσεων και της επιλογής βοηθάνε ώστε να ενισχυθεί η πίστη στον εαυτό μας. Φανταστείτε το μικρό σας πόσο υπερήφανο θα αισθανθεί για τον εαυτό του όταν η επιλογή ή η απόφαση του για κάτι αποδειχτεί σωστή. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί θα χτίσει σιγά σιγά την ικανότητα λήψης αποφάσεων που είναι απαραίτητη για όλη του τη ζωή!

#3 Υπευθυνότητα.

Τί γίνεται όμως όταν η επιλογή του αποδειχτεί λανθασμένη; Τώρα, αν θέλω να είμαι ειλικρινής, θα πρέπει να παραδεχτώ ότι ένα δράμα θα το ζήσουμε… Αλλά αυτό θα μας δώσει το βήμα για να μάθουμε στο παιδί μας την έννοια της υπευθυνότητας. Δίνοντας στο παιδί την ευκαιρία να κάνει διάφορες μικρές επιλογές μέσα στη μέρα μαθαίνει να αποφασίζει αλλά και να διαχειρίζεται τα πιθανά αποτελέσματα, είτε θετικά, είτε αρνητικά…

#4 Η αξία του εαυτού μας.

Αν αφήσουμε περιθώρια επιλογής στα παιδιά μας θα τα κάνουμε να καταλάβουν ότι τα υπολογίζουμε και ότι η αξία τους είναι μεγάλη. Τόσο απλά!

#5 Ενίσχυση δημιουργικότητας.

Προκειμένου να επιλέξει και να πάρει μία απόφαση το παιδί θα πρέπει να σκεφτεί. Η ίδια η διαδικασία της σκέψης οδηγεί σε διέγερση της δημιουργικότητας, που πρέπει να παραδεχτούμε ότι εμείς οι μεγάλοι δεν είμαστε και τόσο καλοί… Σας προκαλώ να σκεφτείτε πόσες φορές το ίδιο σας το παιδί σας έχει ξεμπλοκάρει, απλά και μόνο επειδή έχει σκεφτεί δημιουργικά.

#6 Επίλυση προβλημάτων.

Όπως είπα, δεν θα είναι όλες οι επιλογές του παιδιού ευχάριστες. Όταν λοιπόν το παιδί θα έρθει αντιμέτωπο με το ανεπιθύμητο αποτέλεσμα, τότε θα πρέπει να σκεφτεί πώς θα το ξεπεράσει. Δηλαδή θα πρέπει να βρει μία λύση στο πρόβλημα που μόλις παρουσιάστηκε!

Ας μην ξεχνάμε ποτέ ποια είναι η αποστολή μας όταν γινόμαστε γονείς… Η αγάπη και η φροντίδα των παιδιών μας δεν περιορίζονται μόνο στην επιβολή προγράμματος ή στη οριοθέτηση ορίων. Τα όρια τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει καραμέλα… Το τί σημαίνει όριο για εμένα μπορεί για εσάς να είναι αστείο. Για να επανέλθω, σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να γίνουν υπέροχα πλάσματα. Ας τα βοηθήσουμε λοιπόν! Και αν η επιλογή για εσάς είναι κάτι νέο ή σας προβληματίζει πώς θα το κάνετε, σας έχω μία μικρή συμβουλή. Από την πρώτη στιγμή που το παιδί σας επικοινωνεί μαζί σας, βάλτε του διλήμματα! Δηλαδή, αφήστε το να διαλέξει ανάμεσα σε 2 πράγματα, τα οποία εγκρίνετε…

ΥΓ1: Το διάβασα στο motherly και πιο συγκεκριμένα εδώ. Αυτό που μόλις διαβάσατε είναι μία ελεύθερη μετάφραση του προτότυπου άρθρου, το οποίο το βρήκα ενδιαφέρον και για αυτό θέλησα να το μοιραστώ μαζί σας.

ΥΓ2: Αν θέλετε κάτι εντελώς δικό μου δείτε τη δικιά μου λίστα με τα απαραίτητα…

 

Spread the love

2 σκέψεις στο “Επιλογή: Δικαίωμα Και Δύναμη”

    • Όλα γίνονται για αυτόν τον σκοπό… και ευελπιστούμε ότι στην προσπάθεια μας αυτή να γίνουμε και εμείς οι “μεγάλοι” καλύτεροι άνθρωποι.

      Απάντηση

Σχολιάστε