Παιχνίδια Και Βιβλία Για Το Καλοκαίρι

Θα μου πείτε τώρα, τί θες  παιχνίδια και βιβλία καλοκαιριάτικα; Είναι εποχή για έξω, βόλτες και θάλασσα! Συμφωνώ απόλυτα με αυτήν τη σκέψη, αλλά όταν έχεις ένα παιδί με Σύνδρομο Down καλό είναι να κρατάς πάντα “σε φόρμα” το μυαλουδάκι του… Για να μην παρεξηγηθώ, να σας πω ότι ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ πως υπάρχουν στιγμές που θα χαζέψουμε τηλεόραση, θα αράξουμε κοιτώντας το ταβάνι και βεβαία θα αφήσουμε τη Σοφία να παίξει μόνη της. Αυτό σημαίνει ότι θα διαλέξει μόνη της παιχνίδια και βιβλία με τα οποία θα παίξει αλλά και θα διαβάσει… Ξέρετε,  βάζει τις κούκλες στη σειρά και τους διαβάζει παραμυθιά, όπως κάνει η δασκάλα της!

Αλλά το Καλοκαίρι είναι μια καλή στιγμή για περισσότερο διάβασμα και για πιο στοχευμένο παιχνίδι. Εμείς για φέτος κάναμε τις αγορές μας για τη Σοφία, 3,5 χρονών και για τον Πάνο, 8 χρονών.

Παιχνίδια και βιβλία για τη Σοφία:

Δύο από τα βιβλία μας για φέτος έχουν κοινό παρανομαστή: ας βγάλουμε την πάνα! Για το λόγο αυτό επιλέξαμε:

Τα βιβλία της Σοφίας

Πέρα από τα “ειδικά” βιβλία πήραμε και το υπέροχο Ένα βιβλίο παιχνίδι, από εκδόσεις ΝΕΦΕΛΗ. Πρόκειται για ένα 100% ΧΑΡΤΙΝΟ διαδραστικό βιβλίο… Το παιδί πρέπει να πατήσει κύκλους, να κουνήσει το βιβλίο, να φυσίξει αλλά και να χειροκροτήσει, προκειμένου να μάθει τί θα γίνει στη συνέχεια! Είναι υπέροχο!

Τέλος, αυτό το καλοκαίρι μαθαίνουμε τα συναισθήματα: φόβο, χαρά, λύπη και θυμό παρέα με τα Φιλαράκια των εκδόσεων Ψυχογιός. Θα βρείτε και τα 4 βιβλιαράκια σε πρακτικό βαλιτσάκι μαζί με πίνακα δραστηριοτρήτων και αυτοκόλλητα. Τα βιβλιαράκια είναι τυπωμένα σε πλαστικοποιημένο χαρτί, που σημαίνει ανθεκτικότητα στην παιδική περιέργεια.

Τα παιχνίδια της Σοφίας για φέτος το Καλοκαίρι είναι τα εξής:

 • Νησάκια της γνώσης από τα παιχνίδια ΔΕΣΥΛΛΑΣ. Πιο συγκεκριμένα:
 1. Με τί ταιριάζει; Ένα παιχνίδι λογικής, όπου το παιδί προσπαθεί να ταιριάξει αντικείμενα με πράξεις αλλά και σχετικά αντικείμενα μεταξύ τους.
 2. Διπλές Εικόνες: Ή αλλιώς memory game. Εμείς βέβαια δεν το παίζουμε ακριβώς έτσι… Αυτό που κάνουμε είναι ανάμεσα σε 3 κάρτες ανοιχτές η Σοφία να βρει τις 2 ίδιες. Μετά θα  γυρίσουμε ανάποδα τις δύο και θα κρατήσουμε ανοιχτή την κοινή κάρτα. Αφού της έχουμε δείξει ποιες είναι οι κλειστές κάρτες της ζητάμε να βρει την ίδια κάρτα με την ανοιχτή. Ένας τρίτος τρόπος είναι να προσπαθήσουμε να βρούμε μέσα στο σπίτι τα αντικείμενα που αποικονίζονται στις κάρτες.

Η ποιότητα των παιχνιδιών αυτών είναι πάρα πολύ καλή. Το πάχος των καρτών είναι ιδανικό για την λεπτή κινητικότητα αλλά τις κάνει και αρκετά

Τα παιχνίδια της Σοφίας

ανθεκτικές.

 • Μαθαίνουμε τα χρώματα και τα σχέδια με τον Εξυπνούλη της Clementoni. Στο παιχνίδι αυτό ταιριάζουμε το χρώμα με το σχήμα αλλά και το αντίστροφο.
 • Μαθαίνουμε τους αριθμούς από το 1 μέχρι το πέντε με τη βοήθεια της τράπουλας. Βρίσκουμε ίδιο χρώμα με ίδιο νούμερα ή και μόνο ιδια νούμερα.
 • Αυτοσχέδιο παζλ: κόψτε flash cards στη μέση και αφήστε το μικρό σας να επιλέξει τα σωστά κομμάτια για να ξαναενώσει την κομμένη κάρτα. Εμείς επιλέξαμε κάρτες από Jumbo 9 εκ περίπου για αυτό το σκοπό. Στη Σοφία δίνουμε δύο επιλογές ώστε να επιλέξει αυτό που ταιριάζει στην κάρτα που έχει μπροστά της. Βάλαμε τις κάρτες σε ένα διάφανο πλαστικό κουτάκι και τις παίρνουμε μαζί μας παντού!

Παιχνίδια και βιβλία για τον Πάνο:

 • Το αγόρι μας επέλεξε ένα υπέροχο κλασικό βιβλίο Τα Ψηλά Βουνά , του Ζαχαρία Παπαντωνίου. Επιλέξαμε το βιβλίο από τη Γαλάζια Βιβλιοθήκη των Εκδόσεων  ΜΙΝΩΑΣ, γιατί είναι μονοτονική και η γραμματοσειρά είναι ιδανική για ένα παιδί 8 ετών.
 • Το επόμενο βιβλίο που πήραμε είναι Ο Άτλαντας της Ευρώπης από εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ. Είναι ένα πολύ καλό βιβλίο με αναδιπλούμενες σελίδες, ώστε το παιδί να παίρνει αρκετές πληροφορίες για τις χώρες. Πολύ φιλική προς το παιδί έκδοση! Όσοι με ακολουθείτε στο Instagram
  Παιχνίδια και βιβλία για τον Πάνο

  έχετε δει και πώς διαβάζουμε αυτό το βιβλίο… Έχουμε πάρει μπλοκ χαρτογραφίας και φτιάχνουμε το δικό μας Άτλαντα (δείτε εδώ τη σχετική ανάρτηση)

 • Τα παιχνίδια του Πάνου, εκτός από κάποια τουβλάκια lego απαραίτητα για τις κατασκευές του, είναι τα πιο απλά που μπορείτε να φανταστείτε… ΥΠΕΡΑΤΟΥ! Σας λέει κάτι; Κλασικό παιχνίδι, παντώς καιρού και τόπου: σπίτι, κήπος, θάλασσα, στο αμάξι, στον καφέ, στο εστιατόριο, ΠΑΝΤΟΥ! Όπως καταλάβατε κι άλλα πλαστικά κουτάκια στην τσάντα! Το απλό αυτό παιχνίδι είναι για όλες τις ηλικίες. Εμείς έχουμε πολεμικά αεροσκάφη, διάσημα αυτοκίνητα (αυτοκίνητα από ταινίες) και υπεραυτοκίνητα. Θέλω να σας πω ότι αυτό το παιχνίδι έχει να προσφέρει πολλά: βοηθάει ένα παιδί να εξασκηθεί στην ανάγνωση, να κατανοήσει την αναλογία και τη σχετικότητα των μεγεθών και προσφέρει την ευκαιρία να μιλήσουμε για ένα σωρό πράγματα, ακόμα και για φυσική!
 • Τέλος, το αγόρι επέλεξε και την κλασική Ναυμαχία.

 

 

Κι έτσι, πλήρως εξοπλισμένοι, αναμένουμε τη μεγάλη στιγμή… Να αναχωρήσουμε για το νησί!

Ελπίζω να σας έδωσα ιδέες για τα παιχνίδια σας, αλλά ακόμα και για δωράκια που ίσως να έχετε να κάνετε!

Σας χαιρετώ και τα λέμε σύντομα, από κάποια παραλία, ίσως…;

Spread the love

Σχολιάστε