15 Ψέματα Που Λέω Συχνά Στον Πάνο…

Καθώς σέρφαρα στο διαδύκτιο τις προάλλες έπεσα στο VICE και άρχισα να διαβάζω. Κάποια στιγμή έπεσα πάνω σε ένα άρθρο με τίτλο “τα χειρότερα ψέματα που μας έχουν πει ποι γονείς μας” και άρχισα να διαβάζω… (δείτε όλο το άρθρο εδώ). Μου έκανε τρομερή εντύπωση η περίπτωση του Ορέστη, του οποίου οι γονείς του έκρυβαν για 8 χρόνια το θάνατο της γιαγιάς του! Του είχαν πει απλά ότι είχε μετακομίσει στην Αγγλία και λάμβανε ο μικρός καρτ ποστάλ από τη… γιαγιά που δεν ήταν άλλος από έναν φίλο των γονιών που έμενα εκεί! Απίστευτο! Τι μπορεί να πει ένας γονιός για να μην πληγώσει το παιδί του!

Αυτό με έβαλε σε σκέψεις κατά πόσο τα ψέματα που λέμε στα παιδιά μας μπορεί να τα επηρεάσουν σημαντικά. Ψέματα που έχουν να κάνουν με σημαντικά γεγονότα ίσως να μην είναι η καλύτερη ιδέα… Για παράδειγμα, δε νομίζω ότι πρέπει να κρύψεις από το παιδί μία απώλεια. Κάθε ηλικία έχει και τον κατάλληλο τρόπο για να πεις αυτό που πρέπει. Θυμάμαι όταν κατάλαβε ο Πάνος ότι ένας πολύ καλός μας φίλος είχε φύγει από τη ζωή μας είπε “Δε θα στεναχωρηθούμε γιατί στη Δευτέρα Παρουσία θα δούμε πάλι το φίλο μας!” Έτσι απλά η ηλικία του του έδωσε δύναμη να αντιμετωπίσει το χαμό ενός ανθρώπου που πραγματικά ήταν σαν οικογένεια…

Ένα άλλο ψέμα που λέμε συνέχεια είναι για τον τρόπο που γίνονται τα παιδιά: πελαργοί, μελισσούλες οι απόλυτοι πρωταγωνιστές! Μία παιδοψυχολόγος στον Παιδικό Σταθμό που πήγαινε ο Πάνος μας είπε ότι τα παιδιά πρέπει να μάθουν πως ήρθαν στον κόσμο. Έμεις οι γονείς πρέπει απλά να φτιάξουμε ένα παραμύθι και μέσα εκεί με όσο πιο απλό τρόπο να εξηγήσουμε την όλη διαδικασία… τεκνοποίησης! Πιστέψε με, επειδή το έχω κάνει, δεν είναι τόσο δύσκολο όσο ακούγεται!!!

Αλλά, ας είμαστε ειλικρινείς, όλοι, προκειμένου να πετύχουμε το στόχο μας, ή για το καλό των παιδιών μας, δε λέμε και κάνα ψεματάκι?

Εγώ δε σας κρύβω ότι τα παρακάτω ψεματάκια… τα λέω συχνά!

 1. Φάε το ψάρι σου γιατί κάνει πολύ καλό στα μάτια! Οι γάτες που τρώνε συνέχεια βλέπουν στο σκοτάδι! Δε βλέπεις πως γυαλίζουν τα μάτια τους;
 2. Είναι κλειστά σήμερα τα σουβλατζίδικα, δε μπορούμε να παραγγείλουμε!
 3. Θα έρθω να σε πάρω νωρίτερα από τα Αγγλικά! Αυτό συμβαίνει γιατί ο Πάνος πάντα βαριέται να πάει… Με αυτόν τον τρόπο αλλάζει διάθεση γιατί ξέρει(?) ότι θα κάνει λιγότερο μάθημα!
 4.  Α, μίλησα με τη μαμά του και μου είπε ότι είναι κάπου καλεσμένοι… Πείτε μου πόσες φορές σας έχει ζητήσει το παιδί να καλέσει κάποιο φίλο του στο σπίτι και εσείς απλά δεν έχετε τη διάθεση ή το χρόνο για επισκέψεις; Έγω πάντως όταν βρίσκομαι σε αυτήν την κατάσταση το παραπάνω ψέμα λέω…
 5.  Άγιος Βασίλης. Μεγάλο, όμορφο και μαγικό ψέμα! Ώρες ώρες θέλω και εγώ να το πιστεύω! Έγω όμως το κάνω λίγο πιο συγκεκριμένο. Ζητάει φέτος ο μικρός επίμονα να του φέρει ο Άγιος Βασίλης PS4. Δεν υπάρχει περίπτωση, καλέ μου Άγιε, να μπει η κονσόλα στο σαλόνι μας από τώρα, τουλάχιστον. Όποτε χτύπησα την ευαισθησία του Πάνου: Καλέ μου αν σου φέρει εσένα ο Άγιος Βασίλης τόσο ακριβό δώρο θα αναγκαστει να αφήσει κ[αποια παιδάκια χωρίς δώρο. Δεν είναι κρίμα; Άστο και θα στο πάρουμε εμείς όταν μεγαλώσεις λίγο!” Δεν του λέμε ψέματα, θα του το πάρουμε κάποια στιγμή…
 6. Μη σπαταλάς άλλο νερό! Κλείσε το ντουζ, γιατί περνάει ο υπάλληλος του Δήμου και ελέγχει τα ρολόγια! Αμά δει μεγάλη κατανάλωση θα μας κάνει παρατήρηση και θα πληρώσουμε πρόστημο! Ναι, καλά καταλάβατε, είναι για την ώρα που ο Πάνος κάνει μπάνιο μόνος…
 7.  Αχ, δε βρήκα το… Είναι για εκείνες τις φορές που έχει ζητήσει κάτι και εγώ απλά ξέχασα να το πάρω…
 8.  Το χειμώνα δεν πουλάνε παγωτά! Όσα υπάρχουν είναι μπαγιάτικά!
 9.  Α, δε βγαίνει στο νούμερό σου αυτό το παπούτσι… Αυή είναι ατάκα που χρησιμοποιείται όταν το παπόυτσι που θέλει είναι ακρίβο.
 10.  Δεν είναι τα μαγαζιά ανοιχτα σήμερα (Πέμπτη απόγευμα)!
 11.  Είναι φρεσκομαγειρεμένο, εννοείται! Ο μικρός έχει θέμα με το φαγητό της κατάψυξης… Συνήθως τρώμε όσπρια που τα έχω φτιάξει μια βδομάδα πριν και τα έχω βάλει στην κατάψυξη. Πρέπει να τα έχω ζεστάνει πριν γυρίσει από το σχολείο για να μυρίσει το σπίτι μαγειρεμένο φαγητό! Τι τραβάω η μανούλα! Αυτό το μυστικό θα πρέπει να το μοιραστώ στο μέλλον…!
 12.  Γρήγορα, η ώρα είναι 9:00, πρέπει να πάμε για ύπνο! και η ώρα είναι 8 παρά. Σε λίγο θα πρέπει να γυρίζω τα ρολόγια όμως!
 13.  Θα πετάξω όσα παιχνίδια δεν είναι στη θέση τους! Πότε δε συμβαίνει αυτό γιατί πάντα κάτι… γίνεται και τα μαζεύει!
 14. Δεν ξέρω που είναι αυτό που ζητάς! Το πιο πιθανό σε αυτήν την περίπτωση είναι ή στα σκουπίδια ή αν πρόκειται για κάτι που βαριέμαι να ασχοληθώ να το έχω… κρύψει!
 15. Έχουμε ραντεβού με τον Ιταλό! Αυτό είναι το ψέμα που χρησιμοποιούμε όποτε θέλουμε να βγούμε και ο Πάνος δεν είναι σε θέση να το δεχτεί… Έτσι έχει ο μπαμπάς του έναν Ιταλό συνεργάτη που δε μιλάει Ελληνικά ούτε Αγγλικά και για αυτό πρέπει να πάω μαζί του να κάνω μετάφραση!

Και ξέρετε, αυτού του είδους ψέματα συνέχεια αναγενιούνται! Αλήθεια, εσείς πως τα πάτε με το ψέμα; Πόσο ειλικρινείς είστε; Γελάτε καθόλου με αυτά που λέτε; Απολαμβάνετε το αποτέλεσμα των λόγων σας; Ανυπομωνώ να μάθω τα δικά σας ψέματα!

Καλό (αληθινό) Σαββατοκύριακό!

Spread the love

Σχολιάστε