Το Καλύτερο Καρότσι Για Το Μωρό Σου!

Photo by Tommaso Pecchioli on Unsplash

Όπως σας έχω ξαναπεί σε παλιότερο post , το τελευταίο διάστημα είμαι περιτριγυρισμένη από κοιλίτσες. Φίλες μου αλλά και αρκετές γνωστές μου περιμένουν να (ξανά)γίνουν μανούλες! Οι σηζητήσεις περί εγκυμοσύνης και μωρών όπως καταλαβαίνετε είναι πολλές!

Πριν λίγες μέρες είχα μια κουβέντα με τη μαμά μιας γνωστής που έγινε μανούλα για 2η φορά μετά από σχεδόν 10 χρόνια (!) σχετικά με τα καρότσια. Είχα τη μικρή μου στο καρότσι της και με ρωτούσε πόσο και από που το είχα πάρει, γιατί ήθελε να κάνει στην εγγονούλα της (15 ημερών) δώρο το καρότσι. Τότε αναρωτήθηκα, ποιο θα ήταν το κατάλληλο καρότσι για τη Μαρία και την κορούλα της;

Ο πιο κοντινός μου άνθρωπος που περιμένει μωρό είναι η ξεδέλφη μου, με την οποία όμως δεν έχουμε αναλύσει ιδιαίτερα το θέμα “καρότσι” γιατί το έχει έτοιμο! Θα πάρει το δικό μου! Αλλά πραγματικά τώρα, όταν μια μαμά θέλει να αγοράσει το ιδανικό καρότσι για εκείνη και το μωρό της τί πρέπει να σκεφτεί; Εγώ πάντως όταν αγόρασα το καρότσι για το μωρό μου δεν το πολυανέλυσα…. Ίσως αν το έκανα να είχα κάνει άλλη επιλογή… Τώρα, εκ των υστέρων, είμαι έτοιμη να μοιραστώ μαζί σας κάποια πράγματα που θεωρώ ότι πρέπει να σκεφτεί κανείς για να αγοράσει το ιδανικό καρότσι!

  1. Σίγουρα το οικονομικό είναι αρκετά σημαντικό. Σκεφτείτε ότι στην αγορά υπάρχουν καρότσια από 100€ – 1000€. Μεγάλο εύρος τιμών σημαίνει μεγάλη ποικιλία για να διαλέξει κανείς.
  2. Πόσο συχνά θα περπατάς με το καρότσι; Ήρθε η ώρα να σκεφτούμε το μέγεθος και την αντοχή του καροτσιού. Τα πεζοδρόμια στη χώρα μας δυστυχώς είναι στενά και κατειλημμένα από αμάξια, μηχανάκια, πασαλάκια, καρέκλες… Ένα φαρδύ καρότσι ίσως να δυσκολέψει τους γονείς που θέλουν να κυκλοφορούν συχνά με το μωρό τους. Επίσης η αντοχή του είναι σημαντική γιατί η συχνή χρήση σημαίνει και περισσότερη φθορά.
  3. Μωρό και ψώνια: Σε αυτήν την περίπτωση το καρότσι μας πρέπει να έχει αποθηκευτικό χώρο και ίσως τα χερούλια (και όχι το ενιαίο τιμόνι) να διευκολύνουν πιο πολύ τη μαμά αφού σε αυτά θα μπορεί να κρεμάει τις σακούλες από τα ψώνια.
  4. Αυτοκίνητο και καρότσι: Εδώ έχουμε τους γονείς που κυκλοφορούν πολύ με το μωρό τους  χρησιμοποιώντας αυτοκίνητο και καρότσι. Για παράδειγμα, εγώ ανήκω σε αυτήν την κατηγορία. Στη γειτονιά μου δεν υπάρχει τίποτα κοντά μου, ούτε καν φούρνος! Επομένως πρέπει να πάρω αμάξι, καρότσι και τη λίστα μου για να πάω να κάνω τις καθημερινές  μου δουλειές! Στη δικιά μου την περίπτωση θέλω ένα ανθεκτικό καρότσι που να κλείνει εύκολα και να χωράει στο χώρο των αποσκεύων του αυτοκινήτου μου!
  5. Σκάλες ή ασανσέρ; Αν το ασανσέρ είναι αρκετά μεγάλο ώστε να χωράει το καρότσι μας ανοιχτό, οι επιλογές μας διευρύνονται. Αν όχι, χρειαζόμαστε ένα καρότσι που να κλείνει αρκετά εύκολα, ώστε να μπορούμε να το κάνουμε έχοντας το μωρό μας αγκαλιά. Αν τώρα έχουμε μόνο σκάλες, τότε καλό είναι, μαζί με τα παραπάνω, το καρότσι μας να είναι και αρκετά ελαφρύ. Βέβαια, για να γλυτώσουμε από αυτόν τον πονοκέφαλο, μπορούμε απλά να έχουμε μονίμως το καρότσι μας στο αυτοκίνητό μας! Εγώ αυτό κάνω!

Ειδικά χαρακτηριστικά:

  • Μονές ή διπλές, 3 ή 4 ρόδες; Τα καρότσια με μονές ρόδες και συνήθως 3 τον αριθμό, είναι πολύ εύκολα στην οδήγηση και οι ρόδες τους είναι σαν του ποδηλάτου. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε πολύ εύκολα να φουσκώσετε τα λάστιχα του καροτσιού σας. Συνήθως τα καρότσια αυτά ανταποκρίνονται άψογα σε άσφαλτό και σε ανώμαλο δρόμο, έχουν αμορτισέρ που απορροφούν τους κραδασμούς. Γενικότερα όπου υπάρχουν ρόδες ποδηλάτου η οδήγηση είναι πάντα ομαλότερη και σχεδόν αθόρηβη. Ένα πρόβλημα που έχω συναντήσει εγώ που έχω καρότσι με 3 μονές ρόδες είναι ότι πολύ εύκολα μπορεί να ντελαπάρει ανεβαίνοντας κάποιο σκαλοπάτι…
  • Αναστρέψιμο ή μη; Εγώ ψηφίζω αναστρέψιμο! Ειδικά τους πρώτους μήνες είναι καλό να έχουμε οπτική επαφή με το μωρό μας.
  • Ενιαίο τιμόνι ή 2 χερούλια; Το ενιαίο τιμόνι βοηθάει να οδηγάμε το καρότσι με το ένα χέρι και με το άλλο να κρατάμε το μεγαλύτερο παιδάκι μας. Τα δύο χερούλια μας βοηθάνε στα ψώνια, αφού αποτελούν την τέλεια κρεμάστρα για τις σακούλες…
  • Απλό ή πολυκαρότσι; Όταν μιλάμε για πολυκαρότσι εννοούμε μία βάση πάνω στην οποία εφαρμόζονται το κλασικό καρότσι (για τα επόμενα 3 χρόνια θα είναι δύνατος σύμμαχός σας), το πορτ μπεμπέ και το καθισματάκι του αυτοκινήτου ή αλλιώς το αβγουλάκι. Εδώ θα ήθελα να σας τονίσω ότι το αβγουλάκι θα το χρησιμοποιήσετε το πολύ 6 μήνες (εγώ το είχα για 3 μήνες), μετά θα χρειαστείτε άλλο κάθισμα για το αυτοκίνητο. Στην αγορά κυκλοφορούν καθίσματα για το αμάξι από 0 έως 3 ετών όλα με μία αγορά! Πάρτε μία μικρή γεύση εδώ! To δικό μας κάθισμα αυτοκινήτου είναι chicco και πιο συγκεκριμένα αυτό εδώ.
  •  Βασικό αξεσουάρ η κουκούλα! Όλα τα καρότσια έχουν ενσωματωμένη και την κουκούλα τους. Δεν εννοώ αυτήν που μπαίνει για να μη βραχεί το καρότσι, αλλά αυτή που προϋπάρχει. Ελέγξε κατά πόσο λοιπόν αυτή η κουκούλα καλύπτει το κάθισμα του καροτσιού. Είναι σημαντικό να καλύπτει τη μεγαλύτερη δυνατή επιφάνεια για να προστατεύεται το μωρό από το κρύο και τον ήλιο.

Όταν ήμουν έγκυος στο πρώτο μου παιδί αγόρασα ένα πολυκαρότσι (bebe comfort), με 3 ρόδες ποδηλάτου, αβγουλάκι, με το κυρίως καρότσι και αναστρέψιμο. Τα παιδιά μου και τα δύο το λάτρεψαν γιατί είναι ψηλό (έχουν καλή ορατότητα), είναι φαρδύ και άνετο (κάτι άβολο για την πόλη και το αυτοκίνητο… ευτυχώς όμως έχουμε παγκαζιέρα!), έχει ενιαίο τιμόνι (πολύ καλό για αυτόν που το οδηγάει), και καλά αμορτισέρ (το μωρό κοιμάται ακόμα και σε ανώμαλο δρόμο). Παρ ‘όλ’ αυτά το χαρήκαμε πολύ και ανυπομονούμε να το χαρεί και η ξαδέλφη μου μαζί με το μικρό της, που το περιμένουμε από μέρα σε μέρα!

Μανούλες μην πελαγώνετε! Εκεί έξω υπάρχει το ιδανικό καρότσι για εσάς και το μωρό σας! Και αν όλα τα παραπάνω σας προβλημάτισαν, σκεφτείτε ότι για τα 3 πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού σας το καρότσι του θα είναι ο κολλητός σας!

Με το καλό να γεννηθούν γερά μωράκια!

 

Spread the love

Σχολιάστε