10 Συνήθειες Για Καλούς Μαθητές

Με το θέμα του καλού μαθητή είχα ασχοληθεί και σε κάποιο παλιότερο άρθρο, το οποίο μπορείτε να βρείτε εδώ. Αυτό όμως που θα μοιραστώ μαζί σας το διάβασα πριν λίγες μέρες και το βρήκα αρκετά ενδιαφέρον γιατί πρόκειται για ένα άρθρο της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής (A.A.P.) που δημοσιέφτηκε στο http://www.healhtychildren.org. Αναφέρεται σε γονείς παιδιών 5-12 ετών και διαπραγματεύεται πως οι καθημερινές συνήθειες σε μία οικογένεια μπορούν να έχουν θετικό αντίχτυπο στη σχολική πρόοδο των παιδιών. Πριν συνεχίσω όμως θα ήθελα να σας πω τη δική μου άποψη σχετικά με το τί σημαίνει καλός μαθητής…

Το να φέρνει το παιδί μας καλούς βαθμούς στο σπίτι είναι σημαντικό πρώτα για το παιδί και μετά για τους γονείς. Αλλά για μένα καλός μαθητής σημαίμει: υπευθυνότητα, μελέτη, σεβασμός προς τους συμμαθητές και τους δασκάλους. Μπορεί όλα αυτά τα χαρακτηριστικά να μη φέρνουν 10αρα και 20αρια από την αρχή, αλλά το σίγουρο είναι ότι οι πολύτιμοι αυτοί καρποί θα ανθίσουν. Επομένως αυτό που θέλω εγώ να καταλάβει το παιδί μου είναι ότι καλός μαθητής είναι ο μαθητής που προσπαθεί και δε το βάζει κάτω! Θα έρθουν αποτυχίες, ναι, αλλά αν ο οδηγός είναι η προσπάθεια και η θέληση να μάθω τότε οι επιτυχίες που θα ακολουθήσουν θα είναι… όμορφες. Το ξέρουμε όλοι πολύ καλά: σημασία έχει το ταξίδι, όχι ο προορισμός…

Ας αρχίσουμε λοιπόν:

  1. Καλές συνήθειες: τονίζουμε τη σπουδαιότητα του ύπνου στο παιδί, τη σπουδαιότητα της φυσικής άσκησης και της σωστής & ισορροπημένης διατροφής. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι όταν το άτομο αισθάνεται δυνατό τότε μπορεί να ανταπεξέλθει σε όλες τις προκλήσεις της καθημερινότητας.
  2. Ρουτίνα: μην τη φοβάστε τη λέξη, γιατί όλοι μας μία ρουτίνα ακολουθούμε! Έτσι και με τα παιδιά μας. Οι καθημερινές, που το παιδί έχει σχολείο, μοιάζουν λίγο πολύ μεταξύ τους… Ξύπνημα, πρωινό, επιστροφή, φαγητό, λίγο ξεκούραση, διάβασμα, δραστηριότητες κτλ. Είναι πολύ σημαντικό το παιδί να ξέρει ότι η μέρα του είναι σχεδιασμένη και προγραμματισμένη. Με αυτόν τον τρόπο θα λειτουργεί καλύτερα σε όλες τις υποχρεώσεις.
  3. Πλατφόρμα εκτόξευσης: μεταφορικά πάντα… Με απλά λόγια καλό είναι να δημιουργήσουμε ένα χώρο όπου τα παιδιά θα γνωρίζουν που να αφήσουν τη τσάντα, τα παπούτσια και το μπουφάν τους κάθε φορά που επιστρέφουν από το σχολείο αλλά και από ποιο μέρος θα τα ξαναπάρουν για να φύγουν. Φροντίστε ο χώρος να είναι εύκολα προσβάσιμος στο παιδί για να μπορεί μόνο του να φροντίζει την προσγείωση και την απογείωσή του! Βοηθείστε το παιδί να μένει οργανωμένο και ανεξάρτητο γιατί η πρωινή βιασύνη μπορεί να προκαλέσει εντάσεις… και δε το θέλουμε!!!!
  4. Χώρος μελέτης: δημιουργείστε τον κατάλληλο χώρο για το παιδί ώστε να διαβάζει και να μελετάει. Φροντίστε να έχει όλα όσα θα χρειαστεί από βιβλία, τετράδια και μολύβια μέχρι επαρκή φωτισμό και καθαρό αέρα. Ο σωστός χώρος βοηθάει στη συγκέντρωση και στα καλύτερα απολτελέσματα. Τώρα, ξέρω τι σκέφτεστε: και γραφείο πήραμε, και βιβλιοθήκη και καρέκλα, αλλά διαβάζει στην κουζίνα… Εντάξει, αλλά μεγαλώνοντας θα αλλάξει. Ο Πάνος που πάει 1η Δημοτικού διαβάζει στην κουζίνα γιατί θέλει να αισθάνεται ότι θα έχει άμεσα βοήθεια με τη μελέτη του. Κάθε αρχή και δύσκολή! Να σημειώσω ότι το γραφείο είναι βαμένο στο αγαπημένο του χρώμα…
  5. Διάβασμα και πάλι διάβασμα: όχι, δεν εννοώ να μελετάνε το επόμενο κεφάλαιο, αλλά να διαβάζουν. Να κάνουν την ανάγνωση του σχολείου, να διαβάζουν λίγο από το παραμύθι τους, τους τίτλους της εφημερίδας, τις ταμπέλες στο δρόμο… Να ξέρετε ότι αν ενθαρρύνουμε τα πρωτάκια μας να διαβάζουν και αν μέσα από αυτήν τη διαδικασία διασκεδάζετε όλοι τότε τα παιδιά θα γίνουν ικανοί αναγνώστες και θα αγαπήσουν το διάβασμα. Η δική μου συμβουλή είναι να αγοράσετε βιβλία με θέματα που αγαπάει το παιδί για να του δώσετε επιπλέον κίνητρο. Το δικό μου πρωτάκι έχει δυσκολευτεί αρκετά με την ανάγνωση… Οι ιστορίες μυστηρίου όμως (κομμένες και ραμμένες στην ηλικία του) τον έχουν βοηθήσει και πλέον όταν κάνουμε την ανάγνωση δε μου ζητάει να διαβάσω εγώ πρώτη, διαβάζει εκείνος και εγώ ακούω! Ο λόγος που ήθελε να διαβάσω εγώ πρώτη το κείμενο ήταν να… φρεσκάρει τη μνήμη του, γιατί, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, πολύ εύκολα τα πρωτάκια μας μαθαίνουν απ’έξω τις 5 σειρές του κειμένου…
  6. Διαρκής μάθηση: ΟΚ, η βασική γνώση θα έρθει από το σχολείο, αλλά τί γίνεται όταν το παιδί έχει επιπλέον απορίες για το ηλιακό σύστημα; Τότε θα πρέπει σα γονείς να το βοηθήσουμε να μάθει περισσότερα! Ευτυχώς το διαδύκτιο είναι εδώ! Θεωρώ ότι αν ανατρέχουμε στον υπολογιστή για να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες για κάτι, τότε μπορούμε να δείξουμε και στο παιδί τη σωστή χρήση του internet… Όπως και να έχει, καλό είναι να δημιουργούμε ευκαιρίες μάθησης στην καθημερινότητά μας. Ακόμα και το μαγείρεμα μπορεί να αποτελέσει σημαντική πηγή γνώσης μαθηματικών, φυσικής, χημείας και οικονομίας!
  7. Γονείς, γίνετε το παράδειγμα: αν εσείς δεν θέλετε να μάθετε, τότε γιατί να θέλει το παιδί σας; Αν εσείς δε διαβάζετε, τότε γιατί να το κάνει το παιδί σας; Ακόμα και η τακτοποίηση των λιγαριασμών μπορεί πολλά να πει στο παιδί. Επιλέγετε να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας όταν το παιδί σας μελετάει… Να έχετε πάντα όρεξη για επιπλέον μόρφωση. Ποτέ δεν είναι αργά για να μάθετε επιτέλους Ιταλικά ή Γαλλικά… Υπάρχει και εφαρμογή για το έξυπνο κινητό σας, αλλά και για τον υπολογιστή σας: Duolingo!
  8. Συζητείστε: για τα πάντα! Για τους φίλους του παιδιού, για το σχολείο, για το δάσκαλο, για αυτά που του αρέσουν, για αυτά που βαριέται να κάνει, για τους σούπερ ήρωες, για όνειρα, για φανταστικά ταξίδια… Αφήστε το παιδί να εκφαράζεται ελεύθερα για ό,τι τον ευχαριστεί, ανησυχεί και αγχώνει.
  9. Δείξτε ενδιαφέρον: όχι μόνο προς το παιδί σας, αλλά και στους δασκάλους. Ποτέ μην αφήνετε έξω τους διδάσκοντες από αυτό. Η επικοινωνία με τους δασκάλους  είναι εξίσου σημαντική. Κάντε τους δασκάλους να νιώθουν άνετα μαζί σας, ώστε να μπορούν να συζητήσουν για οποιοδήποτε θέμα εμφανίζεται, αλλά και εσείς να κάνετε ερωτήσεις.
  10. Να περιμένετε ΕΠΙΤΥΧΙΑ: μόνο έτσι θα έχετε επιτυχία. Πιστέψτε στο παιδί σας! Όπως λέει και η συγγραφέας Brook Hampton : Να φέρεσαι στα παιδιά σου σαν να είναι τα πιο σοφά, τα πιο ευγενικά, τα πιο όμορφα και τα πιο μαγικά πλάσματα στον πλανήτη, γιατί αυτό που θα πιστέψουν, ΑΥΤΟ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ!

Με αυτά τα 10 tips σας αφήνω… Να έχετε ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο!

ΥΓ: Αν θέλετε και κάτι παραπάνω, αλλά σχετικό διαβάστε Το Έξυπνο Πουλί Από Τη Μύτη Πιάνεται

Δείτε το προτότυπο άρθρο εδώ

Spread the love

Σχολιάστε