10 Μυστικά Για Καθάρο Και Τακτοποιημένο Σπίτι

Στο σπίτι όπου ζούμε τώρα σαν οικογένεια,  ζούσαμε με τον άντρα μου και πριν αποκτήσουμε παιδιά. Τα πράγματα που έχουν αλλάξει είναι ελάχιστα αλλά σημαντικά θα έλεγα. Έχουμε αυξήσει τους αποθηκευτικούς χώρους με διάφορα έπιπλα τα οποία όμως έχουν ενσωματωθεί και εναρμονιστεί με το ύφος της διακόσμησης που μας αρέσει. Έχουμε γεμίσει παιχνίδια. Η ακαταστασία στο σπίτι μας είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο το οποίο με αρκετά μεγάλη επιτυχία την εξαφανίζουμε. Θυμάμαι τότε, την προ παιδιών εποχή που όλα ήταν στη θέση τους… Έφτιαχνα το σπίτι τσακ μπαμ και μάλιστα  κάθε Παρασκεύη θυμάμαι… Όταν γεννήθηκε ο Πάνος και όσο ήταν μωρό έφτιαχνα το σπίτι (γενίκη καθαριότητα) κάθε Τετάρτη για να έχουμε ελευθερία τα Σαββατοκύριακα. Τώρα που έχω 2 παιδιά κάνω κάθε μέρα από κάτι για να προλάβω να έχω ελεύθερο χρόνο γενικά και φυσικά ένα καθαρό και τακτοποιημένο σπίτι πάντα (?)!

Πριν 2 – 3 χρόνια είχα πέσει πάνω σε ένα άρθρο στο internet το οποίο αναφερόταν πώς μπορούμε να έχουμε ένα καθαρό και τακτοποιημένο σπίτι πάντα. Ο τίτλος του με έκανε να ανοίξω τη σελίδα και να το διαβάσω. Θυμάμαι ότι πήρα χαρτί και μολύβι και σημείωσα τις συμβουλές γιατί ήταν απλές και μου ταίριαζαν απόλυτα. Αφού άρχισα να κάνω πράξη τις σημειώσεις μου, είδα ότι τελικά δεν είναι και τόσο δύσκολο να έχουμε καθαρό και τακτοποιημένο σπίτι, ακόμα και αν το μοιραζόμαστε με μικρά παιδιά. Και πολύ καλά καταλάβατε: θα μοιραστώ μαζί σας 10 ολόκληρα μυστικά για να έχετε το σπίτι των ονείρων σας!

  1.  Δεν έχουμε ψύχωση με την καθαριότητα. Ναι, πολύ σωστά διαβάζετε! Αυτό μεταφράζετε ώς εξής: θέτουμε προτεραιότητες τις οποίες τις τηρούμε με ευλάβεια και χαμηλώνουμε λίγο τον πήχη… Για μένα είναι σημαντικό να διατηρώ καθαρά το μπάνιο και την κουζίνα του σπιτιού μας. Είναι τα δύο δωμάτια που ασχολούμαι λίγο παραπάνω μαζί τους κάθε μέρα.
  2. Μην κρατάτε τα άχρηστα παιχνίδια. Όταν λέω άχρηστα εννοώ τα παιχνίδια που πλέον τα παιδιά μας δεν παίζουν είτε γιατί έχουν μεγαλώσει (οπότε και τα δωρίζουμε σε μικρότερα παιδιά φίλων ή σε κάποιο σύλλογο/ίδρυμα), είτε γιατί είναι χαλασμένα (σε αυτήν την περίπτωση ή ανακυκλώνουμε στους μπλε κάδους ή σαν μικροσυσκεύες αν έχουμε παιχνίδια που δουλεύουν με μπαταρίες). Κάθε χρονιά 1 -2 φορές το χρόνο ο Πάνος ξεκαθαρίζει μόνος του τα παιχνίδια που θέλει να χαρίσει, ενώ ότι παιχνίδι χαλάει το ξεφορτωνόμαστε αμέσως!
  3. Μην υπερφορτώνετε το σπίτι σας με πράγματα και διακοσμητικά. Αυτά τα σπίτια είναι δύσκολο να καθαριστούν (η σκόνη χώνεται παντού…) και φαίνονται πάντα ακατάστατα. Ειδικά τώρα με τα παιδια στο σπίτι προτιμήστε μια πιο Minimal εκδοχή του γούστου σας!
  4. Φροντίστε να έχετε διαθέσιμους χώρους και δοχεία. Αυτό τι σημαίνει με απλά λόγια; Στο δικό μας σπίτι υπάρχει το μαγικό συρτάρι όπου μπαίνουν όλα αυτά τα μικροπράγματα όπως: κλειδιά, χαρτιά προς αρχειοθέτηση, φορτιστές,  στυλό, είδη ζωγραφικής κτλ και δοχεία για τα σκόρπια παιχνίδια του σαλονιού. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουμε την ακαταστασία στις επιφάνειες των επίπλων και στο χώρο γενικά. Απλά να θυμάστε ότι το μαγικό σας συρτάρι ή κουτί πρέπει να το αδειάζετε συχνά…
  5. Βάλτε το ηλεκτρικό σκουπάκι στη ζωή σας. Το να έχετε την ηλεκτρική σκούπα πάντα διαθέσιμη είναι αδύνατον. Να αποφύγετε τις μικροζημιές όπως ψίχουλα, είναι επίσης αδύνατον. Το σκουπάκι θα μαζέψει τα ίχνη και θα κάνει το καθάρισμα ευκολάκι. Τέρμα τα άσπρα σημάδια στη μοκέτα της κουζίνας!
  6. Μαθαίνω στα παιδιά να μαζεύουν τα πράγματά τους. Μη βάζετε τις φωνές, ξέρω! Κανένα παιδί δε μαζεύει τα πράγματά του. Αλλά, αν από μικρούλι του λέτε “έλα, τώρα να μαζέψουμε τα παιχνίδια σου” και πάντα να το βοηθάτε τότε αυτό θα γίνει συνήθεια και εκείνα πολύτιμοι βοηθοί σας.
  7. Συμμαζεύουμε όταν τα παιδιά κοιμούνται. Με αυτόν τον τρόπο μένετε συγκεντρωμένοι στο στόχο σας και δεν κάνετε τσαπατσουλιές. Εγώ για παράδειγμα, όταν τα παιδιά πάνε για ύπνο βάζω τάξη στο σαλόνι και σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους, ώστε την άλλη μέρα να είναι όλα στη θέση τους και έτοιμα για νέο γύρο… αναταράξεων.
  8. Μαθαίνουμε στα παιδιά μας τη σπουδαιότητα της καθαριότητας. Αρχίστε με την προσωπική τους καθαριότητα και μετά θα έρθουν όλα τα άλλα.
  9. Βάζουμε όλα τα μέλη στο κόλπο. Όλα, ναι! Ζητάμε (ή επιβάλλουμε) από τον καλό μας να τηρεί τους κανόνες τάξης (και ηθικής), αναθέτουμε δουλειές ανάλογα με την ηλικία (αναμείνετε σχετικό άρθρο εντός των ημερών) και γενικά γινόμαστε οι μεγάλοι το καλό παράδειγμα.
  10. Υπομονή! Ναι, αγαπημένοι μου, υπομονη! Θα κουραστείτε, θα εκνευριστείτε, αλλά πρέπει να είστε αυστηροί και να επαναλαμβάνεστε συχνά ώστε να τηρήσετε το πρόγραμμα και να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Είδατε, δεν είναι και καμία επιστήμη! Όλα τα παραπάνω τα γνωρίζουμε και ίσως τα κάνουμε χωρίς να το καταλαβαίνουμε…. Μα τι όμορφη που είναι η ζωή στο σπίτι!

Τώρα, αν αυτά δεν σας αρκούν, προτείνω να βάλετε κάποιον άλλο υπεύθυνο… Αχ, πόσο θα ήθελα να μην κάνω τίποτα στο σπίτι παρά μόνο να ασχολούμαι με τα παιδιά μου και με εμένα και τα παιδία μου, με την οικογένειά μου και τον καλό μου, με τον καλό μου και με εμένα… Αλλά, μήπως τελικά όλα αυτά είναι το σπίτι μας?

Καλό Σαββατοκύριακο (χωρίς δουλειές, αλλά με πολλές βόλτες)!

 

Spread the love

Σχολιάστε