Χριστουγεννιάτικο Μενού

Το μενού των Χριστουγέννων είναι λίγο ίδιο για όλους μας, με βασικό πρωταγωνιστή τη γαλοπούλα! Εγω θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας το αγαπημένο μου Χριστουγεννιάτικο μενού:

1ο πιάτο: Βελουτέ κολοκυθόσουπα

Κυρίως πιάτο: Γαλοπούλα γεμιστή, συνοδευόμενη από ρύζι

Επιδόρπιο: Καραμελωμένη μηλόπιτα (και εννοείται μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες, σοκολάτα: δείτε τα σοκολάτάκια που σας έχω δώσει σε αυτό το άρθρο). Η μυρωδιά του μήλου και της κανέλλας είναι που κάνουν τα Χριστούγεννα τα δικά μου ιδανικά! Είναι τέλεια με τον καφέ και την κουβεντούλα γύρω από το τραπέζι.

Για να πίνουμε κάτι αφού έχουμε χωνέψει και είμαστε αραχτοί στους καναπέδες και στα μαξιλάρια: ζεστό κρασί

Μουσική υπόκρουση: ό,τι μας αρέσει!

Απαγορεύεται η τηλεόραση!

Ας αρχίσει λοιπόν το μενού να αποκαλύπτεται!

Βελουτε κολοκυθόσουπα

Υλικά:

  • 1 κιλό κολοκύθα καθαρισμένη σε κύβους
  • 1 λίτρο γάλα
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 πατάτατα σε κύβους
  • 1/2 φλ. κρέμα γάλακτος
  • αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο, άνιθο και κρουτόν κατά βούληση
  • 1κσ. βούτυρο

Εκτέλεση:

Τσιγαρίζουμε στο βούτυρο το κρεμμύδι, την πατάτα και την κολοκύθα. Πρόσθέτουμε τα μπαχαρικά και νερό ίσα να σκεπάζει όλα τα υλικά και βράζουμε. Μόλις βράσουν τα πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ. Πρόσθέτουμε το γάλα και το αφήνουμε να πάρει μία βράση. Σερβίρουμε προσθέτωντας την κρέμα γάλακτος, το φρέσκο άνιθο και κρουτόν. Προτείνω να βάλετε τη σούπα στη σουπιέρα και να αφήσετε τους καλεσμένους σας να προσθέσουν από τα παραπάνω ό,τι και όσο θέλουν.

ΠερισσότεραΧριστουγεννιάτικο Μενού

Δώρο Από Τα Χεράκια Σου!

Πάντα μου άρεσε, ειδικά τα Χριστούγεννα, να προσφέρω κάποιο δώρο φτιαγμένο από τα χεράκια μου. Γενικά, φτιάχνω πράγματα. Να σκεφτείτε ότι τα περισσότερα (να μην πω σχεδόν όλα) faux κοσμήμτα που έχω τα έχω φτιάξει εγώ. Αν με ρωτήσετε για το ταλέντο μου θα σας απαντήσω ως εξής: το ταλέντο που έχω στο να κατεβάζω ιδέες είναι μακράν ανώτερο από το να τις υλοποιώ! Επείδη όμως δεν έχω… υφιστάμενους προχωρώ και στην υλοποίηση!

Έτσι και φέτος στα πολύ αγάπημένα πρόσωπα (παππούς, γιαγιά, νονοί, θείες, θείοι κτλ) θα προσφέρουμε από ένα δώρο φτιαγμένο με πολλή αγάπη.

Όταν ρώτησα τον Πάνο τί δώρο να κάνουμε φέτος στους νονούς του, εκείνος είπε: “Μαμά, λέω να φτιάξουμε κάτι!”, “Σαν τί Πανούλη;”, “Α, αυτό θα το σκεφτείς εσύ, θα βοηθήσω στο φτιάξιμο!” Έτσι και έγινε! Καθήσαμε, σκέφτηκα και φτιάξαμε μαγνητάκια-γούρια και lip balms για τους νονούς, τη γιαγιά και τον παππού, τις θείες και τους θείους.

Μαγνητάκια και μαγνητικές ευχετήριες κάρτες :

Κάρτες & μαγνητάκια

Θα χρειαστείτε fimo στα χρώματα που σας αρέσουν, κουπ-ατ σε διάφορα σχέδια, μαγνητάκια, όρεξη και φαντασία. Εμείς κάναμε γούρια του 2018. Επίσης στα καταστήμτα θα βρείτε και ολοκληρωμένα σετ fimo με θέματα και οδηγίες για να τα δημιουργήσετε. Επίσης βρήκα φύλλα μαγνήτη (στο ΠΛΑΙΣΙΟ), τα οποία τα έκοψα και τα κόλλησα πίσω από τα γούρια που φτιάξαμε. Στα υπόλοιπα ζωγραφίσαμε, κολλήσαμε και φτιάξαμε προτότυπες χριστουγεννιάτικες κάρτες που θα γεμίσουν ευχές!

Lip Balm:

Υλικά:

  • 3 κγ μελισσοκέρι λευκό
  • 4 κγ βούτυρο Karite
  • 5 κγ αμυγδαλέλαιο
  • 2 κγ λανολίνη
  • 1/2 κγ μέλι
  • 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο της επιλογής σας (προεραιτικό)
Lip balms

Λιώνετε σε μπεν μαρί (βάλτε ένα μεταλλικό μπολ σε καυτό νερό και ανακατέψτε τα υλικά) το μελισσοκέρι, το βούτυρο και τη λανολίνη. Όταν λιώσουν προσθέστε και τα υπόλοιπα υλικά, πάντα όμως χωρίς να τα βγάλετε από το ζεστό νερό. Αν θέλετε αντί για αιθέριο έλαιο μπορέιτε να βάλετε άρωμα για καλλυντικά ή και τίποτα. Επειδή η λανολίνη έχει μία μυρωδιά που μπορεί να μη σας αρέσει, μπορείτε να την παραλέιψετε και να αντικαταστήσετε με αμυγδαλέλαιο ή καστορέλαιο (και τα δύο είναι άοσμα). Όταν ετοιμάσετε το μείγμα σας γεμίστε βαζάκια ή ειδικές συσκευασίες για lip balm. Η συνταγή που σας έχω δώσει γεμίζει 12 συσκευασίες.

Όλα τα υλικά θα τα βρείτε στο sensities . Τα παραγγέλνετε και έρχονται στην πόρτα σας. Βάλτε τα σε μία ωραία συσκευασία και έτοιμο το δώρο σας! Έγω έχω υπολογίσει 2 συσκευασίες για κάθε αγαπημένο μου πρόσωπο. Επίσης να σας πω ότι η πρώτη δόση που έφτιαξα είναι άχρωμη και άοσμη. Στη δεύτερη θα βάλω λίγες σταγόνες  άρωμα από φρούτα (δες εδώ την επιλογή μου).

Γλυκάκια στο βάζο:

Μαστιχωτά σοκολατάκια

Μαστιχωτά σοκολατάκια (50 τεμάχια περίπου)

Υλικά:

  • 600γρ κουβερτούρα ψιλοκομμένη
  • 1 ζαχαρούχο γάλα
  • 1 φλιτζάνι σπασμένα καρύδια
  • 1 σφηνάκι ρούμι ή λικέρ πορτοκάλι (ή ότι άλλο σας αρέσει)

Εκτέλεση

Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και ριχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε καλά και στρώνουμε το μείγμα μας σε ένα ταψί με λαδόκολλα (όσο πιο μικρό το ταψί τόσο λιγότερα και πιο χοντρά θα βγουν τα σοκολατάκια. Σκεφτείτε ότι τα θέλουμε τουλάχιστον όσο λεπτά είναι της φωτογραφίας!) Ισιώνουμε την επιφάνεια, παγώνουμε στο ψυγείο και κόβουμε σε κομμάτια.

Λευκά καραμελοσοκολατάκια (35 τεμάχια περίπου)

Υλικά:

  • 60γρ ψημένα και αλατισμένα φουντούκια χοντροκομμένα
  • 100γρ λευκή σοκολάτα
  • 125γρ βούτυρο αγελάδος
  • 200γρ ζάχαρη
  • 1 ζαχαρούχο γάλα

Εκτέλεση:

Λιώνετε το βούτυρο και προσθέτε τη ζάχαρη. Ανακατεύετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να έχετε μία χρυσαφένια καραμέλα. Προσθέτε μετά το γάλα και το αφήνετε να βράσ

Λευκά καραμελοσοκολατάκια

ει για 10 λεπτά. Τέλος βάζετε τη σοκολάτα και τα φουντούκια και ανακατεύετε καλά. Καλύπτετε με λαδόκολα ένα ταψάκι τετράγωνο και απλώνετε το μείγμα σας. Όταν κρυώσει το βάζετε στο ψυγεί και αφού παγώσει κόβετε σε κομματάκια, βάζετε τα καραμελάκια σας σε βάζο και διατηρείτε στο ψυγείο. Είναι μία αγαπημένη μου συνταγή! Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα φουντούκια με άλλους ξηρούς καρπούς ή ξερά φρούτα.

Cookies βουτύρου

Πρόκειται για μία παλιότερη συνταγή που έχω μοιραστεί μαζί σας και θα τη βρείτε εδώ.

Για να ολοκληρώσετε το δώρο σας θα χρειαστείτε γυάλινα βαζάκια ή μεταλλικά ή χάρτινα, τα οποία και θα τα διακοσμήσετε. Έτσι θα είστε έτοιμοι να κάνετε σε αυτούς που αγαπάτε το πιο γλυκό δώρο!

Περιμένω και τις δικές σας ιδέες! Εύχομαι να περάσετε όμορφα δημιουργώντας!

Καλό Σαββατολύριακο!

 

Μελομακάρονα & Κουραμπιέδες

Έφτασε αυτή η στιγμή του χρόνου…. Αυτή που το πάτωμά μας θα γεμίσει ζάχαρη άχνη και τα δάχτυλά μας μέλι! Έφτασε η ώρα για κουραμπιέδες και μελομακάρονα!

Καθαρίστε τον πάγγο της κουζίνας, σηκώστε μανίκια και ξεκινήστε!

Κουραμπιέδες:

Υλικά:

  • 250γρ βούτυρο Κερκύρας (ή έστω τύπου)
  • 250γρ βούτυρο γάλακτος
  • 200γρ αμύγδαλα (αν θέλετε καβουρδισμένα) ανάλατα
  • μισό πιατάκι του τσαγιού ζάχαρη άχνη
  • ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
  • 1 κρόκος αβγών
  • μισό φλυτζάνι του καφέ ουίσκι, βότκα ή κάποιο λικέρ
  • 750γρ. αλεύρι

Εκτέλεση:

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο για μία ώρα (πρέπει να γίνει σχεδόν αφρός!), προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά (το αλεύρι λίγο λίγο, γιατί μπορεί να μην το πάρει όλο) και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομογενές μείγμα. Στρώνουμε λαδόκολλα στο ταψί και πλάθουμε τους κουραμπιέδες μας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45 λεπτά. Όταν κρυώσουν τους αχνίζουμε.

Σας προτείνω επίσης και την… πειραγμένη συνταγή Κουραμπίεδες Με Καρύδα

Μελομακάρονα:

Υλικά:

  • 2 ποτήρια ελαιόλαδο ή καλομποκέλαιο ή ένα και ένα
  • 2 ποτήρια χυμό πορτοκαλιού
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 κγ λικέρ ή ούζο
  • 1 φλ ζάχαρη
  • 1 κγ σόδα
  • 1κγ baking powder
  • 1 κσ κανέλλα γαρύφαλλο
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 500γρ φαρίνα
  • 1 κιλό αλεύρι, το οποίο μπορεί να μην το πάρει όλο η ζύμη

Υλικά για το σιρόπι:

  • 1 ποτήρι μέλι
  • 3 ποτήρια ζάχαρη
  • 2,5 ποτήρια νερό
  • φλούδα από 1 πορτοκάλι και από 1 λεμόνι
  • λίγο γαρύφαλλο
  • 1 ξυλαράκι κανέλλα

Tip: Αν θέλουμε τα μελομακάρονά μας να μελώσουν πολύ, τότε φροντίζουμε το σιρόπι και τα μελομακάρονα να είναι ζεστά.

Εκτέλεση για σιρόπι:

Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρολάκι και βράζουμε για 3 λεπτά. Δεν ξεχνάω να ξαφρίζω το μείγμα μου.

Εκτέλεση για μελομακάρονα:

Βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από το αλεύρι, σε ένα μπολ και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι (,πορεί να μην το πάρει όλο) και σταματάμε μέχρι να έχουμε μία ζύμη που να μπορούμε άνετα να πλάσουμε τα μελομακάρονα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Όταν βγουν από το φούρνο, αφήστε τα να κρυώσουν, μετά μοιράστε τα σε 2 βαθιά  ταψάκια και ρίξτε μέσα το καυτό σιρόπι. Τα μελομακάρονα θα τραβήξουν όσο σιρόπι θέλουν. Αν θέλετε να πασπαλίζετε με τριμμένο καρύδι.

Μμμμ… καλή απόλαυση! Καλά Χριστούγεννα σε όλους!

Κουραμπιέδες Με Καρύδα

Όχι, δεν έχω στολίσει χριστουγεννιάτικο δέντρο ακόμα, αλλά ναι, περιμένω πως και πως τα Χριστούγεννα! Αγαπώ το στολισμένο δέντρο, τα φωτάκια, τους λαμπερούς δρόμους, τη λάμψη, τα δώρα, τα χαμόγελα στα παιδικά πρόσωπα, τα μελομακάρονα, τους κουραμπιέδες…τον Άγιο Βασίλη (που πλέον δε με επισκέπτεται και απορώ γιατί!), τα κάλαντα, ακόμα και την κίνηση στους δρόμους!

Είπα κουραμπιέδες; Ω, ναι, το είπα! Πανεύκολο γλύκισμα, οικονομικό και πεντανόστιμο! Μου αρέσει ο κουραμπιές και δυστυχώς το τρώμε μόνο τα Χριστούγεννα, ή τουλάχιστον αυτό ίσχυε μέχρι χθες! Έχω καταπληκτική συνταγή για κουραμπιέδες για να τους τρώμε όλο το χρόνο:

Υλικά

  • 150γρ βούτυρο γάλακτος
  • 60γρ ζάχαρη άχνη και μπόλικη για το πασπάλισμα στο τέλος
  • 120γρ καρύδα τριμμένη (υπάρχει έτοιμη στα σούπερ μάρκετ)
  • 180γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° στον αέρα. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο μέχρι να αφρατέψει. Αυτό σίγουρα θα σας πάρει μέχρι και 25 λεπτά! Προσθέτουμε την άχνη, την καρύδα και το αλεύρι σταδιακά και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να έχουμε μία αρκετά σφιχτή ζύμη. Τώρα είνα η ώρα να πλάσουμε τους κουραμπιέδες μας όπως μας αρέσει: σαν cookies, μπαλίτσες, μισοφέγγαρα. Στρώνουμε λαδόκολλα στο ταψί μας, τους απλώνουμε και ψήνουμε για 10 λεπτά. Υπολογίστε παραπάνω ώρα αν οι κουραμπιέδες σας είναι μεγάλοι. Γενικά, να ξέρετε ότι θα είναι έτοιμοι όταν θα έχουν ελαφρώς ροδίσει. Μετά τα 10 λεπτά ρίξτε τους μία ματιά. Αν δεν έχουν ροδίσει αφήστε τους για άλλα 5. Ελέγξτε τον πάτπ τους, γιατί ανάλογα το φούρνο μπορεί να αρπάξουν… Μόλις ψηθούν, τους αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τους βουτάμε σε ένα μπολ με ζάχαρη άχνη. Τους αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και όταν θα τους βάλουμε στην πιατέλα μας θα τους αχνίσουμε ξανά. Έτσι πρέπει, γιατί κουραμπιές χωρίς ζάχαρη άχνη σε όλο το σπίτι δεν είναι κουραμπιές!

Καλή απόλαυση! Καλή ζαχαρένια εβδομάδα σε όλους!

Το Κέικ Του Πανούλη

Το κέικ του Πανούλη είναι το πιο εύκολο κέικ του κόσμου! Δε χρειάζεται μίξερ και μπορεί να γίνει παιδικό άλλα και για ενήλικες! Σας μπέρδεψα? Λοιπόν, πάρτε χαρτί και μολύβι!

Υλικά για… ενήλικες:

  • 1,5 κούπα ζάχαρη μαύρη
  • 1,5 κούπα φαρίνα
  • 1/2 κούπα κακάο
  • 1κγ baking powder
  • 2 – 3 αυγά
  • 1/2 κούπα γάλα
  • 1/2 κούπα καφέ δυνατό (νες ή εσπρέσο)
  • 1/2 καλαμποκέλαιο

Υλικά για… παιδιά:

Αφαιρέστε τον καφέ και αναπληρώστε το με το γάλα. Επίσης μπορείτε να αντικαταστήσετε το λάδι με βούτυρο αγελαδινό λιωμένο στο κείκ σας.

Εκτέλεση:

Ανακατέψτε σε ένα μπολ με σύρμα (με το χέρι εννοείται) πρώτα τα υγρά και μετά προσθέστε τα στερεά. Ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Βουτυρώστε και αλευρώστε τη φόρμα του κέικ και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° για 30 – 35 λεπτά.

Αν θέλετε μπορείτε να γλασάρετε το κέικ λιώνοντας σε μπεν μαρί 1 κουβερτούρα και 5 κσ μαργαρίνη. Η κούπα μετρήματος που χρησιμοποιώ εγώ για όλα τα υλικά είναι κούπα που πίνουμε το γάλα μας., όχι του τσαγιού. Αν χρησιμοποιήστε μικρή κούπα τότε βάλτε 2 αβγά στο μείγμα σας.

Με την κατάλληλη διακόσμηση μπορεί να γίνει και η τούρτα – κέικ γενεθλίων, ειδικά αν το πάρτυ φιλοξενείται σε υπαίθριο χώρο. Αν το βάλετε σε χάρτινα κουπάκια έχετε τέλεια cup cakes έτοιμα να τα διακοσμήσετε όπως θέλετε!

Καλή απόλαυση!

Μπισκότα Βουτύρου

Πανεύκολα μπισκότα βουτύρου για όλες τις ώρες: για πρωινό, για κολατσιό στο σχολείο, για να συνοδεύσουμε τον καφέ μας ή έτσι απλά για να γλυκαθούμε!

Υλικά:

  • 470γρ. βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου
  • 170γρ. ζάχαρη
  • 3 αβγά
  • 650γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο

Εκτέλεση:

Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει πολύ. Θέλει αρκετό χτύπημα, ίσως και 20 λεπτά, γιατί μόνο έτσι τα μπισκότα μας θα γίνουν αφράτα και μαλακά. Στη συνέχεια ρίχνουμε ένα ένα τα αβγά χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα και στη συνέχεια λίγο λίγο το αλέυρι. Εντωμεταξύ έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 160° – 170°. Όταν είναι έτοιμο το ζυμάρι μας ή το βάζουμε σε κορνέ (με τμύτη “αστεράκι”) ή παίρνουμε ποσότητα όσο ένα κουταλάκι του γλυκού, πλάθουμε μπαλάκια, τα πατάμε στη μέση και τα βάζουμε στο ταψί που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα. Ψήνουμε για 20 λεπτά. Τα μπισκότα μας δεν απλώνουν ιδιαίτερα όποτε μη σας αγχώνει το χωροταξικό.

Παραλλαγες: Μπορείτε να προσθέσετε και κακάο (αφαιρέστε 50γρ αλέυρι και προσθέστε την ίδια ποσότητα κακάο). Μπορείτε να χρησιμοποείσετε μαρμελαδα για να τα κολλήσετε και να τα κάνετε γεμιστά. Επίσης αν λιώσετε μισή κουβερτούρα και βουτήξετε το μισό μπισκοτάκι μέσα θα έχετε ¨μισα-μισά ανάμεικτα” όπως λέει και ο Πάνος μου!

Εμείς είπαμε αυτή τη φορά να φτιάξουμε σοκολάτένια και “μισά-μισά ανάμεικτα”.

Καλή απόλαυση!

Σπιτικό “Βρώμικο” Με Χειροποίητο Ψωμί

Το Σάββατο το πρωί πήγαμε οικογενειακώς για βόλτα και κάποια ψώνια για το δωμάτιο του Πάνου. Φάγαμε το παγωτό μας και ο μικρός ήθελε να φάει hot dog. Όπως καταλαβαίνετε, δεν υπήρχε περίπτωση μετά το παγωτό να φάει, όχι μόνο hot dog, αλλά ότιδήποτε άλλο! Έτσι, έβαλα όλη μου την τέχνη και τον έκανα να προτιμήσει το σπιτικό “βρώμικο” που θα του έφτιαχνα εγώ…

Όταν γυρίσμαμε σπίτι τηγανίσαμε πατατούλες και του ετοίμασα τοστάκι με ψωμί φτιαγμένο από τα χεράκια μου. Το τοστ είχε μέσα βρώμικα υλικά: τυρί φέτα, ρίγανη, μουστάρδα και κέτσαπ! Για συνοδευτικό είχμαε ρόζ σως (κέτσαπ και μαγινέζα, με το μάτι μέχρι να γίνει η σως ροζ)!  Τα βάλαμε όλα σε ένα μεγάλο παιχνιδιάρικο πιάτο, καθίσαμε στον καναπέ, ανοίξαμε την τηλεόραση και φάγαμε, όπως ταιριάζει στο βρώμικο φαγητό! Αλητείες τρελλές!

Σπιτικό ψωμί τοστ

Υλικά:

475γρ νερό σε θερμοκρασία δωματίου

1,5 – 2 κσ ζάχαρη

20γρ ξερή μαγιά (τη βρίσκουμε στο ράφι του σούπερ μάρκετ σε σακουλάκι)

60γρ ελαιόλαδο

800γρ αλέυρι (εδώ μπορείτε να επιλέξετε λευκό, ολικής ή ανακαμείξτε και τα δύο)

λίγο ακόμα λάδι για άλειμμα της φόρμας

λίγο αλάτι

1 φόρμα ορθογώνια (μακρόστενη) περίπου 10εκΧ35εκ

λαδόκολλα

Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε στον κάδο του μίξερ το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη χρησιμοποιώντας το σύρμα χειρός. Στη συνέχεια προσθέτουμε το λάδι, το αλεύρι και το αλάτι και χτυπάμε τα υλικά με το ειδικό εξάρτημα για το ζύμωμα. Αν δεν έχετε μίξερ ζυμώστε με το χέρι μέχρι να αποκτήσετε ένα μαλακό και ελαστικό ζυμάρι. Σε περίπτωση που κολλάει στα τοιχώματα του κάδου και στα χέρια σας προσθέστε λίγο αλεύρι και συνεχίστε το ζύμωμα. Όταν ετοιμαστεί, αλείψτε με λίγο λάδι τη φόρμα, ντύστε την με λαδόκολλα και βάλτε το ζυμαράκι σας μέσα. Σκεπάστε με διάφανη μεμβράνη και όταν το ψωμί σας φουσκώσει ως τη μεμβράμνη είναι έτοιμο γαι το φούρνο! Βγάλτε τη μεμβράνη προσεκτικά και βάλτε το ψωμί να ψηθεί για 50-60 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° στον αέρα. Αν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε το ψωμάκι σας (πριν το ψήσετε) με σουσάμι, μαυροκούκι, παπαρούνα ή ότι σπόρους θέλετε!

Όταν ψηθεί αφήστε το να κρυώσει και μετά ξεφορμάρετέ το. Φροντίστε να  κόβετε το ψωμί με μαχαίρι για φιλετάρισμα (όχι πριονωτό) και να το διατηρείτε στο ψυγείο μέσα σε σακούλα για τρόφιμα καλά κλεισμένη. Έτσι θα κόβεται πιο εύκολα.

Καλή απόλαυση!

Μμμμ… Μύρισε Βούτυρο!

Αυτό που μου αρέσει περισσότερο όταν φτιάχνω γλυκό είναι η μυρωδιά του βουτύρου… Είναι γλυκιά, χορταστική, μαμαδίστικη, τρυφερή και κάτι που θυμάμαι από την παιδική μου ηλικία. Ανήκει στις μυρωδιές που αποτυπώθηκαν μάλλον πρώτες στη μνήμη μου, γιατί κάθε φορά που μου γαργαλάει τη μύτη νιώθω… χαρούμενη!

Όπως καταλάβατε οι δύο συνταγές που ακολουθούν θέλουν οπωσδήποτε φρέσκο βούτυρο γάλακτος! Ας γεμίσουμε τα μυαλουδάκια των παιδιών μας με ωραίες μυρωδιές!

Εύκολα Κρουασαν Με Μερέντα

Θα χρειαστείτε:

  • 200γρ. τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 250γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (προτιμήστε αγελαδινό, όχι μαργαρίνη!)
  • 250γρ. αλεύρι
  • ένα αυγό χτυπημένο με λίγο νερό για άλειμμα πριν το ψήσιμο
  • λίγη καστανή ζάχαρη για πασπάλισμα
  • μερέντα

ΠερισσότεραΜμμμ… Μύρισε Βούτυρο!

Τσατάλια…

Όχι, όχι, μην πάει το μυαλό σας στο κακό! Τα νέυρα μου είναι μια χαρά! Απλά, αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σας μία αγαπημένη συνήθεια των διακοπών μας!

Τα τελευταία χρόνια, κάθε φορά που ερχόμαστε στην Κέρκυρα, φτιάχνουμε “κάτι να έχουμε να μασουλάμε” με τον καφέ μας το απόγευμα! Ξέρετε, τον απογευματινό μας καφέ τον πίνουμε στο σπίτι, στο μποτζέλι μας (δηλ. το μπαλκονάκι μας), που πραγματικά αξίζει “πολλά λεφτά”! Είναι ένα μπαλκόνι τόσο όσο χρειάζεται για να χωρέσουν 1 τραπέζι και 4 καρέκλες και εννοείται να παίζουν τα παιδιά στα πόδια σου, να μπουσουλάει η μικρή μας και εμείς να προσέχουμε να μην πατήσουμε ούτε τα παιδιά ούτε κανένα παιχνίδι και σπάσει… Το γλυκό αέρακι συχνάζει εδώ, έχει καταπράσινη θέα και έναν μυρωδάτο ευκάλυπτο να “χαϊδεύει” τα κάγκελα!

Τι έλεγα; Α, ναι, για το “κάτι να μασουλάμε”! Το αγαπημένο μας είναι τα τσατάλια, κάτι αλμυρόγλυκα πολίτικα κουλουράκια! Ιδανικά για πρωινό με τυράκι, καφέ, τσάι, παραλία ή έτσι για να μασουλάμε κάτι!

ΠερισσότεραΤσατάλια…

It’s Party Time!

Ο Ιούλιος είναι ο μήνας γενεθλίων του Πάνου. Όπως είναι αναμενόμενο ζήτησε πάρτυ για τους εξής λόγους:

  1. “Θέλω να γιορτάσω τα γενέθλιά μου με τους φίλους μου!”
  2. “Κάθε χρόνο κάνω τα γενέθλιά μου στις διακοπές και δε μπορώ να καταλάβω τι σόι πάρτυ είναι αυτό χωρίς δώρα! Όλοι μου λένε χρόνια πολλά, όλοι τρώνε τούρτα, αλλά όλοι έρχονται με άδεια χέρια!”

Και εδώ πρέπει να σας πω ότι τα γενέθλια του Πάνου είναι στις 24 Ιουλίου. Αυτό σημαίνει ότι ή οι φίλοι του είναι σε διακοπές ή (το σύνηθες)  εμείς είμαστε ήδη στην Κέρκυρα! Εκεί λοιπόν, τα κεράκια τα σβήνουμε στο καφενείο της τζίας μας (δηλ. θεία) και κερνάμε τούρτα όλο τον κόσμο! Επομένως τα επιχειρήματά του είναι εύλογα! Για το λόγο αυτό πήραμε οικογενειακώς την εξής απόφαση: το πρώτο ΣΚ του Ιουλίου ο Πάνος θα κάνει πάρτυ για τα γενέθλιά του! Μετά φύγαμε για διακοπές! Φέτος το πάρτυ αποφασίστηκε να γίνει το δεύτερο ΣΚ λόγω της βάφτισης της μικρούλας μας!

Στην προετοιμασία του πάρτυ η σημαντικότερη ήταν η λίστα των καλεσμένων! Ετοίμασα και εγώ, που λέτε, την guest list… χωρίς τον άμεσα ενδιαφερόμενο!

“Μαμά, για έλα να μιλήσουμε για τους καλεσμένους! Μην αρχίζεις να καλείς τις φίλες σου απλά και μόνο επειδή έχουν παιδί! Ξέχνα το! Είναι πάρτυ για τους δικούς μου φίλους! Εγώ θα καλέσω όποιους θέλω!”

Με συνοπτικές διαδικασίες, που λένε, περιορίστηκαμε αυστηρά στους φίλους του Πάνου, μένοντας εκτός λίστας άνθρωποι που εμείς οι γονείς θέλαμε στο πάρτυ, που δεν ήταν καν δικό μας! Είναι σα να εμφανίζεσαι σε κάποιο κάλεσμα με 2-3 ανθρώπους που έσυ έτσι αποφάσισες να προσκαλέσεις σε ένα ξένο σπίτι!

Αποδείχτηκε ότι το απιδί μας έκανε την καλύτερη επιλογή! Είχε μαζί του τους φίλους του! Αυτούς με τους οποίους παίζει, γελάει, έχει κοινό κώδικα επικοινωνίας και παρόμοια ενδιαφέροντα! Ήταν ένα πάρτυ χωρίς μουσική αλλά γεμάτο παιδικά γέλια, χαρούμενες φωνές και πολύ παιχνίδι! Η βραδιά ήταν υπέροχη και η ωραία κουβέντα στον κήπο με τους… μεγάλους κράτησε μέχρι αργά! Α, είχαμε και φαγητό, κρασάκι, μπυρίτσα και τούρτα στα χρώματα και τη διάθεση του καλοκαιριού! Φυσικά σπιτική!

ΠερισσότεραIt’s Party Time!