Ιδιωτικές Περιοχές Ή Πως Να Προστατεύσουμε το Σώμα Μας

Πάντα φροντίζουμε να μαθαίνουμε στα παιδιά μας όλα όσα χρειάζονται για να είναι ασφαλή και υγιή: τους μαθαίνουμε πώς πρέπει να περνάνε το

Photo by rawpixel on Unsplash

δρόμο, να πλένουν τα χέρια τους, να μήν πιάνουν τις πρίζες, να τρώνε φρούτα και λαχανικά, να φοράνε το μπουφάν τους, να είναι ευγενικά, να μην αφήνουν το χέρι μας όταν είμαστε σε πολύ κόσμο, να μην απομακρύνονται, τα (πολλά) γλυκά δεν κάνουν καλό και τόσα ακόμα που άμα συνεχίσω θα πρέπει να αλλάξω το θέμα του άρθρου…

Υπάρχει όμως και κάτι άλλο που για κάποιους λόγους αποφεύγουμε να μιλήσουμε στα παιδιά μας: ιδιωτικές περιοχές ή αλλιώς πώς πρέπει να προστατέψουν το σώμα τους από οποιαδήποτε ανεπιθύμητη εισβολή. Ελπίζω να έγινα σαφής… Είναι ένα θέμα που δε θέλουμε ούτε καν να το σκεφτούμε γιατί ξέρουμε πολύ καλά πόσο τρομέρο είναι… Είναι όμως ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ για την ασφάλεια και την υγεία των παιδιών μας. Το σκεφτόμουν πολύ έντονα όλο αυτό το θέμα αυτήν την περίοδο και έψαχνα συμβουλές για το πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να κατανοήσει ποιες είναι οι ιδιωτικές περιοχές του, να τις προστατεύει και να τις φροντίζει.

Πώς, λοιπόν μπορούμε να ενημερώσουμε τα παιδιά μας, ώστε να προστετεύουν το σώμα τους;

 1. Από την πρώτη στιγμή που το παιδί μας αρχίζει να μιλάει και επικοινωνεί, σωστό είναι να ονομάσουμε όλα τα μέρη του σώματος. Προσοχή, δεν χρησιμοποιούμε χαϊδευτικά ή ονόματα ζώων κτλ για μέρη του σώματος. Τα γεννητικά όργανα, το στήθος, οι θηλές ακόμα και το στόμα είναι μέσα στις ιδιωτικές περιοχές που πρέπει να μιλήσουμε στο παιδί μας. Ένας εύκολος τρόπος για να κατανοήσει όλο αυτό είναι να του πούμε ότι τα μέρη του σώματος που καλύπτουμε με το μαγιώ είναι οι ιδιωτικές περιοχές του σώματός μας. Εγώ στον μεγάλο μου του είπα επιπλέον να σκεφτεί τα ρούχα. Τα ρούχα δεν τα χρησιμοποιούμε μόνο επειδή κρυώνουμε. Το Καλοκαίρι, για παράδειγμα, δεν χρειαζόμαστε ρούχα γιατί κάνει ζέστη. Ποτέ όμως δεν βγαίνουμε έξω γυμνοί γιατί πρέπει να κρατήσουμε τις ιδιωτικές περιοχές μας μόνο για εμάς.

 2. Ξεκαθαρίστε τους όρους ιδιωτικό και δημόσιο. Πρέπει το παιδί να καταλάβει τη διαφορά των δύο αυτών εννοιών. Μπορείτε να του πείτε ότι το μπάνιο είναι ένας ιδιωτικός χώρος ενώ οι κουζίνα είναι ένας δημόσιος χώρος. Στο πρώτο πάμε μόνοι μας ένω στο δεύτερο βρισκόμαστε και με άλλα πρόσωπα.
 3. Εξηγήστε στα παιδιά σας σε ποιον πρέπει να μιλήσουν αν κάποια στιγμή νιώσουν άσχημα ή ανασφαλή.  Καταρχάς, πρέπει να καταλάβει το παιδί μας ότι κανένας δεν έχει το διακίωμα να αγγίξει ή να ζητήσει να δει τις ιδιωτικές περιοχές του. Αν κάποιος το κάνει, τότε το παιδί πρέπει να το πει σε κάποιον που εμπιστέυεται αμέσως! Επίσης πρέπει το παιδί να γνωρίζει ότι αν κάποιος (ο δράστης, δηλαδή) του ζητήσει να του δείξει ή το παιδί να αγγίξει κάποιο μέρος του σώματός του άλλου, είναι εξίσου λάθος. Και σε αυτήν την περίπτωση το παιδί πρέπει να μιλήσει. Επομένως από τα 3 και μετά καλό είναι να βοηθήσουμε το παιδί μας να ορίσει 3-5 άτομα τα οποία θα εμπιστεύεται και θα μπορεί να μιλάει άνετα για ότι του συμβαίνει. Να σημειώσω εδώ ότι ένα τουλάχιστον άτομο πρέπει να είναι εκτός οικογένειας.

 4. Ας μιλήσουμε στα παιδιά για όλα αυτά τα διαφορετικά συναισθήματα που μπορεί να μας καταβάλουν. Εξηγούμε δηλαδή στο παιδί πώς νιώθουμε όταν είμαστε χαρούμενοι, λυπημένοι, θλιμμένοι, θυμωμένοι. Το να μιλάμε καθημερινά για το πώς αισθανθήκαμε σε κάποιες δεδομένες στιγμές βοηθάει και στην κατανόηση του συναισθήματος και θα κάνει το παιδί να μιλήσει πιο εύκολα αν συμβεί κάτι δυσσάρεστο.
 5. Ασφάλεια και ανασφάλεια. Άλλοι δύο σημαντικοί όροι που πρέπει να κατανοήσει το παιδί. Για παράδειγμα, όταν το παιδί κάθεται μαζί σας στον καναπέ και διαβάζετε ένα βιβλίο είναι μία κατάσταση μέσα στην οποία νιώθει ασφαλές. Όταν το σπρώχνουν ή το στριμώχνουν είναι μία κατάσταση στην οποία νιώθει ανασφάλεια. Και σε αυτό το σημείο μπορούμε να εξηγήσουμε ποια είναι τα σημάδια εκείνα που μας δείχνει το σώμα μας όταν νιώθουμε ανασφάλεις: ταχυκαρδία, τάση για εμμετό, ιδρωμένες παλάμες και ότι άλλο μπορεί να έχει νιώσει το ίδιο το παιδί σε κάποια δυσσάρεστη στιγμή. Και εδώ τονίζουμε ότι όποτε νιώσει κάτι από τα παραπάνω πρέπει να το πει στο κατάλληλο πρόσωπο από την ομάδα εμπιστοσύνης. Επίσης πρέπει το παιδί να νιώθει ότι το εμπιστεύεστε και το πιστεύετε.
 6. Δεν κρατάμε μυστικά. Είναι πολύ σημαντικό να αποθαρρύνετε το παιδί σας από το να κρατάει μυστικά. Για παράδειγμα μπορείτε να πείτε ότι θα κάνουμε μία ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΕΚΠΛΗΞΗ στο μπαμπά άντι για το μην το πείς. Και εδώ πάλι εξηγούμε στο παιδί την διαφορά της έκπληξης και του μη ασφαλούς μυστικού. Για παράδειγμα, όταν κάποιος κάνει κάτι που το παιδί θα αισθανθεί ανασφάλεια, τότε αυτός ο κάποιος θα ζητήσει από το παιδί να κρατήσει τη συνάντηση τους σαν μυστικό… Αυτό όμως δεν πρέπει να ισχύει! Πρέπει να το μοιραστεί αμέσως!
 7. Παροτρύνεται το παιδί σας να μιλάει κάθε φορά που νιώθει ότι κάτι δεν παέι καλά. Σε αυτό το σημείο εξηγούμε στο παιδί ποιοι μπορούν να δουν ή να αγγίξουν τις ιδιωτικές περιοχές τους: πχ ο γιατρός όταν είναι άρρωστα και πάντα με εσάς στο δωμάτιο. Αν κάποιος προσπαθήσει να τους αγγίξει χωρίς να είστε μπροστά τότε πρέπει και έχουν και το δικαίωμα να φωνάξουν και να αντισταθούν!

Εν κατακλείδι, πρέπει να γίνει ξεκάθαρο στα παιδιά μας ότι είναι κυρίαρχοι οι ίδιοι πάνω στο δικό τους σώμα. Δεν είναι υποχρεωμένα ούτε να αγκαλιάσουν, ούτε να φιλήσουν άτομα που δεν θέλουν. Μιλήστε τους για τα όρια του σώματός μας, αυτά τα αόρατα που ο καθένας μας τα ορίζει όπως θέλει για να νιώθει ασφαλής. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να τα ξεπεράσει! Τίποτα δεν πρέπει να γίνεται χωρίς τη θέληση μας και ποτέ δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να μας κάνει να νιώθουμε ανασφαλείς και άβολα. Ας έχουμε τις κεραίες μας τεντωμένες, να είμαστε πάντα δίπλα στα παιδιά μας και να κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, αξιοπρέπεια και να γνωρίζουν τη μεγάλη τους αξία.

πηγή

Δείτε επίσης: Δικαίωμα: Δικαίωμα & Δύναμη , όπως και άλλα άρθρα στην κατηγορία Παιδί.

Spread the love

2 σκέψεις στο “Ιδιωτικές Περιοχές Ή Πως Να Προστατεύσουμε το Σώμα Μας”

 1. Εξαιρετικά χρήσιμο αυτό το άρθρο, αφού φαντάζομαι ότι ως γονιός υπάρχουν αρκετά θέματα που δεν έχεις σκεφτεί ότι πρέπει να αντιμετωπίσεις και να διδάξεις στο παιδί σου. Κι όμως, είναι πολύ σημαντικά, ειδικά όταν αφορούν την ασφάλεια του. Ευχαριστούμε πολύ!
  Άλκηστη

  Απάντηση
  • Άλκηστη, το θέμα αυτό το σκεφτόμουν πολύ έντονα το τελευταίο διάστημα και για αυτό έψαχνα για συμβουλές! Μία παιδική εντελώς φασαρία στις τουαλέτες του σχολείου του μικρού (7 χρονών) μου έδωσε την αφορμή να μιλήσω με το παιδί μου. Οι παραπάνω συμβουλές με βοήθησαν πολύ και πιστεύω ότι με τη σωστή επανάληψη ο μικρός μας θα τις εμπεδώσει κιόλας! Χαίρομαι που σου άρεσε το άρθρο!!!!!

   Απάντηση

Σχολιάστε