Ο Μάρτης Της Δικής Μας Ζωής

Φέτος είναι ο πέμπτος Μάρτης που η οικογένειά μας γιορτάζει. Πάντα είχαμε λόγο να γιορτάζουμε, μιας και η αδελφή μου έχει γένεθλια μέσα στον μήνα. Όταν όμως γενήθηκε η Σοφία, αποκτήσαμε έναν παραπάνω λόγο για γιορτές. Από το 2016 ο Μάρτης έχει φωλιάσει στην ψυχή μας. Έχει μια ιδιαίτερη θέση γιατί μας υπενθυμίζει πόσο όμορφο είναι να είσαι διαφορετικός. Όλοι μας είμαστε διαφορετικοί, αλλά για κάποιο λόγο δε θέλουμε να διαφέρουμε…

Γιατί όμως;

Έχει τύχει ποτέ να μπείτε σε έναν χώρο και να είστε πολύ επίσημα ντυμένοι, ενώ οι γύρω σας να είναι σε πιο χάλαρη διάθεση; Ή ακόμα και το αντίστροφο! Εμένα μου έχει τύχει το πρώτο… Όποια κι αν ήταν η περίπτωση, ήμουν… διαφορετική! Αν αισθάνθηκα περίεργα; Ναι, ένιωσα κάπως… Είμαι σίγουρη πως αν κάποιος διάβαζε τη γλώσσα του σώματός μου θα καταλάβαινε ότι προσπαθούσα να δείχνω λιγότερο επιτυδευμένη: έγλειφα το κραγιόν από τα χείλη μου, ίσως και να “χαλούσα” τα μαλλιά μου, να αφαιρούσα κάποιο κόσμημα, να χαλάρωνα τη ζώνη…

Αν μου έχει συμβεί ξανά; Μα βέβαια! Αλλά η δεύτερη φορά ήταν αλλιώς. Η διαφοετικότητά μου δεν με τρόμαξε. Το ίδιο και τους ανθρώπους γύρω μου. Ε λοιπόν, αυτό το συναίσθημα εκείνης της δεύτερης φοράς ήταν δυνατό!

Όταν γεννήθηκε η Σοφία άρχισαν τα μισόλογα… Όταν τα μισόλογα έγιναν δειλές κουβέντες, δυο μόνο σκέψεις με κατέβαλαν:

  • Θεέ μου, τι έκανα στον Πάνο! Ένα αδελφάκι ήθελα να του δώσω και τώρα…;
  • Τί θα γίνει η κόρη μας όταν ο μπαμπάς της και εγώ δεν θα μπορούμε να τη φροντίζουμε…;

Γνώριζα ότι τα άτομα με σύνδρομο Down έχουν συγκεκριμένα εξωτερικά χαρακτηριστικά, που τα κάνουν να ξεχωρίζουν αμέσως ανάμεσα στο πλήθος. Ε, αυτό δεν το σκέφτηκα ποτέ! Πότε δεν μου πέρασε από το μυαλό ότι πολύ εύκολα θα μπορούσε κάπιος να καταλάβει τη διαφορετικότητα της Σοφίας!

Pin This!

Από τότε βέβαια, πολλά έχουν αλλάξει. Έχουμε μάθει πολλά, έχουμε αγαπήσει άλλα τόσα, έχουμε ξεχάσει και πολλές από τις αρχικές μας ανησυχίες. Είμαστε ευγνώμονες για την οικογένειά μας!

Αν γυρίσω τον χρόνο πίσω, τότε που συναντούσα επιστήμονες για να μάθω όσα περισσότερα μπορούσα για το σύνδρομο Down, θυμάμαι δυο ανθρώπους που, σε διαφορετικούς χρόνους και σε διαφορετικές συνθήκες, μου είπαν δυο κουβέντες που με αφύπνησαν.

“Να ξέρεις ότι το παιδί σου ο κόσμος θα το αντιμετωπίζει όπως το αντιμετωπίζεις και εσύ!”

“Στο μεγάλο σου παιδί έχεις δώσει το καλύτερο αδελφάκι!”

Και πραγματικά, έτσι είναι!

Κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου γιορτάζουμε την οικογένειά μας. Η 21η Μάρτη είναι η Παγκόσμια Μέρα Συνδρόμου Down. Έχει καθιεωθεί από τον Έλληνα γιατρό Στυλιανό Αντωναράκη, καθηγητή γεννετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Ο επίσημος επιστημονικός όρος του συνδρόμου είναι τρισωμία 21, δηλαδή 3ο χρωμόσωμα στο 21ο ζεύγος, 3.21.

Ας είναι αυτή η μέρα αφιερωμένη στην αληθινή αγάπη. Αφιέρωστε αυτή την ημέρα σε όλους τους ανθρώπους που αγαπάτε. Και να θυμάστε ότι τους αγαπάτε για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχει ο καθένας…. Για τη διαφορετικότητά τους!

Έλα στην Παρέα μας

Κάνε την εγγραφή σου στο News Letter

Έλα στην παρέα μας!

Σε ευχαριστούμε!

ΥΓ: Αν θέλετε να μαθετε και άλλα κάντε κλίκ εδώ!

 

 

Spread the love

1 σκέψη στο “Ο Μάρτης Της Δικής Μας Ζωής”

  1. Ρε Τερέζα, πόσο όμορφα αυτά που γράφεις…. Πόσο λίγοι είμαστε δίπλα στη διαφορετικότητα, δίπλα σε αυτό που δεν έχουμε ζήσει προσωπικά..
    Σας θαυμάζω για την δύναμή σας και σε ευχαριστώ τόσο πολύ που με κάνεις να κοιτάω έστω και λίγο κι εγώ “από το παράθυρο” αυτή τη διαφορετικότητα, αυτή την τόσο σωστή αντιμετώπιση. Να είστε πάντα ευτυχισμένοι! Πραγματικά το πιστεύω ότι του έδωσες το καλύτερο αδερφάκι!

    Απάντηση

Σχολιάστε