Halloween

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τί γιορτάζουν οι Αμερικανοί, οι Άγγλοι, οι Καναδοί κλπ το Halloween; Έγω μία απορία την έχω… Και για αυτό το λόγο έψαξα και έμαθα! Θα το μοιραστώ μαζί σας γιατί πάντα πίσω από οποιοδήποτε έθιμο κρύβεται και μία ενδιαφέρουσα ιστορία!

Το έθιμο αυτό γιορτάζεται στις 31 Οκτωβρίου, μία μέρα πριν των Αγιών Πάντων για την Καθολική Εκκλησία. Εξού και το Halloween: All Hallows (Day) Eve, δηλαδή παραμονή των Αγίων Πάντων. Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε το 609 μΧ στις 14 Μαίου, κατά την οποία μεγάλος αριθμός πιστών σενέρρεαι στη Ρώμη, κάτι που η πόλη δεν μπορούσε να αντέξει. Για το λόγο αυτό ο Πάππας Γρηγόριος 4ος μετέφερε τη γιορτή των Αγίων Πάντων το χειμώνα και συκεγκριμένα την 1η Νοεμβρίου. Λέγεται ότι ο πραγματικός λόγος της μετάκινησης αυτής ήταν για να συμπέσει με τις αρχαίες δοξασίες που ήταν συνδεδεμένες με την 31η Οκτωβρίου.

Τις ρίζες του Halloween τις βρίσκουμε στις Κέλτικες παραδόσεις που συνδέονται με το Samhain, δηλαδή το τέλος του καλοκαιριού. Σύμφωνα με την παράδοση, την 31η Οκτωβρίου είναι και η μέρα που μπορούμε να έρθουμε σε επαφή με… τον “άλλο κόσμο”…

Τα παιδιά τη νύχτα μεταμφιέζονται και επισκέπτονται τα σπίτια της γειτονιάς λέγοντας trick or treat (πείραγμα ή κέρασμα). Το έθιμο αυτό έρχεται από το 16ο αιώνα που Ιρλανδοί και Σκωτσέζοι μεταμφιέζονταν παριστάνοντας θεότητες του χειμώνα, επισκέπτονταν σπίτια, απάγγελναν ποιήματα, τραγουδούσαν και ζητούσαν φαγητό σαν αντάλλαγμα για καλή τύχη.

Μια άλλη εξήγηση για τις μεταμφιέσης της νύχτας αυτής είναι η εξής: Παλιά πίστευαν ότι ως την Ημέρα των Αγιών Πάντων οι ψυχές των πεθαμένων κυκλοφορούσαν στη γη. Η παραμονή ήταν και η τελευταία τους ευκαιρία για να εκδικηθούν όσους τους έκαναν κακό όσο ζούσαν. Έτσι, όσοι από τους ζωντανούς θεωρούσαν ότι έπρεπε… να ανησυχούν, μεταμφιέζονταν για να μην τους αναγνωρίσουν οι τιμωροί τους.

Επίσης λέγεται, ότι αν τη νύντα του Halloween δεις αράχνη, τότε πρόκειται για το πνεύμα ενός αγαπημένου σου προσώπου που σε παρακολουθεί!

Τα χρώματα της γιορτής είναι το μαύρο, που συμβολίζει το θάνατο, και το πορτοκαλί, που συμβολίζει τη φθινοπωρινή σοδεία.

Πώς όμως έχει συνδεθεί η κολοκύθα με το Halloween; Εδώ υπάρχει μία ωραία ιστορία: ο ιρλανδικός μύθος του τσιγγούνη Τζάκ!

“Σύμφωνα λοιπόν με τον μύθο ο Τζακ είχε καλέσει τον διάβολο να πιούνε ένα ποτό μαζί. Όμως ο Τζακ δεν ήθελε να πληρώσει για το ποτό του και έτσι έπεισε τον διάβολο να μεταμορφωθεί σε ένα νόμισμα ώστε να μπορέσουν να πληρώσουν για τα ποτά τους. Μεταμορφώθηκε λοιπόν ο διάβολος σε νόμισμα αλλά ο Τζακ αντί να πληρώσει τον έβαλε στην τσέπη του, δίπλα σε ένα σταυρό και έτσι ο διάβολος δεν μπορούσε να πάρει την κανονική του μορφή. Ύστερα από πολλά παρακάλια όμως, ο Τζακ αποφάσισε να τον ελευθερώσει αρκεί να του έδινε την υπόσχεση ότι ο διάβολος δεν επρόκειτο να τον ενοχλήσει για ένα χρόνο και ούτε θα διεκδικούσε την ψυχή του όταν πέθαινε.

Έτσι πέρασε ο χρόνος και ο διάβολος ξαναεμφανίστητε την ώρα που ο Τζακ προσπαθούσε να κόψει ένα φρούτο από κάποιο δέντρο. Ζήτησε λοιπόν από τον διάβολο να ανέβει στο δέντρο και να του κόψει ένα φρούτο. Ο διάβολος ανέβηκε και ο Τζακ γρήγορα γρήγορα σκάλισε ένα σταυρό στον κορμό του δέντρου. Ο διάβολος λοιπόν ήταν παγιδευμένος. Δεν μπορούσε να κατέβει. Γι’ αυτό παρακάλεσε τον Τζακ να τον ελευθερώσει και του υποσχέθηκε ότι δεν θα τον ενοχλήσει για δέκα ολόκληρα χρόνια. Έτσι ο Τζακ τον ελευθέρωσε.

Πέρασαν αρκετά χρόνια και ο Τζακ πέθανε. Πήγε στον παράδεισο όμως ο Θεός δεν τον δέχτηκε καθώς ο Τζακ ήταν έναν άνθρωπος μίζερος και κακός. Έτσι τον έστειλε στην κόλαση. Όμως ούτε ο διάβολος τον ήθελε και του θύμισε την υπόσχεση που του είχε δώσει παλιότερα. Είπε λοιπόν στον Τζακ να φύγει. Όμως ο Τζακ τον ρωτάει: «Πως θα φύγω; Έξω έχει σκοτεινιά». Και ο διάολος πήρε ένα αναμμένο κάρβουνο και του το έδωσε να πορευθεί μέσα στην νύχτα. Ο Τζακ τότε έβγαλε ένα ραπάνι (που πάντα κουβαλούσε μαζί του καθώς ένα από τα πιο αγαπημένα του φαγητά), το χάραξε και έβαλε μέσα το κάρβουνο. Από τότε περιπλανιέται στον κόσμο μην μπορώντας να βρει κάποιο μέρος να αναπαύσει την ψυχή του.

Έτσι κάθε Χάλογουιν, οι Ιρλανδοί σκάλιζαν ραπάνια, πατάτες, κολοκύθες, βάζανε μέσα ένα κερί και τα τοποθετούσαν κοντά σε παράθυρα έτσι ώστε να κρατάνε μακριά τα κακά τα πνεύματα και κυρίως το πνεύμα του τσιγγούνη και πειραχτήρι Τζακ.” (πηγή: wikipedia)

Και μην ξεχάσετε! Σήμερα είναι η μέρα που η Μαγεία πιάνει…!

Spread the love

Σχολιάστε