Τα χαλιά όταν στρώνονται και όταν ξεστρώνονται αλλάζει όλο το σπίτι, συμφωνείς; Και νομίζω ότι είναι η εποχή που όλοι κάτι θα στρώσουμε: μια

κουρελού, ένα σάγκι, μια μπουχάρα, μια μοκέτα, κάτι! Επίσης ξέρω ότι πολλοί από εμάς έχουν ήδη παραλάβει τα χαλιά τους και τα έχουν στρώσει… Τί όχι ακόμα; Δεν έχεις παραλάβει ή μήπως δεν έχεις στρώσει; Εγώ επειδή θέλω να είμαι ειλικρινής θα σου πω… Τα έχω παραλάβει από τη φύλαξη αλλά δεν τα έχω στρώσει ακόμα γιατί πρέπει να καθαρίσω σε βάθος: να τραβήξω καναπέδες, έπιπλα κτλ. Μόνο στων παιδιών έστρωσα τα χαλιά…. Αν είσαι και εσύ σε τέτοια κατάσταση, μην αγχώνεσαι, είμαστε πολλοί.
Ας θεωρήσουμε δεδομένο ότι έχουμε όλοι στρώσει τα χαλιά μας, γιατί αργά ή γρήγορα θα γίνει και αυτό! Και τώρα τι κάνουμε; Απολαμβάνουμε τη θαλπωρή που προσδίδουν στο χώρο μας και τα περιποιούμαστε όσο μπορούμε καλύτερα!
- Με την ηλεκτρική μας σκούπα και χρηστιμοποιώντας το εξάρτημα χωρίς βούρτσα σκουπίζουμε καθημερινά (ok…συχνά!) τα χαλιά μας. Αν υπάρχουν κρόσια προσέχουμε να μην τα σκουπίζουμε με την σκούπα μας σε μεγάλη ισχύ. Επίσης καλό θα ήταν να αλλάζουμε τη φορά των χαλιών μας για να αποφύγουμε αποχρωματισμούς λόγω φωτώς, αλλά και να τα προστατεύσουμε από το σκόρο. Αυτό μπορεί να συμβεί αν διατηρούμε το σπίτι μας στρωμένο όλο τον χρόνο.
- Μπορούμε να φρεσκάρουμε το χρώμα τους με πολύ απλό τρόπο: αν τα χαλιά μας είναι μάλλινα μπορούμε να τα περάσουμε με διάλυμα από ξύδι και νερό (1 μέρος λευκό ξύδι σε 3 μέρη νερό), χρησιμοποιώντας μια απαλή βούρτσα και με φορά όπως το πέλος. Το ξύδι λειτουργεί και ώς καθαριστικό. Αν το χαλί είναι μεταξωτό χρησιμποιοιούμε μια στεγνή μαλακή βούρτσα για να απομακρυνθεί η σκόνη και να ζωντανέψουν τα χρώματα.

- Και με τους λεκέδες τί κάνουμε; Ενεργούμε άμεσα! Πάντα καθαρίζουμε από έξω προς το κέντρο του λεκέ, ώστε να μην απλώθεί στο χαλί. Αν έχουμε να κάνουμε με παχύρευστό λεκέ (κέτσαπ, παφωτό, γιαούρτι, λάδι κτλ) απομακρύνουμε όσο περισσότερη ποσότητα μπορούμε με ένα κουτάλι. Πάντα το πανί ή το χαρτί που θα χρησιμοποιήσουμε για να καθαρίσουμε πρέπει να είνα λευκό, προς αποφυγή μεταφοράς χρώματος. Επίσης μπορούμε να καθαρίσουμε το σημείο με ήπιο απορρυπαντικό (1 κουτλάκι προϊόν για κάθε 250ml νερού) σε περίπτωση που ο λεκές επιμένει. Για πολύ σκληρούς λεκέδες υπάρχει και η αμμωνία (στο φαρμακείο): βουτάμε ένα πανί στο υγρό (προσέχουμε να μην αφήνει χνούδι) και μουσκεύουμε το λεκέ.
- Καλό είναι να μην τρίβουμε τα χαλιά για να καθαρίσουν, καθώς και να μην χρησιμοποιούμε αιχμηρά αντικείμενα για την απομάκρυνση των λεκέδων. Δεν τα τινάζουμε ούτε τα χτυπάμε με πολλή δύναμη, γιατί μπορεί να χαλάσουμε τις ίνες του.
- Αν κάποια ίνα εξέχει, ποτέ δεν την τραβάμε, παρά μόνο την κόβουμε με ένα ψαλίδι.
Και αφού έχουμε παραλάβει τα χαλιά μας τί κάνουμε; Πάντα τα ελέγχουμε, γιατί μετά την απομάκρυνση από το ταμείο…
Βέβαια υπάρχει πάντα η επιλογή να στέλνουμε τα χαλιά μας για πλύσιμο και όχι για φύλαξη. Εγώ, λόγω έλλειψης χώρου, τα αφήνω όλη τη σεζόν στο καθαριστήριο. Η μαμά μου όμως, τα αποθηκεύει στο σπίτι και φυσικά έχει σύστημα:
- πάντα τα αποθηκεύει σε ρολό
- τα αποθηκεύει σε υφασμάτινες θήκες ή τα τυλίγει με σεντόνια βαμβακερά για να αναπνέουν
- δεν τα βάζει στην αποθήκη για να αποφύγει την υγρασία
- τα αντισκορικά φύλλα που διπλώνονται μαζί με τα χαλιά είναι τα αγαπημένα της
Τώρα είμαστε έτοιμη να υποδεχτούμε το κρύο και φυσικά τα Χριστούγεννα! Βέβαια, εγώ θα πρότεινα, αφού θα στρωθούν που θα στρωθούν τα χαλιά να καθαρίσουμε και τα λούκια των παραθύρων! Δες τον δικό μου εύκολο τρόπο σε αυτό το άρθρο.