Νέα Μανούλα, Καλωσήρθες! Αυτά Είναι Τα Δικά Μου Απαραίτητα Για Το Μωρό Που Έρχεται (ή μόλις ήρθε!)

Όσο έχουμε το μωράκι μας στην κοιλίτσα μας δε χορταίνουμε να διαβάζουμε βιβλία ή πληροφορίες σχετικές με τη ζωή και ανάπτυξή του σε κάθε μήνα της εγκυμοσύνης μας. Σιγά, σιγά εμπλουτίζουμε τις γνώσεις μας για το πώς πρέπει να μεγαλώσουμε το θησαυρό μας, τι πρέπει να κατακτήσει σε κάθε ηλικιακή φάση και ποια είναι όλα αυτά τα απαραίτητα για το μωρό μας εργαλεία (παιχνίδια, βιβλία, συσκευές, αξεσουάρ κτλ) που και θα κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη σε αυτό το νέο μας ρόλο. Και κάπως έτσι φτιάχνουμε τη λίστα, ή και τις λίστες θα έλεγα, με τα απαραίτητα για το μωρό μας!

Αυτά ακριβώς έκανα και εγώ, ειδικά στο πρώτο μου παιδί. Βέβαια, οφείλω να ομολογήσω ότι, όσες φορές και να ζήσει κανείς το θαύμα της μητρότητας, πάντα θα είναι το ίδιο μαγικό. Θυμάμαι όταν ήμουν έγκυος στη Σοφία, κάθε φορά που την έβλεπα στον υπέρηχο, ή κάθε φορά που την ένιωθα ήταν λες και μου συνέβαινε για πρώτη φορά… Και ας ήταν το 2ο παιδί μου!

Για να επανέλθω λοιπών στο θέμα μας! Τι λέγαμε; Α, ναι: τα απαραίτητα για το μωρό μας! Όταν είσαι έγκυος ακούς για πολλές λίστες: λίστα εγκύου, λίστα μαμάς και μωρού για το μαιευτήριο, λίστα με τα απαραίτητα για το μωρό για το σπίτι, τόσα φανελάκια, τόσα κορμάκια, θήλαστρο, αποστειρωτής, πιπίλες, μπιμπερό, κάδος για πάνες, λίκνο… και τόσα ακόμα που σε κάνουν να πελαγώνεις! Και το καλύτερο ξέρετε ποιο είναι; Ότι από τη στιγμή που θα διαβάσουμε μία λίστα με τα απαραίτητα για το μωρό μας, δε δεχόμαστε από κανέναν να μας αφαιρέσει το παραμικρό! Στο τέλος, καταλήγουμε με ελαφρύ πορτοφόλι και ένα σπίτι γεμάτο άχρηστα απαραίτητα για το μωρό μας πράγματα…

Για να μοιραστώ μαζί σας τη δική μου εμπειρία, θα σας πω οτιτο καρότσι που αγόρασα ήταν λάθος επιλογή: μεγάλο και δύσχρηστο και ακριβό… Ευτυχώς στη βάφτιση του πρώτου μου παιδιού, του Πάνου, η θεία μου μας έκανε δώρο το κλασικό καρότσι – μπαστούνι της Chicco  και σώθηκα!!! Είναι μικρό, κλείνει με μία κίνηση και χωράει παντού! Το καρότσι βρίσκεται μόνιμα στο πορτ-παγκάζ του αυτοκινήτου, για να είμαστε ετοιμοπόλεμοι!

Εγώ σήμερα σε αυτό το άρθρο δε θα ασχοληθώ με καμία λίστα. Δε θα αναιρέσω καμία τους και ούτε θα προσθέσω κάτι. Απλά θα μοιραστώ μαζί σας τα δικά μου απαραίτητα για το μωρό, που δεν είναι άλλα από αυτά που έκανα (και κάποια κάνω ακόμα) με τη δίχρονη Σοφία, το 2ο παιδί μου, που γεννήθηκε με Σύνδρομo Down. Να τονίσω ότι τίποτα από αυτά που θα διαβάσετε δεν αποτελεί μέρος ειδικής αγωγής. Είναι πράγματα που μπορούμε όλοι να κάνουμε για τα λατρεμένα μας μωρά!

Με βασικό γνώμονα την πνευματική ανάπτυξη και την ανεξαρτησία της Σοφία, ξεκίνησα από πολύ νωρίς να δημιουργώ ένα περιβάλλον κατάλληλο ώστε να τη βοηθήσω να τα πετύχει. (Εξάλλου, αυτό που θέλω από τα παιδιά μου είναι να είναι καλά, ευτυχισμένα, γενναία και ευγενείς.)

1. Χώρος Παιχνιδιού

Από νεογέννητο η Σοφία είχε τη δική της γωνιά με τα δικά της παιχνίδια: ένα στρωματάκι στο πάτωμα κολλημένο στον τοίχο, πάνω στον τοίχο ασπρόμαυρα μοτίβα   (τα ίδια είχα βάλει και στο αυτοκίνητο στην πλάτη του καθίσματος) και ένας καθρέπτης ασφαλείας. Αυτά τα 2 στοιχεία τραβάνε την προσοχή του μωρού και αναπτύσουν την παρατηρητικότητά του. Ο καθρέπτης παραμένει στο χώρο μέχρι και σήμερα.

Αυτό που δε θα μπορούσε να λείπει από το χώρο του μωρού είναι ένα γυμναστήριο (δείτε το δικό μας εδώ). Αυτό βοηθάει το μωρό να αρχίζει να κινείτε και να προκαλεί το φαινόμενο δράση – αντίδραση: κλωτσάει ή κουνάει χέρια και κάτι κουνιέται ή ακούγεται. Αυτό σιγά σιγά θα γίνεται πιο συνειδητό και το μωρό θα αρχίσει να παίζει κυριολεκτικά και να το απολαμβάνει. Αυτό που έκανα εγώ στο γυμναστήριο είναι να αλλάζω τα παιχνιδάκια (είχα την τύχη να έχω από δώρα 3 γυμανστήρια της ίδιας εταιρίας…) που κρέμονταν συχνά για να προσφέρω στη Σοφία διαφορετικά ερεθίσματα. Για παράδειγμα μπορείτε να κρεμάσετε κορδέλες ή πιανια διαφορετικών υφών, ώστε να διεγείρετε την αφή του μωρού σας! Ή μπορείτε να αλλάζετε τη θέση των παιχνιδιών που κρέμονται. Είναι πολύ πιθανό το μωρό σας να δείχνει κάποια ιδιαίτερη προτίμηση σε κάποιο. Αφήστε το να βρει το αγαπημένο του παιχνίδι αλλάζοντάς του συχνά θέση. Ποτέ μη σκεφτείτε ότι είναι πολύ μικρο… οι δυνατότητές του θα σας εντυπωσιάσουν! (Πάρτε ιδέες για το χώρο παιχνιδιού, και όχι μόνο διαβάζοντας αυτό το άρθρο)

2. Πάτωμα

Η Σοφία έχει περάσει πολύ χρόνο στο πάτωμα ελεύθερη, χωρίς περιορισμούς (πχ προστατευτικά κάγκελα). Επίσης, έχει περάσει και πολύ χρόνο προύμητα, το λεγόμενο tummy time. Όταν αφήνετε το μωρό σας μπρούμητα το βοηθάτε να δυναμώσει τον κορμό του, τους μύες του λαιμού, της γλώσσας και του σαγονιού, να συντονίσει τα μάτια, τα χέρια και το κεφάλι και να καταλάβει αρκετά γρήγορα ότι κουνώντας χέρια και πόδια μπορεί να κινηθεί! Είναι γενικά μία θέση που βοηθάει στην αισθητηριακή ολοκλήρωση του ατόμου (με απλά λόγια αυτό είναι η κατανόηση και ο συντονισμός των αισθήσεών μας). Θα βρείτε πολλές πληροφορίες για το παιχνίδι στα μπρούμητα, αλλά σας προτείνω να ρίξετε μία ματιά σε αυτό το άρθρο της Rachel Coley, που είναι εργοθεραπεύτρια και μαμά. Το πάτωμα να ξέρετε είναι το ασφαλέστερο μέρος για παιχνίδι: το παιδί δεν κινδυνεύει να πέσει! Επίσης η ελευθερία κίνησεων που έχει το βοηθούν να “κινήσει” και το μυαλό του!

3. Μασάζ

Μην παραλέιπετε ποτέ το μασάζ μετά το μπανάκι στο γυμνό του κορμάκι! Βοηθάει το μωρό σας να χαλαρώσει, να ξεμουδιάσει και γενικά είναι μία ώρα της ημέρας κατάλληλη για να περάσετε με το μωρό σας στιγμές που θα σας δέσουν ακόμα περισσότερο. Σας προτείνω να έχετε 2-3 διαφορετικές κρέμες ή λαδάκια, με διαφορετικό άρωμα και κάθε φορά να τις εναλλάζετε για να προσφέρετε στο μωρό σας ακόμα περισσότερα ερεθίσματα.

4. Κουδουνίστρες

Μην τις υποτιμάτε! Είναι… υπερόπλα! Αρχίστε από πολύ να παίζετε με κουδουνίστρες. Γυρίσατε από το μαιευτήριο; Γρήγορα την κουδουνίστρα! Κουνήστε την και αφήστε το μωρό σας να καταλάβει από που έρχεται ο ήχος. Θα αρχίσει να τον αναζητά γυρνώντας το κεφαλάκι προς την πλευρά που ακούγεται. Εμφανίστε την κουδουνίστρα και κάντε το να την ακολουθήσει με το βλέμμα του. Σκοπός είναι να διαχωρίσει την κίνηση των ματιών και του κεφαλιού. Θα δείτε που σιγά σιγά θα τα καταφέρει! Με τη Σοφία παίζαμε πολύ αυτό το παιχνίδι. Τί άλλο να παίξεις με ένα νεογέννητο; Για αυτό σας λέω, μην υποτιμάτε τις κουδουνίστρες!

5. Μουσική

Ακούστε πολύ μουσική, ό,τι μουσική σας αρέσει! Πάρτε το μωρό σας αγκαλιά και χορέψτε! Συνδυάστε κομμάτια με ενέργειες. Θα δείτε που το μικρό σας, αργά ή γρήγορα, θα αρχίσει να συνδέει μουσική με στιγμές ή θα αναγνωρίζει τις μελωδίες που ακούτε συχνά. Θυμάμαι όταν η Σοφία ήταν πιο μικρούλα (ούτε 1 έτους), της σιγομουρμούριζα το θέμα του Καρυοδραύστη. Κάποια μέρα έβαλα ένα βίντεο στο youtube και όταν άκουσε τη γνωστή πλέον μελωδία έκανε “τα…τα”, γιατί όταν της το τραγουδούσα έλεγα και εγώ ”τα, τα”! Περιτό να σας πω, ότι οποιοδήποτε μουσικό όργανο, κανονικό ή αυτοσχέδιο (ακόμα καλύτερα) είναι… must!

6. Πολυλογία

Ναι, ναι! Αρχίστε να μιλάτε πολύ! Σπίτι σας είστε, κανείς δε θα σας περάσει για τρελλούς! Περιγράψτε στο μωρό σας ό,τι κάνετε. Κάθε φορά θα μαθαίνει νέα πράγματα και έτσι θα κατανοήσει πιο γρήγορα τον καινούριο κόσμο του. Με αυτό τον τρόπο βοηθάμε στην ανάπτυξη της αντίληψης και τις ομιλίας. Μπορείτε να φιλοσοφείτε κιόλας, είναι σφουγγάρια τα παιδιά!

7. Ανεξαρτησία

Δεν είναι καθόλου δύσκολο. Το κόλπο είναι το εξής: μην κρύβετε τα παιχνίδια του σε πολύχρωμα και ντιζαινάτα κουτιά… Το ξέρω ότι δείχνουν υπέροχα, αλλά αυτή η μορφή αποθήκευσης διευκολύνουν τους γονείς, όχι τα μωρά μας. Αφήστε τα σε κοινή θέα, μέσα σε ανοιχτά καλάθια και σε σημεία που να μπορεί να τα φτάσει και να τα πιάσει. Όταν το μωρό σας αρχίζει και κάθετε ανεβάστε τα λίγο ψηλότερα από το πάτωμα (σε κάποιο ραφάκι της βιβλιοθήκης) και όταν αρχίσει να σηκώνεται τοποθετήστε τα ακόμα ψηλότερα. Επίσης μπορείτε να τοποθετήσετε τα παιχνίδάκια του σε δύο, ίσως απέναντι, πλευρές. Με αυτόν τον τρόπο θα του δώσετε περισσότερα ερεθίσματα και κίνητρο για να κινηθεί. Αφήστε το νεράκι του σε σημείο που να μπορεί να δει και να πιάσει. Αφήστε το να καταλάβει ότι όταν διψάσει μπορεί πολύ εύκολα μόνο του να πιει νερό. Αφήστε το να φάει με τα χέρια και μην του πείτε όχι αν θελήσει να πιάσει το κουτάλι. Γενικά μην αποτρέπετε καμία κίνηση ανεξαρτησίας του μωρού σας, εκτός και αν κινδυνεύει η σωματική του ακεραιότητα.

8. Διαβάστε παραμύθια

Όσο πιο νωρίς τόσο το καλύτερο. Στην αρχή θα είναι αυτά τα βιβλιαράκια των 5 σκληρών σελίδων, με τα ωραία χρώματα και τα γλυκά ζωάκια, που αποτελούν το τέλειο ξεκίνημα. Περιγράψτε τις εικόνες στο μικρό σας και κάντε τους ήχους των ζώων. Μια ωραία ιδέα είναι να φτιάξετε μόνοι σας ένα βιβλιαράκι με εικόνες της καθημερινότητας. Βγάλτε φωτογραφία το μωρό σας όταν παίζει, τρώει, κοιμάται, πάει βόλτα κτλ, αλλά και τα αγαπημένα του πρόσωπα και αφήστε το να αναγνωρίσει τόσο τις δραστηριότητες όσο και τους οικείους του. Να ξέρετε το διάβασμα θα βοηθήσει το παιδί να οπτικοποιήσει τις λέξεις, να αντιληφθεί αυτά που βλέπει και μετά να μιλήσει.

9. Στοχευμένη μάθηση

Όταν θελήσετε να μάθετε στο μωρό σας πχ τα χρώματα (είναι πιο εύκολα από τα σχήματα) ή οποιαδήποτε άλλη ομάδα αντικειμένων, ξεκινήστε με 2: το κόκκινο & το πράσινο, τη γάτα & το σκύλο. Μην προσπαθήσετε να του τα μάθετε όλα μαζί! Δώστε του χρόνο και επιλογή ανάμεσα σε δύο: δείξε μου τη γάτα, για παράδειγμα. Είναι ένα πολύ ωραίο παιχνίδι που αρέσει πολύ στα μωράκια! Μπορείτε να αρχίσετε να το παίζετε από όσο πιο νωρίς θέλετε!

10. Μάθετέ του να κάνει δουλειές!

Κάθε φορά που τελειώνει το παιχνίδι, μαζέψτε ΜΑΖΙ τα παιχνίδια. Μάθετέ του να πετάει την πάνα του στο καλαθάκι και τόσα άλλα. Στο blog θα βρείτε τί δουλειές μπορούν να κάνουν τα παιδιά μας, ανάλογα με την ηλικία τους, σε σχετικό άρθρο. Μέσα από τις δουλειές μαθαίνουν κανόνες, όρια, να μοιράζονται, να σέβονται, να είναι υπεύθυνα και ανεξάρτητα. Γίνετε εσείς το καλό παράδειγμα και θα πετύχετε θαύματα.

11. Τέχνη

Πλαστελίνη, δαχτυλομπογιές, κυρομπογιές, νερομπογιές, αφρός ξυρίσματος… αφήστε το να λερωθεί και να λερώσει! Που ξέρετε, μπορεί να αποκτήσετε σπάνια έργα.  Εδώ μπορείτε να βρείτε πώς ζωγραφίζουμε μαζί με τη Σοφία, χρησιμοποιώντας τέμπερες! Αν πάλι δεν αντέχετε όλα τα παραπάνω προτείνω αυτό το υπέροχο σετ ζωγραφικής απο ELC που δε λερώνει! Βάζετε νερό στο ειδικό μολύβι, αυτό με τη σειρά του βρέχει το ύφασμα και ο Picasso αποκαλύπτεται!

Αυτά (και τόσα άλλα ακόμα!) είνα τα δικά μου απαραίτητα για το μωρό μου, τη διαφορετική μου πριγκίπισσα, που μεγαλώνει μέρα με τη μέρα! Προσπαθώ το σύνδρομο Down να μη σταθεί εμπόδιο στη ζωή της. Προσπαθώ να την εφοδιάσω με πίστη, τόλμη, δύναμη και ανεξαρτησία. Ας μεγαλώσουμε όλοι τα παιδιά μας με αρετές για να κάνουν τον κόσμα μας καλύτερο!

Με πολλή αγάπη από εμένα για εσάς!

ΥΓ1: Μανούλα, μην ξεχνάς και τα δικά σου απαραίτητα. Ρίξε μια ματιά εδώ!

ΥΓ2: Είμαι στη διαθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση! Επίσης να σας πω ότι ειδικός δεν είμαι! Είμαι απλά μια μαμά με ανησυχίες, πολλές ερωτήσεις και απορίες που προσπαθώ να μην αφήνω αναπάντητες. Ρωτάω τους ανθρώπους που στηρίζουν και βοηθούν τη Σοφία και απλά τα μοιράζομαι μαζί σας!

 

 

Spread the love

1 σκέψη στο “Νέα Μανούλα, Καλωσήρθες! Αυτά Είναι Τα Δικά Μου Απαραίτητα Για Το Μωρό Που Έρχεται (ή μόλις ήρθε!)”

  1. Η πιο πρωτότυπη λίστα που έχω δει! Όλες οι άλλες μιλάνε για αλλαξιερα, κάθισμα αυτοκινήτου και πολλές πάνες!! Το πιο σημαντικό είναι, για μένα, το να μιλάς. Πάντα καθαρά και σωστά, ονοματιζοντας τα αντικείμενα με τις πραγματικές τους λέξεις. Ούτε “μπουθούλημα” ούτε “κεβατάκι”. Μιλάμε καθαρά και σωστά από την αρχή γιατί έτσι μαθαίνει και το παιδί!

    Απάντηση

Σχολιάστε