Σχολική Χρονιά Τέλος!

Η σχολική χρονιά τελείωσε! ΓΙΟΥΠΙΙΙΙ! Θα φωνάξω κι εγώ σα μικρό παιδί… Μπορεί ο ελεύθερος χρόνος μου τώρα να είναι σχεδόν ανύπαρκτος, αλλά

Photo by Tim Mossholder on Unsplash

έχω ήδη κουραστεί αρκετά από τους κανόνες που θέτει η κάθε νέα σχολίκη χρονιά..

Το πρωινό ξύπνημα (ΟΚ, αυτό ισχύει ακόμα), το διάβασμα και το πήγαινε -έλα στις δραστηριότητες θα μας αφήσουν για λίγο. Όπως και το άγχος του φαγητού, ξέρετε, που πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι τις 13:00… Ανυπομονώ για τα καθημερινά μπάνια, τα νωχελικά μεσημέρια και τη χωρίς πρόγραμμα καθημερινότητα. Ξέρετε, στις διακοπές διακοπάρουμε από όλα αυτά που μας γεμίζουν με άγχος και που μας παιδεύουν γενικά.

Αλλά τελικά, τι έγινε τη σχολική χρονιά που μόλις τελείωσε; Αν θέλω να απαντήσω με μία μόνο λέξη, τότε θα πω ΠΟΛΛΑ! Έμαθα κάτι από αυτά; Πάλι θα πω ΠΟΛΛΑ! Αλλά σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθώ με τα δυο πιο σημαντικά που μου έμαθε αυτή η χρονιά.

Η περσινή σχολική χρονιά για ‘μένα άρχισε από τον Ιούνιο. Βλέπετε, έπρεπε να γράψω τη Σοφία (που έχει σύνδρομο Down) στον παιδικό σταθμό… Για τα παιδιά με ιδιαιτερότητες η αρχή δεν είναι και τόσο εύκολη… Επειδή έχασα την προθεσμία για τις εγγραφές στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, έκανα αίτηση μέσω ΕΣΠΑ. Το ΕΣΠΑ ζητάει ένα επιπλέον χαρτί για παιδιά ΜΕΑ (και ο Δήμος και το ΕΣΠΑ ζητάνε μία βεβαίωση από γιατρό ότι το παιδί μπορεί να παρακολουθήσει κανονικό σχολείο και ότι αυτό θα του κάνει καλό). Αυτό το χαρτί πρέπει να το δώσει η δομή, δηλαδή ο Δήμος, αν πρόκεειται για δημοτικό σταθμό ή ο ιδιωτικός που έχετε επιλέξει. Αυτό το μαγικό χαρτί πρέπει να βεβαιώνει ότι η δομή δέχεται το παιδί ΜΕΑ.

Τί σημαίνει αυτό; Σημαίνει απλά ότι μπορεί να ισχυριστούν πως δεν υπάρχουν υποδομές και προσωπικό ώστε να υποστηρίξουν ένα παιδί ΜΕΑ. Αυτό είναι πιο εύκολο να ισχυριστεί κάποια ιδιωτική δομή.

Τί γίνεται όμως με τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς;

Και εδώ πολύ εύκολα θα πουν, χωρίς καν να δουν και να αξιολογήσουν το παιδι, ένα μεγάλο ΟΧΙ. Και βέβαια το όχι πιθανότατα να ακουστεί από κάποιον διοικητικό υπάλληλο, όχι από γιατρό ή έστω ειδικό παιδαγωγό.  Υπάρχει νομοθεσία που πολύ ξεκάθαρα λέει ότι ο Δήμος οφείλει να δεχτεί παιδί ΜΕΑ και να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να υποστηριξει, εφόσον χρειάζεται, ένα τέτοιο παιδί. Δείτε λεπτομέρειες εδώ.

Όλα αυτά τα λέω με τόση σιγουριά γιατί η Σοφία παρά λίγο και θα έμενε εκτός σχολείου. Να γνωρίζετε ότι αυτό κάνεις δεν μπορεί να το κάνει! Αν σας πουν όχι, ζητήστε το γραπτώς και ο εισαγγελέας ανηλίκων θα πράξει ανάλογα.

Εδώ θα σας πω και κάτι άλλο. Προσέγγισα και ιδιωτικούς σταθμούς και ακόμα περιμένω να με πάρει ο υπεύθυνος για να μου απαντήσει…

Μάθημα πρώτο: Δε δεχόμαστε το όχι ποτέ σαν απάντηση χωρίς να εξετάσουμε όλα τα δεδομένα, ενδεχόμενα και περιθώρια, ειδικά όταν πρόκειται για το παιδί μας και τα βασικά δικαιώματά του.

Ο Πάνος φέτος τελείωσε τη Β τάξη του δημοτικού. Η χρονιά μας άρχισε δύσκολα γιατί ο μαθητής μας βαριόταν και με ήθελε δίπλα του στο διάβασμα. Συγκρουστήκαμε, αλλά τελικά βρήκαμε τη χρυσή τομή. Δε θα μακρυγορήσω, διαβάστε αυτό το άρθρο για να μάθετε τη συνέχεια, αλλά και να πάρετε ιδέες!

Η σχολική χρονιά για το δευτεράκι μας τελείωσε με διαβεβαιώσεις για μελλοντικό πρωταθλητή στο καράτε, με έναν καλό μαθητή (σχολείο και Αγγλικά) και “ένα εξαιρετικό, αξιόλογο, ευγενικό και συνεργάσιμο παιδί” όπως μας είπε η φανταστική γυμνάστρια του σχολείου μας, η κυρία Μαρία.

Μάθημα δεύτερο: Δείξτε εμπιστοσύνη και πιστέψτε στο παιδί σας. Από τη στιγμή που του έχετε δώσει αγάπη, φροντίδα και εφόδια (ψυχικά και πνευματικά), το λουλούδι σας θα ανθίσει. Υπομονή και επιμονή!

Και κάπως έτσι περιμένω να φύγω για το αγαπημένο νησί: πιο σοφή και πιο ευτυχισμένη!

Εσείς τί μάθατε φέτος στο σχολείο;

Spread the love

Σχολιάστε