Τα Σύχγρονα Υφαντά Με Αέρα Από Τα Παλιά

Θέλω να σας εξομολογηθώ (“βαριά” λέξη, έτσι για να τραβήξω την προσοχή σας!) ότι όταν έχω χρόνο για μένα ένα από τα πράγματα που μου αρέσει να κάνω είναι να διαβάζω. Μπορεί να κάτσω απέναντι από τη βιβλιοθήκη και να παρατηρώ τα βιβλία μου με σκοπό να δω αυτό που θα “μου κάνει κλίκ” . Θα απλώσω το χέρι μου και θα το ανοίξω. Πάντα υπάρχει κάτι που θέλω να ξαναδιαβάσω ή να ανακαλύψω. Μέτα είναι και το διαδύκτιο. Εδώ απλά πληκτρολογώ ό,τι μου έχει κάνει εντύπωση ή μου έχει κινήσει την περιέργεια και τσαφ εμφανίζονται όλα μπρόστα μου (τί κάναμε χωρίς internet τότε, τα παλιά τα χρόνια?).

Την Τρίτη, τελειώνοντας τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ, κοντοστάθηκα στο περίπτερο του καταστήματος να χαζέψω τα περιοδικά. Πάντα το κάνω αυτό! Διαβάζω τα εξώφυλλα και αν δω κάτι που να με ενδιαφέρει, αγοράζω το περιοδικό, ασχέτως αν είναι αντρικό, γυναικείο, μόδας, ευ ζην, deco (εντάξει, έχω αδυναμία στα περιοδικά μόδας…). Εξάλλου, σας είπα ότι μου αρέσει να διαβάζω!

Την Τετάρτη το πρωί είχα πάει με τη μικρή να κάνει τα καθιερωμένα μαθήματα φυσιοθεραπείας και εργοθεραπείας. Κάθησα στο lobby και περίμενα να τελειώσει η Σοφία τις θεραπείες της. Όλως παραδόξως το wifi δε λειτουργούσε… Το μάτι μου έπεσε στα περιοδικά κάτω από το τραπεζάκι. Από μακρυά διέκρινα ένα περιοδικό με εξώφυλλο μία κοπέλα σε λευκό φόντο. Αυτό ήταν! Το πήρα! Το άνοιξα και άρχισα να διαβάζω για τις υφάντρες και τα υφαντά τους, που ζούνε εδώ στη σύγχρονη Ελλάδα. Όταν η σύνδεση wifi επανήλθε “γκούγκλαρα” όλες αυτές τις σπουδαίες καλλιτέχνιδες. Η έρευνά μου έφερε στο φως καταπληκτικά έργα τέχνης τα οποία όμως μπορούμε να τα φοράμε και να τα χαιρόμαστε!

Όλα τα υφαντά παντρεύουν την τέχνη με την ιστορία και την παράδοση. Όλα τους φτιαχμένα από νήμα, χρώμα και αργαλιό. Έξι γυναίκες νέες, δυναμικές και δημιουργικές που κοινός σκοπός τους είναι η αναβίωση της ελληνικής αυτής παράδοσης και η εκτίναξή της στα πέραντα αυτού του κόσμου. Δε θα πω άλλα. Θα αφήσω τα υφαντά τους και τις ίδιες να πουν τα υπόλοιπα…

Philomela philomela.gr , Τζωρτζίνα Αλεξανδρή

“Με τη Philomela θέλουμε να ταξιδέψουμε στον κόσμο και να αποδείξουμε πως ο ελληνικός πολιτισμός και επιχειρηματικότητα μπορούν να αποτελέσουν έναν κερδοφόρο συνδυασμό για τη χώρα μας”.

 

https://www.facebook.com/philomela.gr/
https://www.facebook.com/philomela.gr/

Klotho klotho.com.gr , Αλεξάνδρα Θεοχάρη

“Η υφαντική αποτελεί παρακαταθήκη πολιτισμού και είναι χρέος μας να διατηρήσουμε και να αναδείξουμε τη σπουδαία αυτή κληρονομιά”.

klotho.com.gr
klotho.com.gr

 

 

 

Faye Chatzi Φαίη Χατζή

“Αισθάνθηκα την ανάγκη να δημιουργήσω με απόλυτη ελευθερία, κόντρα σε κάθετι τυποποιημένο και βιομηχανικό. Ζω άλλωστε σε ένα νησί (σσ Μύκονος) με σπουδαία παράδοση στην υφαντική τέχνη και θεωρώ πως ήρθε η στιγμή, μέσα στην κρίση, εμείς οι νέοι να κρατήσουμε ζωντανή την πολιτιστική μας κληρονομιά και να αναδείξουμε ότι το ελληνικό design είναι πιο ζωντανό από ποτέ”.

 

 

https://www.fayechatzi.com/

Loom Handmade, Αντωνία Σταθάκη

” Ο ήχος και η κίνηση του αργαλειού με ταξιδεύουν σαν ένα είδος διαλογισμού. Η ιστορία αυτής της πανάρχαιας τέχνης με συναρπάζει και νιώθω περήφανη που καταφέρνω να τη συνδέσω με τη σύγχρονη εποχή, αναδεικνύοντας τον πολιτισμικό πλούτο της χώρας μου εντός και εκτός συνόρων”. Να σημείωσω ότι η Loom Handmade έχει διακριθεί σε δύο διαγωνισμούς “Best Brands Awards” σε Ευρώπη και Ρωσία, αλλά και στα βραβεία “Wave”.

https://www.etsy.com/shop/loommade
https://www.etsy.com/shop/loommade

Loom% feel our loom , Αναστασία Ξενάκη

“Για να κατανοήσουμε όμως τη σύνδεση της αρχαίας υφαντικής τέχνης με τη σύγχρονη εποχή και τεχνολογία, αρκεί να μεταφράσουμε τη λέξη WEB, που σημαίνει ιστός και σίγουρα στη Loom% είναι υφασμένος!”

https://www.feelourloom.com/
https://www.feelourloom.com/

Argalios.gr , Κατερίνα Πολίτη

“Αυτό που διαπιστώνουμε είναι πως η αναβίωση της υφαντικής τέχνης μπορεί τελικά να σημάνει έναν ακόμα δρόμο διασύνδεσης της πολιτιστικής μας κολτούρας με την τουριστική και οικονομική ανάκαμψη του τόπου”.

https://www.argalios.gr/index.php/en/
https://www.argalios.gr/index.php/en/

Όλα αυτά τα έργα, υφαντά, αξεσουάρ, ρούχα, πείτε τα όπως θέλετε, ήδη ταξιδεύουν στο εξωτερικό, όπου έχουν τους πιστούς θαυμαστές τους αλλά και συνεχώς κερδίζουν νέους. Μπράβο στις καταπληκτικές υφάντρες!

Καλό Σαββατοκύριακο!

ΥΓ: Το φολκλόρ είναι τάση φέτος το Χειμώνα!

Πηγή: Περιοδικό Κ no 744, 3/9/2017

Spread the love

Σχολιάστε