Αιθέρια Έλαια, vol.2

Μετά τη σύντομη εισαγωγή (αιθέρια έλαια, vol.1), ήρθε η ώρα να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη. Ας δούμε τον τρόπο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα αιθέρια έλαια ώστε να εκμεταλευτούμε τις εξαιρετικές ιδιότητές τους. Πριν συνεχίσουμε, θα ήθελα να σας πω να προμηθευτείτε μία συσκευή καύσης για αιθέρια έλαια. Είναι οικονομική και απλούστατη στη χρήση της (δείτε κάποιες εδώ). Από τη στιγμή που έχετε στο ντουλάπι σας τη συσκευή και τα αγαπημένα σας αιθέρια έλαια είστε έτοιμοι για δράση. Πάρτε βαθιά ανάσα και αφήστε τις μυρωδιές να σας συνεπάρουν!

Μερικές απλές και αγαπημένες μου συνταγές για το σπίτι και την οικογένειά μου είναι οι ακόλουθες:

γεράνι: ρίξτε 5 σταγόνες στη συσκευή και διώξτε το στρες και την ένταση της ημέρας. Συνδυάζεται αρμονικά με λεβάντα, φασκόμηλο, σιτρονέλα, δεντρολίβανο και γιασεμί.

δεντρολίβανο: προσθέστε σε 2 λίτρα νερό 5 σταγόνες και σφουγγαρίστε το σπίτι σας. Με αυτόν τον τρόπο θα πετύχετε, εκτός από τον καθαρισμό, και την αναζωογόνηση του χώρου σας. Ιδανικά ταιριάζει με γεράνι, λεβάντα και λεμόνι.

ευκάλυπτος: είναι το ιδανικότερο από τα αιθέρια έλαια για τους χειμωνιάτικους μήνες, αφού είναι η περίοδος της γρίπης, του βήχα και του πυρετού. Προσθέστε 8 σταγόνες στη συσκευή για να καθαρίσετε τον αέρα του σπιτιού σας. Εισπνεύστε 1 – 2 σταγόνες από το μπουκάλι για απελευθέρωση της αναπνοής. Επίσης προσθέστε σε ένα μπολ καυτό νερό, 2-3 σταγόνες ευκάλυπτο, σκεπάστε το κεφάλι σας με μία πετσέτα και κάντε βαθιές εισπνοές για 10 λεπτά. Είναι ότι πρέπει για το συνάχι σας. Μπορείτε να φτιάξετε και ένα αποτελεσματικό εντομοαποθητικό αν βάλετε στη συσκευή 4 σταγόνες ευκάλυπτο και 3 σιτρονέλα. Συνοδεύεται τέλεια από λεβάντα, θυμάρι, λεμόνι και δεντρολίβανο.

θυμάρι: 1 σταγόνα σε 1 ποτήρι νερό θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε την ουλίτιδα κάνοντας στοματικές πλύσεις. Αν έχετε πονόλαιμο, κάντε 2 φορές την ημέρα γαργάρες από το παραπάνω μείγμα. Με 6 σταγόνες στη συσκευή θα διώξετε μακρυά την πνευματική και σωματική κούραση της ημέρας. Συνδυάστε το με λεβάντα, λεμόνι, νέρολι και δεντρολίβανο.

κανέλλα: 6 σταγόνες στη συσκευή θα γεμίσει το σπίτι με ένα ζεστό άρωμα, ιδανικό για να σας χαλαρώσει το χειμώνα. Βάλτε σε ένα μπουκάλι με σπρέι 300ml νερό και 30 σταγόνες κανέλλα. Θα έχετε ένα αντισηπτικό χώρου και ιδανικό για σκοτεινά σημεία όπως η αποθήκη, το υπόγειο κ.α. Ταιριάξτε το με γεράνι, υλάνγκ υλάνγκ, πατσουλί και λεμόνι.

λεβάντα: για ήρεμο και ξεκούραστο ύπνο, ρίξτε 2 σταγόνες στο μαξιλάρι σας. Ταιριάζει με γεράνι, λεμόνι, ευκάλυπτο, πατσουλί και γιασεμί

λεμόνι: αν έχετε “δύσκολο” φαγητό, όπως το ψάρι, ρίξτε στο σφουγγάρι των πιάτων 1 σταγόνα. Με αυτόν τον τρόπο διώχνετε μυρωδιές και υπολείμματα. Για να έχετε το τέλειο καθαριστικό προσθέστε σε 100ml νερό 10-15 σταγόνες. Συνδυάζεται με λεβάντα, ευκάλυπτο, νέρολι και δεντρολίβανο.

πατσουλί: αν τώρα στις γιορτές τα παιδιά πάνε στον παππού και τη γιαγιά, ρίξτε στη συσκευή 6 σταγόνες… Ετοιμαστείτε για μία εξωτική και αισθησιακλη βραδιά! Αν πάλι δεν έχετε παιδιά, κάντε το πατσουλί βασικό αξεσουάρ. Συνδυάστε το με γεράνι, λεβάντα, νέρολι και γιασεμί.

τεϊόδεντρο: με 20 σταγόνες σε 100ml νερό φτιάχνετε ένα αποτελεσματικό καθαριστικό και αντισηπτικό υγρό για το σπίτι. Αν έχετε πονόλαιμο, διαλύστε 1 σταγόνα σε ένα ποτήρι νερό και κάντε γαργάρες. Επίσης καθαρίζει την ατμόσφαιρα (ειδικά αν είστε συναχομένοι) προσθέτοντας 5 σταγόνες στη συσκευή. Ταιριάζει πολύ με λεβάντα, φασκόμηλο, δεντρολίβανο, γεράνι και λεμόνι.

γιασεμί: θεωρείται ο βασιλιάς των ελαίων και για αυτό είναι από τα ακριβότερα… Σας προτείνω να ρίξετε 5 σταγόνες στη συσκευή για να δημιουργήσετε μια χαλαρωτική και ρομαντική ατμόσφαιρα (πολλά υποσχόμενη…). Συνδυάστε το με νέρολι.

Θέλω να τονίσω πάλι ότι, παρ’όλες τις ευεργετικές τους ιδιότητες, τα αιθέρια έλαια θέλουν μεγάλη προσοχή κατά τη χρήση τους και για αυτό το λόγο είναι απαράιτητη η συμβουλή κάποιου ειδικού (φαρμακοποιός, γιατρός) πριν τα χρησιμοπιήσετε. Όλα τα μείγματα πριν τη χρήση πρέπει να τα κουνάτε γιατί τα έλαια κάθονται στην επιφάνεια.

Αυτήν την περίοδο ο αγαπημένος μου συνδυασμός είναι γεράνι, λεμόνι και λεβάντα. Και τα τρία έλαια (από 5 σταγόνες το καθένα) σιγοκαίγονται μέσα σε πυρίμαχο μπολάκι με 100ml νερό πάνω στη σόμπα. Η ατμόσφαιρα στο σπίτι μας είναι χαλαρωτική και καθαρή λόγω του λεμονιού. Σας το συνιστώ, είμαι σίγουρη ότι θα σας αρέσει, ειδικά αν θα είναι αυτή η πρώτη επαφή με τα αιθέρια έλαια. Γενικά, αν θέλετε να καίτε έλαια στη συσκεύη δεν υπάρχει χρυσός κανόνας. Απλά προσθέστε τα αρώματα που σας αρέσουν παίζοντας με τις δοσολογίες. Εγώ επειδή έχω μικρά παιδιά στο σπίτι τα καίω πάντα μαζί με νερό.

Παρακάτω θα βρείτε ένα συγκεντρωτικό πίνακα για να είναι η ζωή σας πιο εύκολη!

ΕΛΑΙΟ ΔΡΑΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
ΚΑΝΕΛΛΑ ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΟ ΧΩΡΟΥ 30 ΣΤΑΓΟΝΕς ΣΕ 300ML ΝΕΡΟ
ΤΕΪΟΔΕΝΤΡΟ ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΟ ΧΩΡΟΥ 5 ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΥΗ
ΓΕΡΑΝΙ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΌ ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΡΕΣ 5 ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΥΗ
ΛΕΒΑΝΤΑ ΑΫΠΝΙΑ 2 ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΣΤΟ ΜΑΞΙΛΑΡΙ
ΕΥΚΑΛΥΠΤΟΣ ΕΝΤΟΜΟΑΠΩΘΗΤΙΚΟ  4 ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΥΗ (ΜΕ 3 ΣΙΤΡΟΝΕΛΑ)
ΓΙΑΣΕΜΙ ΕΞΩΤΙΚΗ-ΑΙΣΘΗΣΙΑΚΗ ΑΤΜΟΣΦ. 5 ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΥΗ
ΠΑΤΣΟΥΛΙ ΕΞΩΤΙΚΗ-ΑΙΣΘΗΣΙΑΚΗ ΑΤΜΟΣΦ. 6 ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΥΗ
ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΣΠΙΤΙΟΥ 5 ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΣΕ 2LT ΝΕΡΟ
ΛΕΜΟΝΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΣΠΙΤΙΟΥ 10-15 ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΣΕ 100ML ΝΕΡΟ
ΤΕΪΟΔΕΝΤΡΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΣΠΙΤΙΟΥ 20 ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΣΕ 100ML ΝΕΡΟ
ΘΥΜΑΡΙ ΟΥΛΙΤΙΔΑ 1 ΣΤΑΓΟΝΑ ΣΕ 1 ΠΟΤΗΡΙ ΚΑΙ ΠΛΥΣΕΙΣ
ΘΥΜΑΡΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ & ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΚΟΥΡΑΣΗ 6 ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΥΗ
ΘΥΜΑΡΙ ΠΟΝΟΛΑΙΜΟΣ 1 ΣΤΑΓΟΝΑ ΣΕ 1 ΠΟΤΗΡΙ ΚΑΙ ΓΑΡΓΑΡΕΣ 2 ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ
ΤΕΪΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΝΟΛΑΙΜΟΣ 1 ΣΤΑΓΟΝΑ ΣΕ 1 ΠΟΤΗΡΙ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΓΑΡΓΑΡΕΣ
ΕΥΚΑΛΥΠΤΟΣ ΣΥΝΑΧΙ-ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ 8 ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΥΗ
ΕΥΚΑΛΥΠΤΟΣ ΣΥΝΑΧΙ-ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ 2-3 ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΣΕ ΚΑΥΤΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΕΙΣΠΝΟΕΣ
ΚΑΝΕΛΛΑ ΧΑΛΑΡΩΣΗ 6 ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΥΗ

Καλή εβδομάδα γεμάτη αρώματα!

 

Spread the love

Σχολιάστε