Πώς Να Μάθουμε Το Παιδί Μας Να Μοιράζεται

Ο καιρός έχει κρυώσει, η μέρα έχει μικρύνει, άλλαξε και η ώρα.. Ο χειμώνας είναι προ των πυλών! Το γλυκό φθινόπωρο βέβαια προηγείται, αλλά αυτο δε σημαίνει ότι το παιχνίδι δε μεταφέρεται σιγά σιγά σε πιο ζεστούς χώρους. Τα σπίτια μας θα γεμίσουν με τους φίλους των παιδιών μας, τα γέλια τους, τις φωνές τους και τις διαφωνίες τους.

Οι τσακωμοί τους επικεντρώνονται κυρίως γύρω από κάποιο παιχνίδι:

-Έγω θέλω αυτό το σπαθί!

-Όχι, είναι δικό μου!

-Έλα, εσύ θα το’χεις όποτε θες!

-Όχι, δε στο δίνω!

Τη συνέχεια την ξέρετε! Προσπαθείτε να πείσετε το παιδί σας να παραχωρήσει το σπαθί στο φίλο του, γιατί έτσι πρέπει αφού είναι ο οικοδεσπότης, πρέπει να είναι ευγενικός, να μοιράζεται κτλ κτλ. Το μόνο που καταφέρνετε είναι περισσότερες φωνές και επιπλέον εκνευρισμός. Και να μην ξεχάσω τις απειλές του τύπου: “Δεν πρόκειται να καλέσω κανέναν φίλο σου ξανά! Μάθε να συμπεριφέρεσαι σωστά, αλλιώς ξέχνα τα καλέσματα!”

Ουάου! Αυτό θα πει σθένος και αποφασιστηκότητα! Ειδικά αυτό το μάθε είναι “όλα τα λεφτά”! Πώς θα μάθει; Ποιός θα του μάθει; Τί θα του μάθει; Μήπως πρέπει εμείς οι γονείς να αναλάβουμε δράση; Μήπως πρέπει εμείς οι γονείς να μάθουμε τα παιδιά μας να μοιράζονται; Μμμμ, καλή ιδέα, αλλά πώς και πότε είναι η κατάλληλη στιγμή; Σίγουρα όχι όταν προκύπτει το πρόβλημα!

Γενικά, το να μη θέλει ένα μικρό παιδί να μοιράζεται είναι φυσιολογικό. Ο άνθρωπος δε μοιραζόταν από πάντα, η ανάγκη τον έκανε να μάθει να μοιράζεται για να μπορέσει να επιβιώσει. Επομένως, καταλαβένετε, πόσο δύσκολα μπορεί να καταλάβει τη σπουδαιότητα του μοιράζομαι ένα 4χρονο! (Στην Κέρκυρα, είμαι σίγουρη και σε άλλα μέρη, έχουμε μία έκφραση που τη λέμε για τα παιδάκια: Δε δίνει ούτε του Αγγέλου του νερό!) Ακόμα και εμείς οι μεγαλοί και ώριμοι δε μοιραζόμαστε τα πάντα… Ξέχωρα από τις σκέψεις μας, που αρκετές τις κρατάμε για μας (μεγάλο λάθος πολλές φορές), θέλουμε το μαξιλάρι μας, το ποτήρι μας, το χώρο μας, το χρόνο μας. Εγώ πάντως θέλω και τη σοκολάτα μου! Όλοδικιά μου! Για αυτό το λόγο καμιά φορά όταν πάω σούπερ μάρκετ μόνη αγοράζω και μία σοκολάτα και την τρώω στο δρόμο! Την έχω εξαφανίσει πολύ πριν φτάσω στο σπίτι! Την τρώω μόνη μου! Δε θέλω να τη μοιραστώ!

Όσο μεγαλώνει το παιδί μας, κάποιες έννοιες  αρχίζει και τις καταννοεί. Λένε ότι πριν τα 5 χρόνια είναι αρκετά δύσκολο για ένα παιδί να μοιράζεται τα πράγματά του. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι εμείς οι γονείς πρέπει να περιμένουμε μέχρι αυτήν την ηλικία για να εισάγουμε την έννοια του μοιράζομαι στη ζωή του παιδιού μας.

Επομένως ας αρχίσουμε από νωρίς! Μέσα από το παιχνίδι και με πρακτικές ανάλογες την ηλικία, σιγά σιγά τα παιδάκια μας θα μυηθούν σε αυτήν την “κοινωνική δεξιότητα”. Ο Πάνος είναι στα 6 και η Σοφία σχεδόν 2, οπότε η προσέγγιση του θέματος για τον καθένα τους διαφέρει… Τα “κόλπα” όμως είναι ίδια, απλά θα αλλάξω το περιεχόμενο! Ο Πάνος βρίσκεται σε καλό δρόμο (όχι στον ίσιο εντελώς…), πρέπει να βάλω τα δύνατά μου για το κορισάκι μας!

  1.  Μία εγώ, μία εσύ! Ένα ωραίο παιχνίδι που μπορούμε να παίξουμε με το μωρό μας είναι να κρατάμε λίγο εμείς το αρκουδάκι και λίγο εκείνο. Με αυτόν τον τρόπο το μικρό μας θα αρχίσει να καταλαβαίνει ότι δίνω δε σημαίνει δεν το ξαναπαίρνω. Μεγαλώνοντας, ίσως ένα χρονόμετρο να κάνει το έργο μας πιο εύκολο. Αν τα παιδιά μας θέλουν το ίδιο πράγμα, είναι καλή ιδέα να το έχουν εκ περιπτροπής ή και για συγκεκριμένο χρόνο, που μπορεί να οριστεί από ένα χρονόμετρο!
  2. Επαινούμε όταν το μικρό μας μοιράζεται. Αυτό είναι πολύ σημαντικό! Πρέπει να τονίσουμε τη θετική πράξη και να δώσουμε βάρος  σε αυτήν. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τιμωρήσουμε το παιδί μας όταν δε θα μοιραστεί. Αυτό που θέλουμε να καταγράψει το μυαλουδάκι του είναι η θετική μας  αντίδραση, έτσι ώστε να το ξανακάνει. Πρέπει να καταλάβει πιο είναι το σωστό με θετικό τρόπο, όχι με τιμωρία…
  3. Ας δώσουμε το καλό παράδειγμα. Εντάξει, το ότι τρώω μόνη μου τη σοκολάτα ας μην το πούμε! Η εικόνα για τα παιδιά είναι πολλή σημαντική στη διαπαιδαγωγησή τους. Αυτό που βλέπουν, αυτό θα κάνουν. Ας μοιραζόμαστε μαζί τους από ένα φρούτο μέχρι την αγαπημένη μας θέση στον καναπέ. Ας μαζέψουμε πράγματα που δε θέλουμε πλέον και να τα δωρίσουμε. Κάθε χρόνο μαζεύουμε με τον Πάνο ρούχα και παιχνίδια και τα δίνουμε ή σε μικρότερους φίλους μας ή τα κάνουμε δωρεά. Κάτι άλλο που ίσως βοηθήσει να καταλάβουν τα μικρά μας τη σπουδαιότητα του μοιράζομαι είναι το όχι. Ας μη φοβηθούμε να πούμε όχι στο παιδί μας την επόμενη φορά που θα ζητήσει κάτι από μας: δε χρειάζεται να δοκιμάσει από το γλυκό μας, ούτε είναι αναγκαίο να του δώσουμε το κινητό μας ή το τάμπλετ μας κάθε φορά που το ζητάει. Μπορεί να θελήσει να κάτσει να διαβάσει στο γραφείο σας, αλλά εσείς μπορείται να αρνηθείτε, εξάλλου είναι δικό σας! Μπορείτε να συζητήσετε τα συναισθήματα που γεννήθηκαν στο παιδί σας και μέσα από αυτό, να εξηγήσετε τί σημαίνει μοιράζομαι και γιατί τελικά είναι όμορφο να μοιραζόμαστε.
  4. Βγάλτε τις ταμπέλες. Καλό είναι να μη λέμε δικό μου και δικό σου… Τα παιχνίδια είναι καλό να είναι κοινά, όσο αυτό είναι εφικτό. ΟK, το αγόρι δε θα έχει Barbie, αλλά θα έχουν και τα δύο αδέλφια τα παζλ, τα επιτραπέζια, τις μπογιές, τις μπάλες, τις πλαστελίνες και γενικά “παγκοσμιοποιήστε” τα παιχνίδια στο σπίτι σας. Μην ξεχνάτε βέβαια και το δικαίωμα που έχουμε όλοι μας στο αγαπημένο μας αντικείμενο… Αφήστε το παιδί σας να έχει αγαπημένα κομμάτια τα οποία δε θα θέλει να τα εμφανίζει σε κάποιο παιχνίδι. Και αυτό βοηθάει να καταλάβει ότι δεν είναι και όλα για μοίρασμα, ούτε από την πλευρά του αλλά και ούτε από εκείνη του φίλου του.
  5. Αφήστε τα παιδιά μόνα τους! Ναι, αφήστε τα να λύσουν μόνα τους τις διαφορές τους! Το πώς σκέφτοται τα παιδιά είναι δύσκολο να καταλάβουμε. Οι λύσεις που θα δώσουμε εμείς δε θα ευχαριστήσουν κανένα. Τα παιδιά να είστε σίγουροι ότι θα βρούν την καλύτερη λύση για αυτά τη δεδομένη στιγμή και στο συγκεκριμένο τόπο.
  6. Κάντε πρακτική! Πώς; Φέρτε το παιδί σας σε επαφή με άλλα παιδάκια. Μόνο έτσι θα μάθει στην πράξη όλα αυτά που του μαθαίνετε καθημερινά. Και να είστε σίγουροι ότι θα μάθει πολλά που ούτε καν τα είχατε σκεφτεί!

Και αν σας ενδιαφέρει το θέμα πάρτε ιδέες εδώ:

Mama, say what?

Powerful mothering

Sleeping should be easy

Happy mom – ελληνικό άρθρο

Αυτά από εμένα! Καλό Σαββατοκύριακο, γεμάτο γεναιοδωρία!!!!

Spread the love

Σχολιάστε