Καλός Ύπνος: Δεν Τυχαίνει, Πετυχαίνει!

Παρ’ όλου που όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικός είναι ο καλός ύπνος, εξακολουθούμε να τον θυσιάζουμε… Είμαστε υπ’ ατμόν 24 ώρες το 24ωρο σε μια εποχή που η έλλειψη ύπνου δείχνει ότι είμαστε πετυχημένοι, άξιοι, μπορούμε να τα κάνουμε όλα. Δηλαδή για να πετύχουμε τους στόχους μας, να γίνουμε πετυχημένοι, ο καθένας εκεί που θέλει, θα πρέπει να ξεχάσουμε το δικαίωμά μας στον ύπνο; Ή μπορούμε να κοιμηθούμε καλά το Σαββατοκύριακο και τότε όλα εντάξει; Λυπάμαι αλλά, ο ύπνος δεν αναπληρώνεται… Ή μήπως αν κοιμηθούμε μια ωρίτσα ή δυο λιγότερο δεν χάθηκε και ο κόσμος;

Μάλλον χάθηκε αν όχι ο κόσμος, κάτι από τον κόσμο του καθενός μας.

Είμαι σίγουρη ότι όλοι μας έχουμε διαβάσει κάποια έρευνα σχετική με το πόσο σημαντικός είναι ο καλός ύπνος για την υγεία μας, την ψυχολογία μας, την καθημερινότητά μας. Δεν θέλω να σας κουράσω με έρευνες, νούμερα. Απλά θέλω να σταθώ στα οφέλη που μας προσφέρει ο καλός  ύπνος. Ένας καλός ύπνος μας κάνει πιο αποδοτικούς, βελτιώνει τη μνήμη μας, τη συγκέντρωσή μας και μας ομορφαίνει! Η έλλειψή του από την άλλη συνδέεται με αύξηση της θνησιμότητας, τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού, αρτηριακής πίεσης και διαβήτη. Περιττό, βέβαια να τονίσω, το πόσο επηρεάζονται τα νεύρα μας και το πόσο απρόσεχτοι μπορεί να γίνουμε.

Ο καλός ύπνος δεν είναι πολυτέλεια, αλλά βασική βιολογική ανάγκη, όπως η τροφή και το νερό.

Ας κατακτήσουμε πάλι τον χαμένο μας ύπνο! Και θα ξεκινήσουμε από την αρχή:

 • στρώμα: όχι πολύ σκληρό γιατί πιέζει το σώμα μας, αλλά ούτε και μαλακό γιατί δημιουργεί μεγάλες καμπύλες στη σπονδυλική μας στήλη. Κάτι ενδιάμεσο.
 • μαξιλάρι: αν κοιμόμαστε μπρούμυτα θέλουμε μαλάκο. Αν κοιμόμαστε ανάσκελα θέλουμε ένα μέτριας σκληρότητας και αν κοιμόμαστε στο πλάι κάτι πιο σκληρό.
 • πάπλωμα: πρέπει να μην είναι βαρύ για να μπορούμε να γυρίσουμε πλευρό και να μην είναι πολύ ζεστό, αλλά ούτε να κρυώνουμε κιόλας

  Pin this!
 • τηλεόραση, υπολογιστής τάμπλετς, κινητά έκτος δωματίου (αυτό δεν νομίζω ότι θα το καταφέρω ποτέ!)
 • απόλυτο σκοτάδι. Ακόμα και όταν κοιμόμαστε ο εγκέφαλός μας (ακριβώς επειδή δεν σταματά να λειτουργεί) μπορεί να διασπαστεί από ασήμαντους θορύβους ακόμα και από χαμηλό φωτισμό.
 • θερμοκρασία δωματίου: ιδανικά 20 βαθμοί.
 • χρώματα υπνοδωματίου: ιδανικά αποχρώσεις του μπλε και απαλό κίτρινο.
 • βραδυνό γεύμα: εννοείται κάτι ελαφρύ! Όλα έχουν να κάνουν με τη σεροτονίνη, την ορμόνη του ύπνου και της χαλάρωσης. Φαίνεται ότι οι υδατάνδρακες, οι μπανάνες, κοτόπουλο, ξηροκάρπια και οι τροφές που περιέχουν δημητριακά ολικής άλεσης βοηθούν στην αύξηση αυτής της ορμόνης. Αλλά δε θα σε αφήσω να πεδεύεσαι για το βραδινό σου! Σου έχω 7 ιδέες για ελαφρύ πρωινό
 • προσπάθηστε να αποφύγετε ροφήματα με καφεϊνη τις απογευματινές ώρες…

Τώρα αν θες κάτι παραπάνω από τις απλές συμβουλές μου δεν έχεις παρά να ρίξεις μια ματιά στο Sleep. org για να πάρεις ντοκτορά!

Τώρα πρέπει να θυμίσω τις κρεμούλες μας, τα λαδάκια μας και γενικά τη ρουτίνα πριν τον ύπνο; Δεν νομίζω! Ας βρει ο καθένας μας μια ρουτίνα που του αρέσει και τον χαλαρώνει για να έχουμε όλοι όνειρα γλυκά!

 

 

Spread the love

Σχολιάστε