5 Λάθη Στο Ξεκαθάρισμα Του Σπιτιού

Η Άνοιξη είναι η εποχή του… ξεκαθαρίσματος σε ρούχα και γενικά πράγματα μέσα στο σπίτι μας που ή μας είναι άχρηστα ή έχουν χαλάσει ή γενικότερα δεν πρέπει να υπάρχουν στο χώρο μας! Και ειδικά ο μήνας Μάιος είναι η τελευταία μας ευκαιρία να κατεβάσουμε τα καλοκαιρινά μας και να ανεβάσουμε τα χειμερινά μας, να μαζέψουμε χαλιά και να διώξουμε ό,τιδήποτε μας βαραίνει. Το Καλοκαίρι έρχεται και όλο το σπίτι πρέπει να πάρει ανάσα! Και είμαι σίγουρη ότι οι τελευταίοι από όλους εμάς θα εκμεταλευτούν τον τελευταίο μήνα της Άνοιξης για να τακτοποιήσουν και να ξεκαθαρίσουν τους χώρους του σπιτιού τους. Ανήκω και εγώ σε αυτούς…

Photo by Lea Böhm on Unsplash

Σε αυτή μου τη μάχη φέτος έχω καταπληκτικό σύμμαχο. Δεν είναι άλλη από την Nicole Anzia , την απόλυτη γκουρού τακτοποίησης! Όχι, δεν την έχω προσλάβει να μου κάνει τη δουλειά, δυστυχώς! Αλλά έχω υιοθετήσει κάποιες δικές της συμβουλές σχετικές με το δύσκολο (και ευχάριστο) έργο του ξεκαθαρίσματος! Μέσα στα τόσα ωραία που ξέρει και προτείνει, υπάρχουν και 5 λάθη στο ξεκαθάρισμα του σπιτιού που πρέπει όλοι μας να αποφύγουμε και είναι τα εξής:

  1.  Πρώτα οργανώσου και μετά κάνε τις αγορές σου. Μην ψωνίσεις και μην αρχίζεις να ψάχνεις για αποθηκευτικές λύσεις (κούτια, καλάθια, ράφια κτλ) πρίν ξεκαθαρίσεις τα πράγματά σου. Εκεί έξω υπάρχουν υπέροχες λύσεις οι οποίες όμως θα σου είναι άχρηστες αν πρώτα δεν δεις τί πραγματικά χρειάζεσαι. Με αυτό τον τρόπο θα γλιτώσεις χρήματα και θα αποφύγεις να στιβάσεις πάλι αντικείμενα που σου είναι άχρηστα! Ξεκαθάριστε πρώτα, μελέτησε που θα βάλεις τι, πάρε μέτρα και ξεκίνα τις αγορές σου, εφόσον χρειάζεται. Που ξέρεις, μπορεί μετα το ξεκαθάριστα του σπιτιού σου να μη χρειαστεί να αγοράσεις αποθηκευτικά γκατζετάκια!
  2. Μην προσπαθήσεις να χωρέσεις 2 καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη! Αυτό με απλά λόγια σημαίνει το εξής: μην βάλετε στόχο όλο το σπίτι μέσα σε μία μέρα… Κανένας δε μπορεί να ασχοληθεί με το ξεκαθάρισμα του σπιτιού 8 ώρες! Ορίστε ένα χώρο κάθε φορά, ώστε μέσα σε 2-3 ώρες να έχει τακτοποιηθεί. Με αυτό τον τρόπο θα αυτοπαρακινηθείς και θα πάρεις δυνάμεις να συνεχίσεις!
  3. Ολοκλήρωσε. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Κάθε φορά που έχεις σακούλα για ανακύκλωση, συσκευασιών ή συσκευών, φρόντισε να πηγαίνει άμεσα εκεί που πρέπει. Αν έχεις ρούχα ή αντικείμενα να προσφέρεις πήγαινέ τα στους κόκκινους κάδους, στην εκκλησία ή στο φορέα που έχεις επιλέξει*. Μην το αφήνεις για αργότερα γιατί θα γεμίσει το σπίτι σου… πράγματα που δε θέλεις!
  4. Μην επαναπάυεσαι. Το ότι έχεις κάνει ξεκαθάρισμα στο σπίτι δε σημαίνει ότι το σπίτι μπήκε στον αυτόματο πιλότο… Φρόντισε την καθημερινή του φροντίδα και να ελέγχεις τα πράγματά σου συχνά πικνά, έτσι θα αποφύγεις το στοκάρισμα.
  5. Ξέχνα τις φωτογραφίες καταλόγου. Δε νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος που να έχει αυτές τις καταπληκτικές ντουλάπες και αποθήκες που βλέπουμε στους καταλόγους σπιτιών και προϊόντων! Και αν υπάρχουν, ελάχιστα μοιάζουν με αυτό το τέλειο που βλέπουμε και ονειρευόμαστε. Γι αυτό το λόγο μην βάλεις στόχο και προτεραιότητα την τελειότητα, θα απογοητευτείς… Να θυμάσαι ότι είσαι άνθρωπος που χρησιμοποιείς τα πράγματά σου και ευχαριστιέσαι το σπίτι σου!

*Αν έχεις ρούχα γυναικεία που πια δεν χρειάζεσαι, έχω να σου προτείνω να τα προσφέρεις στο Σύλλογο Βοήθεια Ελπίδα Ζωή. Πρόκειται για τον Πανελλήνιο Σύλλογο Κακοποιημένων Γυναικών. Μάθε περισσότερα στη σελίδα τους στο facebook. Πολύ εύκολα μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί τους και να έρθουν στο χώρο σου να πάρουν το πακέτο που έχεις να προσφέρεις.

Τώρα σχετικά με εμένα… Η συμβουλή Νο5 με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη και την τηρώ από τη φύση μου! Έχω ένα θεματάκι με την ολοκλήρωση (Νο3)… Και, εννοείται, ότι προσπαθώ να μην επαναπάυομαι, αλλά με δύο μικρά παιδια στο σπίτι κάποιες φορές ξεφεύγει το πράμα… Το θέμα της αγοράς αποθηκευτικών λύσεων με πρόλαβε μία φορά και αμέσως κατάλαβα πόσο λάθος είναι. Από τότε, ποτέ δε βγαίνω για ψώνια πριν το ξεκαθάρισμα. Επίσης ξέρω πολύ καλά ότι η καλύτερη πρακτική είναι ένας χώρος κάθε φορά!

Καλό μήνα και καλό ξεκαθάρισμα σε όλους! Το Καλοκαίρι είναι πολύ κοντά!!!

Μπορείς να διαβάσεις επίσης:

Spread the love

Σχολιάστε