Πώς Μπορούμε Να Κρατήσουμε Τη Νεότητά Μας;

Έγινα 18! Αυτό φώναξε χαρούμενα, αυθόρμητα και δυνατά η ανηψιά μας όταν την πήραμε τηλέφωνο να της ευχηθούμε για τα γενέθλιά της. Η νεότητα σε όλο της το μεγαλείο! Η δροσερή και γεμάτη ελπίδα φωνή της με έκανε να χαμογελάσω και να πάω για λίγο πίσω στο χρόνο. Τότε που εγώ έκλεινα τα 18… Πώς αισθανόμουν; Παντοδύναμη! Ένιωθα να ανοίγουν όλες οι πόρτες της ζωής για μένα: σπουδές, δίπλωμα οδήγησης, ξενύχτι χωρίς περιορισμό στην ώρα, διακοπές με φίλους, ανεξαρτησία, ελευθερία… Και τόσα ακόμα! Κάποια από αυτά ήρθαν αμέσως, αλλά για κάποια η ενηλικίωση δεν αρκούσε (βλέπε ξενύχτι και πλήρη ανεξαρτησία…).  Αλλά και πάλι, η ηλικία εκείνη ήταν σαν παραμύθι. Και εννοείται ότι θα πω το κλασικό “αχ, να ‘μουν πάλι 18 με το μυαλό που έχω σήμερα!”.  Αλλά, σοβαρά τώρα, θα περνούσαμε τόσο ωραία αν είχαμε τότε τα σημερινά μας μυαλά; Μμμμ, μάλλον όχι! Η ομορφιά εκείνης της εποχής οφείλεται στον αυθορμητισμό και την τότε απλή μας σκέψη.

Τελικά όμως τί είναι αυτό που πραγματικά θέλουμε όταν μιλάμε για νεότητα; Να γίνουμε πάλι 18; Να ζήσουμε πολύ; Να ζήσουμε καλά; Να ζήσουμε σα νέοι; Σα νέοι… Ωραίο ακούγεται! Να ζήσουμε πολύ, καλά και με νεανική όρεξη.

ΟΚ, η εξωτερική νεότητα μπορεί να επιτευχθεί αξιοποιώντας όλες ή κάποιες από τις διαθέσιμες μεθόδους της σύγχρονης πλαστικής ιατρικής και αισθητικής. Φτάνει αυτό όμως; Όχι, δε φτάνει! Πρέπει να φροντίσουμε και το μέσα μας, να υιοθετήσουμε όλες εκείνες τις συνήθειες των ανθρώπων που έζησαν πολύ και καλά. Ευτυχώς οι επιστήμονες έχουν μελετήσει και έχουμε ήδη στα χέρια μας τα αποτελέσματα για μια… μακρόβια νεότητα.

Οι συνήθειες των αιώνια νέων:

 1. Διατροφή: μεσογειακή (πλούσια σε λαχανικά, όσπρια, φρούτα, ελαιόλαδο, ζημαρικά και μαύρο ψωμί). Οι Ιάπωνες από την άλλη ακολουθούν μία δίαιτα πλούσια σε Ω-3 λιπαρά και πράσινο τσάι. Σε κάθε περίπτωση το κόκκινο κρέας και το fast food αποφεύγονται.
 2. Κοινωνικοποίηση: οι ισχυροί δεσμοί με την οικογένεια και με τους φίλους συμβάλουν στην καλή σωματίκη και ψυχική υγεία.
 3. Φυσική δραστηριότητα: περπάτημα, αγροτικές εργασίες, άσκηση
 4. Ευγνωμοσύνη: εκτιμάν αυτά που έχουν, πιστεύουν στον εαυτό τους, έχουν στόχους, πιστεύω και είναι αισιόδοξοι.

Εντάξει, δεν είναι δύσκολο! Η νεότητα είναι καθαρά θέμα καθμερινότητας. Μικρές αλλάγες αρκούν για να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να ζήσει όμορφα. Για να περάσουμε στην πράξη λοιπόν:

 1. Γυμναζόμαστε
 2. Χορεύουμε: ο χορός βοηθάει στη μνήμη, στην κοινωνικότητα και την ισορροπία
 3. Μόρφωση: ποτέ δεν είναι αργά να μάθουμε μία ξένη γλώσσα, μία τέχνη ή μία επιστήμη
 4. Προσέχουμε τη διατροφή μας
 5. Βγαίνουμε έξω: βλέπουμε φίλους, πάμε σινεμά, κοινωνικοποιούμαστε
 6. Βάζουμε τον ύπνο στη ζωή μας: επιλέξτε μία συγκεκριμένη ώρα κάθε μέρα για να πάτε στο κρεβάτι σας, ο 8ωρος ύπνος είναι απαραίτητος
 7. Να είστε θετικοί και αισιόδοξοι
 8. Δοκιμάστε κρυοσάουνα: το κρύο νερό βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, επιταχύνει το χρόνο αυτοθεραπείας και βελτιώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Δεν ενδείκνεται για εσάς που έχετε καρδιολογικά προβλήματα.
 9. Φροντίστε τη γονιμότητά σας: το κάπνισμα δεν της κάνει καλό. Και επειδή το 1ο παιδί μία γυναίκα μπορεί να αργήσει να το κάνει, καλό είναι να συζητήσει με το γυναικολόγο της το θέμα της κατάψυξης ωαρίων
 10. Σεξ και 1 ποτήρι κρασί την ημέρα είναι από τους καλύτερους φίλους της νεότητας

(πηγή: ELLE, No 351, 4/2018)

Η ζωή είναι ωραία και χρειάζεται απλά πράγματα! Όλα εξαρτόνται από εμάς τους ίδιους και μόνο. Αν θέλουμε, μπορούμε να πετύχουμε ό,τι έχει σημασία για εμάς!

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε:

Spread the love

Σχολιάστε