Ευγνωμοσύνη , Ένα Θετικό Συναίσθημα

Photo by Freshh Connection on Unsplash

Ευγνωμοσύνη = η αναγνώρηση κάποιας καλής πράξης που κάποιος έχει δεχτεί και η έκφραση ευχαριστίας για αυτήν.

Τώρα θα μου πεις πώς μου ήρθε αυτό το θέμα… Με απασχολεί πολύ η έννοια της ευγνωμοσύνης, γιατί πιστεύω ότι η ερμηνεία της στα λεξικά χάνει την πραγματική της σημασία και το μεγαλείο της. Αλλά εδώ θα πρέπει να σου πω ότι η Μαρίνα από το Stay At Home Mom ήταν αυτή που με έκανε να θελήσω να βάλω σε μια σειρά τις σκέψεις μου γι αυτό το μεγάλο θέμα, την ευγνωμοσύνη.

Η βασική αφορμή ήταν το challenge της Μαρίνας στο instagram (αναζητήστε το στα highlights : gratitude challe), κατά το οποίο για 25 μέρες σημειώνουμε 3 πράγματα κάθε μέρα που μας κάνουν να νιώθουμε ευγνωμοσύνη.

Στην αρχή του άρθρου παραθέτω τον ορισμό της ευγνωμοσύνης, όπως αυτός παρουσιάζεται λίγο πολύ στα λεξικά. Αυτό που παρατήρησα είναι ότι πουθενά δεν αναφέρεται η λέξη συναίσθημα. Γιατί, αγαπητέ μου αναγνώστη, πρόκειται, κατ’ εμέ, για ένα συναίσθημα θετικό, αμφίδρομo και παρακινητικό. Είναι θετικό γιατί σε κάνει να αισθάνεσαι όμορφα. Είναι αμφίδρομο γιατί το θετικό αυτό συναίσθημα επηρεάζει και το δραστή αλλά και αυτόν που δέχεται την πράξη. Τέλος, είναι παρακινητικό, γιατί από τη στιγμή που θα νιώσεις ευγνωμοσύνη θα θελήσεις και εσύ να την ανταπωδώσεις. Έτσι, όλο αυτό γίνεται σιγά σιγά νοοτροπία και τρόπος ζωής.

Αν κοιτάξεις γύρω σου πάντα θα βρεις τρόπο και αφορμή να νιώσεις ευγνώμων: ο οδηγός που σου παραχώρησε προτεραιότητα, ο καλός σου που έβαλε τα πιάτα στο πλυντήριο, η κυρία στο σούπερ μάρκετ που σου είπε ότι χρησιμοποιεί το τάδε μπαχαρικό στα μπιφτέκια, το παιδί σου που μάζεψε τα άπλυτά του, η μαμά σου που σου είπε ότι θα φτιάξει παστίτσιο για όλους μεσοβδόμαδα και τόσα άλλα μίκρα και καθημερινά γεγονότα. Όλα αυτά αν κάτσεις και τα συνειδητοποιήσεις θα δεις ότι σε κάνουν να χαμογελάσεις, να ξαλαφρώσεις, να βρεις χρόνο για τον εαυτό σου, να δεις ότι γύρω σου υπάρχει ομορφιά.

Και όταν λέω ομορφιά εννοώ ότι παντού υπάρχει το καλό: καλοί άνθρωποι, καλοί τρόποι, ωραίες ιδέες, όμορφα μέρη και φυσικά παθήματα που γίνονται υπέροχα μαθήματα… Και το καλύτερο απ’ όλα με την ευγνωμοσλυνη είναι ότι σε κάνει να θέλεις να την ανταποδώσεις παντού, σε οποιονδήποτε και με οποιαδήποτε αφορμή. Και βέβαια η έκπληξη σε όλο αυτό είναι ότι δεν υπάρχει πλάνο, απλά συμβαίνει!

pin this

Και κάπως έτσι, τόσο απλά οι ηθικές αξίες πρωταγωνιστούν. Ένας ευγνώμων άνθρωπος είναι δέχτης καλής συμπεριφοράς και έτσι θέλει να συμπεριφερθεί και αυτός. Επιθυμεί να κάνει κάτι καλό για τους άλλους. Αυτό με τη σειρά του γίνεται συνήθεια, νοοτροπία και στάση ζωής. Το καλό δεν έχει συγκεκριμένο προορισμό και αποδέχτη, απλά υπάρχει και συμβαίνει, χωρίς αντάλλαγμα.

Δεν είμαι ειδικός, life coach, ψυχολόγος ή κάτι σχετικο. Είμαι μια μαμά που θέλω η ζωή μου να είναι ωραία. Και τη ζωή την κάνουν ωραία τα απλά, μικρά και καθημερινά γεγονότα. Τα μεγάλα γεγονότα συμβαίνουν μία, άντε δύο φορές, βλέπε σπουδές, πτυχίο, γάμος, παιδιά, πρώτη δουλειά, προαγωγή και ότι άλλο θεωρείς εσύ σημαντικό.

Όταν γεννήθηκε η κόρη μου και πλέον το Σύνδρομο Down ήταν γεγονός, σκέφτηκα: “Γιατι; Γιατί σε μένα;” Η απάντηση που πήρα από τα αγαπημένα μου πρόσωπα ήταν η ίδια:” Πάντα υπάρχει σοβαρός λόγος για ό,τι συμβαίνει. Η Σοφία ήρθε σε εσένα για κάποιο λόγο!” Όντως, υπήρχε λόγος. Αποδεικνύεται κάθε μέρα αυτό. Η γέννηση της κόρης μου με βοήθησε να αναγνωρίσω και να καλλιεργήσω αυτό το εκπληκτικό συναίσθημα, την ευγνωμοσύνη. Υπολογίζω και σέβομαι κάθετι που συμβαίνει γύρω μου. Το αντιμετωπίζω πάντα θετικά και προσπαθώ πάντα να μάθω από αυτό. Η Σοφία με έκανε ευγνώμων όχι επειδή “ουφ, υπάρχουν και χειρότερα”, όχι! Είμαι ευγνώμων γιατί κάθε μέρα μαθαίνω κάτι νέο, ξεπερνάω τον εαυτό μου, ανοίγομαι προς τον κόσμο και ο κόσμος ανταποκρίνεται (βλέπε blogging 😉 ).

Ίσως να θες να διαβάσεις και αυτό: Is Down Syndrome Scary?

Επομένως, βάλε την ευγνωμοσύνη στη ζωή σου. Το challenge της Μαρίνας θα σε βοηθήσει. Αν βαριέσαι να σημειώνεις, αφιέρωσε λίγο χρόνο για να σκεφτείς, αλλά πραγματικά το γράψιμο θα σε βοηθήσει πολύ! Και θα δεις ότι γίνεσαι πιο αισιόδοξος, πιο θετικός άνθρωπος. Αυτό θα αρχίσει να επηρεάζει την υγεία σου, τη διάθεσή σου, τις σχέσεις σου και την αποδοτικότητά σου στη δουλειά σου και σε όλους τους ρόλους της ζωής σου. Στην αρχή είπα ότι η ευγνωμοσύνη είναι ένα συναίσθημα θετικό. Ακολούθησέ την και διώξεις οτιδήποτε τοξικό σε περιβάλλει. Δώσε χρόνο στην προσωπικότητά σου και στο πνεύμα σου να εξελιχθούν. Αντιμετώπισε τις αποτυχίες σου γιατί αυτές είναι τα υπέροχα μαθήματά σου. Να θυμάσαι ότι δεν είσαι μόνος, υπάρχει πολύ καλό γύρω σου. Και μην ξεχνάς το πιο σημαντικό: μην κρατάς την ευγνωμοσύνη για σένα. Μοιράσου την!

Spread the love

Σχολιάστε