Με τα παιχνίδια στο σπίτι σας πώς τα πάτε; Στο δικό μας υπάρχουν σε κάθε γωνιά του… και όχι επειδή είναι πολλά… Απλά τα παιδιά μας αυτό το διάστημα, λόγω περιοριστικών μέτρων (COVID-19…) περνάνε τόσες πολλές ώρες στο σπίτι, που πλέον δεν τα χωράει ο τόπος! Και φυσικά έχουν βαρεθεί σχεδόν όλα τους τα παιχνίδια (δείτε εδώ τις ιδέες του σπιτιού μας για τα παιχνίδια).
Ο μεγάλος βρίσκει την άκρη: λίγο εξ’ αποστάσεως μάθημα, λίγο διάβασμα της ύλης που στέλνει η δασκάλα (αυτό ποτέ δεν το κάνει ευχάριστα), λίγο μπάλα στον κήπο, κόμιξ, να δει την σειρά του και φυσικά λίγο παιχνίδι στην οθόνη. Υπάρχει πάντα και η επιλογή των επιτραπέζιων… Με λίγα λόγια κάπως γεμίζει τις ώρες του, αν όχι συνέχεια με τα παιχνίδια του.
Η μικρή όμως; Είναι 4 χρονών. Η ανάγκη της για παιχνίδια είναι σημαντική. Μέσα από το παιχνίδι η Σοφία (όπως και κάθε παιδί) μαθαίνει, καλλιεργεί δεξιότητες και κρατάει το μυαλό της σε φόρμα. Τα παιδιά με σύνδρομο Down χρειάζονται παιχνίδια που μέσα από τη διασκέδαση να μπορούν να αντιλαμβάνονται και τον κόσμο. Και το πιο σημαντικό είναι ότι κάθε μέρα πρέπει να… “δουλέυουν”. Αυτή την περίοδο η Σοφία δεν πάει λογοθεραπεία και εργοθεραπεία, επομένως όλη η δουλειά γίνεται στο σπίτι. Όπως καταλαβαίνετε, πρέπει να είμαστε εφευρετικοί, υπομονετικοί, ορεξάτοι και πάντα σε φόρμα… Σας θυμίζει κάτι; Μα και βέβαια! Έτσι είναι όλοι οι γονείς και όχι μόνο αυτή την περίοδο!
Μπαίνω, επιτέλους στο θέμα. Σας έχω ιδέες για παιχνίδια εγκλεισμού. Θα τα φτιάξετε με τα χεράκια σας με υλικά που σίγουρα, τα περισσότερα, τα έχετε σπίτι σας. Αν πάλι δεν τα έχετε, σίγουρα θα εμπνευστείτε. Άντε, γιατί μάλλον έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας ακόμα!
Για τρελλά γέλια:
- Καλαμόσφαιρο: θα χρειαστείτε καλαμάκια (αν έχετε χοντρά και σκληρά, ακόμα καλύτερα) ή μακαρόνια χοντρά και μια μικρή μπαλίτσα ή μια μπαλίτσα από αλουμινόχαρτο που θα φτιάξετε μόνοι σας. Το γήπεδό σας θα είναι ένα τραπέζι. Η μπάλα βρίσκεται στο κέντρο του γηπέδου. Ο μικρότερος παίχτης φυσάει πρώτος. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να μην πέσει η μπάλα από το τραπέζι. Φυσάμε με όλη μας τη δύναμη και γελάμε πολύ!
- Ποδόσφαιρο με μπαλόνι: από τα αγαπημένα παιχνίδια της Σοφίας! Το μόνο που θέλετε είναι έναι μπαλόνι και όρεξη! Κλωτσάτε το μπαλόνι σε όλο το σπίτι. Προσοχή! Απαγορεύονται τα χέρια. Αν το μπαλόνι μπει κάτω από τραπέζια, καρέκλες, κρεβάτια χρησιμοποιούμε όλο μας το σώμα αλλά όχι τα χέρια! Η μικρή αυτή τη στιγμή που γράφω το άρθρο παίζει μόνη της…. Και γελάει κιόλας!
Μαθαίνουμε τα χρώματα:
- Μαλακές μπαλίτσες: Σε ένα χαρτί ζωγραφίστε μπαλίτσες σε διάφορα χρώματα. Πάρτε πλαστελίνες στα αντίστοιχα χρώματα και αφήστε το
Pin This! μικρό σας να φτιάξει και να ταιριάξει τις μαλακές του μπαλίτσες με αυτές στο χαρτί.
- Πολύχρωμη πεταλούδα: φτιάξτε μια πεταλούδα (από χοντρο χαρτόνι κατά προτίμηση) και κολλήστε χρωματιστά καπάκια (ή ζωγραφίστε χρωματισρούς κύκλους). Θα χρειαστείτε μαλακά μπαλάκια χειροτεχνίας και μια λαβίδα. Το μικρό σας πρέπει να στολίσει την πεταλούδα τοποθετώντας με τη βοήθεια της λαβίδας τα μπαλάκια στο σωστό χρώμα. Μπορείτε να φτιάξετε μπαλάκια και από χαρτοπετσετες. Τις βαφετε, τις κάνετε μπαλάκια και τις βουτάτε σε λευκή κόλλα χειροτεχνίας. Αφήστε τα να στεγνώσουν και έτοιμα.
- Αβγουλάκια: μια χάρτινη αυγοθήκη και πολύχρωμα noodles (αυτά τα σφουγγαράκια που είναι φτιαγμένα από καλαμποκάλευρο…;) + λαβίβα. Βάψτε με νερομπογιές τις θήκες σε διάφορα χρώματα και αφήστε το μικρό σας να βάλει τα αβγουλάκια στη σωστή θήκη.
- Lego: σχηματίζουμε σε ένα χαρτί τετράγωνα και ορθογώνια από lego και αφήνουμε το παιδί να ταιριάξει το σωστό χρώμα. Καλό είναι να δώσουμε τα τουβλάκια στο μικρό μας ενωμένα, ώστε να δουλέψει και τα δαχτυλάκια του.
Σημείωση: σε όλα τα παραπάνω παιχνίδια καλό είναι να ονοματίζουμε το κάθε χρώμα. Αν το παιδί μιλάει θα τα επαναλάβει. Αν δε μιλάει, σίγουρα θα μάθει να ξεχωρίζει τα χρώματα! Σε όλα τα παραπάνω δουλεύεται και η λεπτή κινητικότα.
Μαθαίνουμε τα σχήματα:
- Τρελλές ρακέτες: θα τις φτιάξουμε με γλωσσοπίεστρα και χαρτόνια κομμένα σε διάφορα σχήματα. Φτιάχνουμε επιπλέον σχήματα. Αν το παιδάκι σας είναι μικρό βοηθήστε το χρησιμοποιώντας για κάθε σχήμα συγκεκριμένο χρώμα. Απλώστε κάτω τα ελεύθερα σχήματα και δώστε τη ρακέτα στο παιδί. Η εντολή είναι να χτυπήσει όλα τα σχέδια με τη σωστή ρακέτα.
Ζωγραφική αλλιώς:
Δοκιμάστε να ζωγραφίσετε με διάφορους τρόπους: με τα δάχτυλα, με βαμβάκι, με αλουμινόχαρτο, με μπατονέτα κ.α χρησιμοποιώντας νερομπογιές. Εμείς χρησιμοποιούμε πολύ την μπατονέτα. Μπορείτε να συνδυάσετε και προγραφικές ασκήσεις, παρακινώντας το μικρό σας να βάλει τα “πουλάκια” πάνω στις γραμμές που θα του έχετε σχεδιάσει. Επίσης μπορείτε να ζωγραφίσετε και πάνω σε διάφορες επιφάνειες: ξύλο, γυαλί, πέτρες, κουκουνάρια κ.α.
- Ζωγραφίζω με…τρύπες: πάρτε καλαμάκια από σουβλάκια και σχεδιάστε πάνω σε χοντρο χαρτόνι (από κούτα είναι ιδανικό) τρυπώντας το ότι θέλετε. Μπορείτε να ζωγραφίσετε κάτι και μετά το παιδί σας να πάει να τρυπήσει πάνω στο σχέδιο σας.
Μαθαίνουμε λέξεις, αριθμούς και γράμματα:
Τα παιχνίδια αυτά θέλουν μια μικρή προετοιμασία… Εγώ έχω αγοράσει τετράδια με σπιράλ και έχω γράψει με τη βοήθεια πλαστικών μαγνητικών γραμμάτων διάφορες λέξεις, απαραίτητες για την καθημερινότητα. Βάζω τα γράμματα κάτω από τη λέξη μπερδεμένα και, αφου διαβάσω τη λέξεη, ζητάω από τη Σοφία να βάλει τα γράμματα στη θέση τους. Στην αρχή φρόντιζα κάθε γράμμα να έχει το ίδιο χρώμα με αυτό του χαρτιού. Σιγά σιγά όμως, η Σοφία έμαθε τα γράμματα. Πλέον οι νέες λέξεις μας είναι μονόχρωμες και ζητάω από τη μικρή μας να αρχίσει από το πρώτο γράμμα. Κάτι άλλο που έχει άξία να κάνετε είναι να ζητήσετε από το παιδί σας να σας δείξει το αντικείμενο που περιγράφει η λέξη ή να σας πει τι κάνουνμε με αυτό. Για παράδειγμα, με το κουτάλι τρώμε, στο κρεβάτι κοιμόμαστε. Πού κάθομαι; Στην καρέκλα! Αν το παιδί δεν μιλάει μπορεί πολύ ευκολά να σας υποδείξει αντικείμενα ή να χρησιμοποιήσει νοήματα. Βοηθήστε το και εσείς!
Για τους αριθμούς τα πράγματα είναι πιο εύκολα! Εμείς χρησιμοποιούμε το καβαλέτο μας και τον μαγνητικό πίνακα. Βοηθάμε έτσι να μάθει το παιδί μας
να μετράει μέχρι το 10 (αυτοματοποιημένα) και σιγά σιγά να κατανοήσει και την έννοια των αριθμών.
Δείτε και μια άλλη καταπληκτική ιδέα εδώ από την Γιάννα.
Χάντρες, πλαστελίνη, καλαμάκια, μακαρόνια και καθαριστές πίπας.
- Πολύχρωμες τούρτες: ανοίγουμε με τον… πλάστη την πλαστελίνη και τη διακοσμούμε με πολύχρωμες χαντρούλες. Αυτό το παιχνίδι δυναμώνει τα δαχτυλάκια.
- Τρελλό καπέλο: στολίζουμε το τρυπιτήρι της κουζίνας με πολύχρωμους καθαριστές πίπας, το φοράμε και φωτογραφιζόμαστε!
- Τα μακαρόνια κρύβονται: προσπαθούμε να βάλουμε μακαρόνια σπαγγέτι μέσα σε καλαμάκια χωρίς να σπάσουν. Νικητής είναι αυτός με τις λιγότερες απώλειες!
Ταίζω κουμπαράδες:
Πάρτε τους άδειους κουμπαράδες και ταϊστε τους με χαρτάκια, ξυλαράκια και οτιδήποτε άλλο χωράει στη σχισμή τους. Ανοίξτε έπειτα τον κουμπαρά και αδειάστε τον μετρώντας τί έχει φάει.
Αν θέλετε κάτι παραπάνω δείτε τί όμορφα πράγματα φτιάχνει η αγαπημένη μου Ευδοξία στο Blog της Παιχνίδι και Δημιουργία.
Ελπίζω να βοήθησα λίγο… Καταλαβαίνω ότι το να έχουμε ένα μικρό παιδί στο σπίτι και να πρέπει να το απασχολήσουμε δεν είναι εύκολο. Όλοι μας αυτήν την περίοδο βάζουμε τα δυνατά μας! Θα μας πω ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ και θα ευχηθώ υγεία και καθαρό μυαλό!
Φτιάχνετε υπέροχα πράγματα! Μπράβο στη Σοφούλα και στη μαμά!
Ευχαριστώ πάρα πολύ για την αναφορά και την υποστήριξη.
Καλό Πάσχα, με υγεία ❤
Ευδοξία μου να ξέρεις ότι εκτυπώνουμε συχνά όλα αυτά τα ωραία που φτιάχνεις για εμάς! Σε ευχαριστούμε πολύ! Θεωρώ ότι όποιος έχει μικρά παιδιά το blog σου του ανοίγει τα μάτια…!
Καλό Πάσχα κορίτσι! Υγεία και καθαρό μυαλό!