Νέος Μαθητής Και Διάβασμα

πηγή: IvoryMix

Πέρσυ το Σεπτέμβρη είχα αγωνία και άγχος για την πρώτη δημοτικού… Το πρώτο μου πρωτάκι θα έκανε το μεγάλο βήμα για το μεγάλο σχολείο! Γράμματα, αριθμοί, διάβασμα, πρόσθεση, αφαίρεση τόσα νέα πράγματα θα έμπαιναν στο μυαλουδάκι του. Είναι γεγονός ότι αν δεν ζήσεις κάποια πράγματα δεν μπορείς να έχεις άποψη. Κάπως έτσι ένιωθα και εγώ ένα χρόνο πριν.

Δεν μπορούσα να φανταστώ, ούτε να υπολογίσω πώς θα ήταν η ώρα του διαβάσματος, αν ο μαθητής μας θα άντεχε την πίεση, πόσο εύκολα θα αφομοίωνε αυτά που θα μάθαινε… και τόσα ακόμα. Επίσης, είναι λογικό οι πρωτάρες μανούλες, δηλαδή αυτές που τα παιδάκια τους πάνε πρώτη φορά σχολείο να θέλουν τη γνώμη της δασκάλας για πολλά ζητήματα, ακόμα και στο πώς πρέπει να διαβάζει το πρωτάκι τους. Ε, σε αυτήν την κατηγορία ήμουν και εγώ πέρσυ… Προσπαθούσα και ήθελα να τα κάνω όλα καλά… Άκουγα το δάσκαλο προσεκτικά στις συναντήσεις  και κρατούσα σημειώσεις. Αυτό που με “έκαιγε” ήταν ο τρόπος μελέτης γιατί πιστεύω ότι αν αρχίσεις σωστά έχεις περισσότερες πιθανότητες η μαθητική σου ζωή να κυλήσει ομαλά.

Για όλους αυτούς τους λόγους ήθελα να γίνουν όλα σωστά από την αρχή. Ο δάσκαλός μας μας παρότρυνε και μας συμβούλευε ότι τα παιδιά πρέπει να διαβάζουν μόνα τους. Η μόνη βοήθεια που θέλαν από εμάς στην Πρώτη δημοτικού ήταν να τους διαβάζουμε την εκφώνηση της άσκησης. Ωραίο δεν ακούγεται; Το παιδί μας στο δωμάτιο του, καθισμένο στο καινούριο του γραφείο και να διαβάζει. Μπορώ να το προχωρήσω και άλλο: ήρεμο να γράφει ολοστρόγγυλα γράμματα, όλα πάνω στις γραμμές του τετραδίου και να φαίνεται ξεκάθαρα πιο γράμμα είναι το κεφαλαίο και πιο το μικρό. Με τον άβακα μπροστά του να μετράει δεκάδες και μονάδες… Με τα πολύχρωμα ξυλαράκια αρίθμησης να το βοηθούν να υπολογίσει πόσο κάνει 5+3… Ε, να μην ξεχάσω και την αντιγραφή! Αχ, αυτή η αντιγραφη! Πόσο χρόνο μπορεί άραγε ένα πρωτάκι να χρειάζεται για να αντιγράψει 5 γραμμές; Να απαντήσω ιδανικά ή πραγματικά; Δεν κρατιέμαι αλλό, θα είμαι ειλικρινής: το δικό μου το πρωτάκι έχει κάνει και 1 ώρα (!) για να αντιγράψει 5 σειρές κειμένου… Αξέχαστες στιγμές της πρώτης δημοτικού!

Στην προσπάθεια μου να κάνω αυτό που πρέπει έκανα ένα μεγάλο λάθος. Ο τρόπος διαβάσματος που πρότεινε ο δάσκαλος ήταν πολύ καλός, αλλά όχι για το δικό μου το παιδί. Το αποτέλεσμα όλης αυτής της προσπάθειας ήταν ο εκνευρισμός, τα νεύρα και οι άσχημες στιγμές. Ο Πάνος δεν ήταν από τα παιδιά που μπορούσαν να διαβάσουν μόνα. Και έγω επέμενα να το κάνει! Πάει η σωστή αρχή που σας προείπα…

Όταν άρχισαν πάλι τα σχολεία δε σας κρύβω ότι σκεφτόμουν το διάβασμα. Οι πρώτες μέρες ήταν πολύ πιεστικές… Ο καιρός ακόμα καλοκαιρινός, ο Πάνος ακόμα σε mood διακοπών (και εγώ, φυσικά) και ευτυχώς ο δάσκαλός μας δεν μας έβαζε πολλή δουλειά (αυτό ίσχυε και στην πρώτη, γενικά ο καλός μας δάσκαλος είναι υπέρ του παιχνιδιού για αυτές τις ηλικίες!). Και εννοείται ότι ο Πάνος μόνος του δεν είχε μάθει να διαβάζει. Όπως καταλαβαίνετε η ώρα του διαβάσματος ήταν μία ώρα δύσκολη για μένα και για εκείνον. Ξεκινούσαμε λοιπόν και εγώ ήμουν ήδη εκνευρισμένη. Μα πόσο λάθος! Όλο αυτό δεν μας έβγαζε πουθενά. Κάθησα και σκέφτηκα πόσο κακό κάνω στην ψυχολογία του παιδιού μου με αυτήν μου τη στάση: το φοβίζω, δεν τον ενθαρρύνω, δεν νιώθει να αναγνωρίζεται η προσπάθειά του, δεν τολμά να ρωτήσει… Και έτσι αποφάσισα να αλλάξω. Και άλλαξα! Να σημειώσω ότι είμαι άνθρωπος και εννοείται ότι ανεβαίνουν οι παλμοί ενίοτε!

Πριν σας περιγράψω την μαγική συνταγή, θα ήθελα να σας πω δυο λόγια για τον Πάνο. Το αγόρι μας είναι ένα παιδί ήσυχο, χωρίς υπερβολές, υπάκουο, κοινωνικό και ευγενικό. Δεν ανήκει στην κατηγορία των αρχηγών, δεν τον ενδιαφέρει να ηγείται κάποιας ομάδας, θέλει να περνάει όμορφα με τους φίλους του. Αυτό από μόνο του μας οδηγεί σε ένα παιδί που δεν παίρνει συχνά πρωτοβουλίες, θέλει όμως να του δείχνεις ότι πιστεύεις σε αυτόν και αποζητάει την αναγνώριση και την επιβράβευση από τα αγαπημένα του πρόσωπα. Τέλος θέλω να σας πω ότι δεν του αρέσουν οι αδικίες και για αυτό το λόγο όταν τις αντιλαμβάνεται αντιδράει έντονα.

Έχοντας όλα αυτά στο μυαλό μου άρχισα νέα τακτική. Καταρχάς, πριν αρχίσουμε το διάβασμα καταγράφουμε στην ατζέντα μου (γιατί θέλει και αυτός ένα κομμάτι στο “κόκκινο, πολύχρωμο και μαγικό βιβλιαράκι”, όπως λέει) τί έχουμε για διάβασμα, πχ ορθογραφία, αντιγραφή, 3 ασκήσεις μαθηματικά κτλ. Μόλις δούμε τί ακριβώς περιλαμβάνει το κάθε τι, δηλαδή πόσο μεγάλη είναι η αντιγραφή, πόσο δύσκολη είναι η ορθογραφία κτλ θέτουμε το χρονικό περιθώριο που πιστεύουμε ότι χρειαζόμαστε για να τα κάνουμε όλα. Συνήθως η δουλειά που έχουν για το σπίτι είναι περίπου 30 – 60 λεπτά, πάντα ανάλογα με το παιδί. Και η μελέτη ξεκινά! Πλέον ο Πάνος έχει πιστεί να ξεκινάει από την ορθογραφία του, που συνήθως τον δυσκολεύει. Σειρά έχουν οι ασκήσεις της γλώσσας και η ανάγνωση και τέλος τα μαθηματικά που τα ξεπετάει, κυριολεκτικά. Και καθώς οι δουλειές γίνονται, διαγράφονται πολύχρωμα από την αντζέντα.

Όλη την ώρα είμαι δίπλα του ή σε απόσταση που να νιώθει ότι η ανταπόκρισή μου θα είναι άμεση. Πάντα τον επιβραβεύω και πάντα έχω θετική στάση. Ο Πάνος γνωρίζει πολύ καλά ότι αρκετές φορές χαζεύει και για αυτό μπορεί να αργήσει στην εκτέλεση των ασκήσεων. Προσπαθεί πολύ όμως αυτό να μη συμβαίνει. Τον βοηθάω και εγώ που τον επαναφέρω ήρεμα στην πραγματικότητα. Πλέον το διάβασμα τελειώνει πάνω στην ώρα (!). Το λέω και δεν το πιστεύω! Είμαι σίγουρη ότι του χρόνου το αγόρι μας θα διαβάζει μόνο του, στο γραφείο του ή στο τραπέζι της κουζίνας που τόσο έχει αγαπήσει! Και φυσικά όλο αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο μαθητής μας κατάλαβε τί έκανε λάθος και τί έπρεπε να κάνει για να γίνει η ώρα της μελέτης πιο ευχάριστη και ουσιαστική.

Τέλος θέλω να σας πω και ένα κόλπο για την αντιγραφή, ώστε να μη χάνεται καμία σειρά… Βάλτε το παιδί σας να τη διαβάσει δυνατά μία ή δύο φορές. Με αυτόν τον τρόπο την ψιλομαθαίνει και η πιθανότητα να παραλείψει μία γραμμή, και να πρέπει να σβήσει και να ξαναγράψει μέρος της αντιγραφής, μειώνεται.

Όπως καταλάβατε χρυσές συνταγές δεν υπάρχουν. Ποτέ μην προσπαθήσετε να κάνετε αυτό που κάνει η μαμά του φίλου του παιδιού σας. Και ποτέ μη συγκρίνετε το παιδί σας…Απλά ακούστε το.  Εγώ ποτέ δεν έχω ρωτήσει τον Πάνο ποιος είναι ο καλύτερος μαθητής ή ο χειρότερος. Δεν με ενδιαφέρει και του το έχω πει ξεκάθαρα. Αυτό που θέλω είναι να αγαπήσει τη γνώση, να μαθαίνει και να γίνεται κάθε μέρα καλύτερος από τον χθεσινό εαυτό του.

Καλό διάβασμα!

Spread the love

2 σκέψεις στο “Νέος Μαθητής Και Διάβασμα”

    • Χρύση, κάθετι καινούριο έχει και τη γοητεία του… Αυτό που έχεις να κάνεις είναι να μην πας με το ρέμα, αλλά να ακούς τις ανάγκες του μικρού σου μαθητή και θα δεις όλα θα πάνε κάλα! Είπαμε, σημασία έχει τα παιδιά μας να ξεπερνάνε και να συγκρίνονται μόνο με τον χθεσινό εαυτό τους!

      Απάντηση

Σχολιάστε