Κουραμπιέδες Με Καρύδα

Όχι, δεν έχω στολίσει χριστουγεννιάτικο δέντρο ακόμα, αλλά ναι, περιμένω πως και πως τα Χριστούγεννα! Αγαπώ το στολισμένο δέντρο, τα φωτάκια, τους λαμπερούς δρόμους, τη λάμψη, τα δώρα, τα χαμόγελα στα παιδικά πρόσωπα, τα μελομακάρονα, τους κουραμπιέδες…τον Άγιο Βασίλη (που πλέον δε με επισκέπτεται και απορώ γιατί!), τα κάλαντα, ακόμα και την κίνηση στους δρόμους!

Είπα κουραμπιέδες; Ω, ναι, το είπα! Πανεύκολο γλύκισμα, οικονομικό και πεντανόστιμο! Μου αρέσει ο κουραμπιές και δυστυχώς το τρώμε μόνο τα Χριστούγεννα, ή τουλάχιστον αυτό ίσχυε μέχρι χθες! Έχω καταπληκτική συνταγή για κουραμπιέδες για να τους τρώμε όλο το χρόνο:

Υλικά

  • 150γρ βούτυρο γάλακτος
  • 60γρ ζάχαρη άχνη και μπόλικη για το πασπάλισμα στο τέλος
  • 120γρ καρύδα τριμμένη (υπάρχει έτοιμη στα σούπερ μάρκετ)
  • 180γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° στον αέρα. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο μέχρι να αφρατέψει. Αυτό σίγουρα θα σας πάρει μέχρι και 25 λεπτά! Προσθέτουμε την άχνη, την καρύδα και το αλεύρι σταδιακά και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να έχουμε μία αρκετά σφιχτή ζύμη. Τώρα είνα η ώρα να πλάσουμε τους κουραμπιέδες μας όπως μας αρέσει: σαν cookies, μπαλίτσες, μισοφέγγαρα. Στρώνουμε λαδόκολλα στο ταψί μας, τους απλώνουμε και ψήνουμε για 10 λεπτά. Υπολογίστε παραπάνω ώρα αν οι κουραμπιέδες σας είναι μεγάλοι. Γενικά, να ξέρετε ότι θα είναι έτοιμοι όταν θα έχουν ελαφρώς ροδίσει. Μετά τα 10 λεπτά ρίξτε τους μία ματιά. Αν δεν έχουν ροδίσει αφήστε τους για άλλα 5. Ελέγξτε τον πάτπ τους, γιατί ανάλογα το φούρνο μπορεί να αρπάξουν… Μόλις ψηθούν, τους αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τους βουτάμε σε ένα μπολ με ζάχαρη άχνη. Τους αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και όταν θα τους βάλουμε στην πιατέλα μας θα τους αχνίσουμε ξανά. Έτσι πρέπει, γιατί κουραμπιές χωρίς ζάχαρη άχνη σε όλο το σπίτι δεν είναι κουραμπιές!

Καλή απόλαυση! Καλή ζαχαρένια εβδομάδα σε όλους!

Το Κέικ Του Πανούλη

Το κέικ του Πανούλη είναι το πιο εύκολο κέικ του κόσμου! Δε χρειάζεται μίξερ και μπορεί να γίνει παιδικό άλλα και για ενήλικες! Σας μπέρδεψα? Λοιπόν, πάρτε χαρτί και μολύβι!

Υλικά για… ενήλικες:

  • 1,5 κούπα ζάχαρη μαύρη
  • 1,5 κούπα φαρίνα
  • 1/2 κούπα κακάο
  • 1κγ baking powder
  • 2 – 3 αυγά
  • 1/2 κούπα γάλα
  • 1/2 κούπα καφέ δυνατό (νες ή εσπρέσο)
  • 1/2 καλαμποκέλαιο

Υλικά για… παιδιά:

Αφαιρέστε τον καφέ και αναπληρώστε το με το γάλα. Επίσης μπορείτε να αντικαταστήσετε το λάδι με βούτυρο αγελαδινό λιωμένο στο κείκ σας.

Εκτέλεση:

Ανακατέψτε σε ένα μπολ με σύρμα (με το χέρι εννοείται) πρώτα τα υγρά και μετά προσθέστε τα στερεά. Ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Βουτυρώστε και αλευρώστε τη φόρμα του κέικ και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° για 30 – 35 λεπτά.

Αν θέλετε μπορείτε να γλασάρετε το κέικ λιώνοντας σε μπεν μαρί 1 κουβερτούρα και 5 κσ μαργαρίνη. Η κούπα μετρήματος που χρησιμοποιώ εγώ για όλα τα υλικά είναι κούπα που πίνουμε το γάλα μας., όχι του τσαγιού. Αν χρησιμοποιήστε μικρή κούπα τότε βάλτε 2 αβγά στο μείγμα σας.

Με την κατάλληλη διακόσμηση μπορεί να γίνει και η τούρτα – κέικ γενεθλίων, ειδικά αν το πάρτυ φιλοξενείται σε υπαίθριο χώρο. Αν το βάλετε σε χάρτινα κουπάκια έχετε τέλεια cup cakes έτοιμα να τα διακοσμήσετε όπως θέλετε!

Καλή απόλαυση!

Μπισκότα Βουτύρου

Πανεύκολα μπισκότα βουτύρου για όλες τις ώρες: για πρωινό, για κολατσιό στο σχολείο, για να συνοδεύσουμε τον καφέ μας ή έτσι απλά για να γλυκαθούμε!

Υλικά:

  • 470γρ. βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου
  • 170γρ. ζάχαρη
  • 3 αβγά
  • 650γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο

Εκτέλεση:

Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει πολύ. Θέλει αρκετό χτύπημα, ίσως και 20 λεπτά, γιατί μόνο έτσι τα μπισκότα μας θα γίνουν αφράτα και μαλακά. Στη συνέχεια ρίχνουμε ένα ένα τα αβγά χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα και στη συνέχεια λίγο λίγο το αλέυρι. Εντωμεταξύ έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 160° – 170°. Όταν είναι έτοιμο το ζυμάρι μας ή το βάζουμε σε κορνέ (με τμύτη “αστεράκι”) ή παίρνουμε ποσότητα όσο ένα κουταλάκι του γλυκού, πλάθουμε μπαλάκια, τα πατάμε στη μέση και τα βάζουμε στο ταψί που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα. Ψήνουμε για 20 λεπτά. Τα μπισκότα μας δεν απλώνουν ιδιαίτερα όποτε μη σας αγχώνει το χωροταξικό.

Παραλλαγες: Μπορείτε να προσθέσετε και κακάο (αφαιρέστε 50γρ αλέυρι και προσθέστε την ίδια ποσότητα κακάο). Μπορείτε να χρησιμοποείσετε μαρμελαδα για να τα κολλήσετε και να τα κάνετε γεμιστά. Επίσης αν λιώσετε μισή κουβερτούρα και βουτήξετε το μισό μπισκοτάκι μέσα θα έχετε ¨μισα-μισά ανάμεικτα” όπως λέει και ο Πάνος μου!

Εμείς είπαμε αυτή τη φορά να φτιάξουμε σοκολάτένια και “μισά-μισά ανάμεικτα”.

Καλή απόλαυση!

Σπιτικό “Βρώμικο” Με Χειροποίητο Ψωμί

Το Σάββατο το πρωί πήγαμε οικογενειακώς για βόλτα και κάποια ψώνια για το δωμάτιο του Πάνου. Φάγαμε το παγωτό μας και ο μικρός ήθελε να φάει hot dog. Όπως καταλαβαίνετε, δεν υπήρχε περίπτωση μετά το παγωτό να φάει, όχι μόνο hot dog, αλλά ότιδήποτε άλλο! Έτσι, έβαλα όλη μου την τέχνη και τον έκανα να προτιμήσει το σπιτικό “βρώμικο” που θα του έφτιαχνα εγώ…

Όταν γυρίσμαμε σπίτι τηγανίσαμε πατατούλες και του ετοίμασα τοστάκι με ψωμί φτιαγμένο από τα χεράκια μου. Το τοστ είχε μέσα βρώμικα υλικά: τυρί φέτα, ρίγανη, μουστάρδα και κέτσαπ! Για συνοδευτικό είχμαε ρόζ σως (κέτσαπ και μαγινέζα, με το μάτι μέχρι να γίνει η σως ροζ)!  Τα βάλαμε όλα σε ένα μεγάλο παιχνιδιάρικο πιάτο, καθίσαμε στον καναπέ, ανοίξαμε την τηλεόραση και φάγαμε, όπως ταιριάζει στο βρώμικο φαγητό! Αλητείες τρελλές!

Σπιτικό ψωμί τοστ

Υλικά:

475γρ νερό σε θερμοκρασία δωματίου

1,5 – 2 κσ ζάχαρη

20γρ ξερή μαγιά (τη βρίσκουμε στο ράφι του σούπερ μάρκετ σε σακουλάκι)

60γρ ελαιόλαδο

800γρ αλέυρι (εδώ μπορείτε να επιλέξετε λευκό, ολικής ή ανακαμείξτε και τα δύο)

λίγο ακόμα λάδι για άλειμμα της φόρμας

λίγο αλάτι

1 φόρμα ορθογώνια (μακρόστενη) περίπου 10εκΧ35εκ

λαδόκολλα

Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε στον κάδο του μίξερ το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη χρησιμοποιώντας το σύρμα χειρός. Στη συνέχεια προσθέτουμε το λάδι, το αλεύρι και το αλάτι και χτυπάμε τα υλικά με το ειδικό εξάρτημα για το ζύμωμα. Αν δεν έχετε μίξερ ζυμώστε με το χέρι μέχρι να αποκτήσετε ένα μαλακό και ελαστικό ζυμάρι. Σε περίπτωση που κολλάει στα τοιχώματα του κάδου και στα χέρια σας προσθέστε λίγο αλεύρι και συνεχίστε το ζύμωμα. Όταν ετοιμαστεί, αλείψτε με λίγο λάδι τη φόρμα, ντύστε την με λαδόκολλα και βάλτε το ζυμαράκι σας μέσα. Σκεπάστε με διάφανη μεμβράνη και όταν το ψωμί σας φουσκώσει ως τη μεμβράμνη είναι έτοιμο γαι το φούρνο! Βγάλτε τη μεμβράνη προσεκτικά και βάλτε το ψωμί να ψηθεί για 50-60 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° στον αέρα. Αν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε το ψωμάκι σας (πριν το ψήσετε) με σουσάμι, μαυροκούκι, παπαρούνα ή ότι σπόρους θέλετε!

Όταν ψηθεί αφήστε το να κρυώσει και μετά ξεφορμάρετέ το. Φροντίστε να  κόβετε το ψωμί με μαχαίρι για φιλετάρισμα (όχι πριονωτό) και να το διατηρείτε στο ψυγείο μέσα σε σακούλα για τρόφιμα καλά κλεισμένη. Έτσι θα κόβεται πιο εύκολα.

Καλή απόλαυση!

Μμμμ… Μύρισε Βούτυρο!

Αυτό που μου αρέσει περισσότερο όταν φτιάχνω γλυκό είναι η μυρωδιά του βουτύρου… Είναι γλυκιά, χορταστική, μαμαδίστικη, τρυφερή και κάτι που θυμάμαι από την παιδική μου ηλικία. Ανήκει στις μυρωδιές που αποτυπώθηκαν μάλλον πρώτες στη μνήμη μου, γιατί κάθε φορά που μου γαργαλάει τη μύτη νιώθω… χαρούμενη!

Όπως καταλάβατε οι δύο συνταγές που ακολουθούν θέλουν οπωσδήποτε φρέσκο βούτυρο γάλακτος! Ας γεμίσουμε τα μυαλουδάκια των παιδιών μας με ωραίες μυρωδιές!

Εύκολα Κρουασαν Με Μερέντα

Θα χρειαστείτε:

  • 200γρ. τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 250γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (προτιμήστε αγελαδινό, όχι μαργαρίνη!)
  • 250γρ. αλεύρι
  • ένα αυγό χτυπημένο με λίγο νερό για άλειμμα πριν το ψήσιμο
  • λίγη καστανή ζάχαρη για πασπάλισμα
  • μερέντα

ΠερισσότεραΜμμμ… Μύρισε Βούτυρο!

Τσατάλια…

Όχι, όχι, μην πάει το μυαλό σας στο κακό! Τα νέυρα μου είναι μια χαρά! Απλά, αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σας μία αγαπημένη συνήθεια των διακοπών μας!

Τα τελευταία χρόνια, κάθε φορά που ερχόμαστε στην Κέρκυρα, φτιάχνουμε “κάτι να έχουμε να μασουλάμε” με τον καφέ μας το απόγευμα! Ξέρετε, τον απογευματινό μας καφέ τον πίνουμε στο σπίτι, στο μποτζέλι μας (δηλ. το μπαλκονάκι μας), που πραγματικά αξίζει “πολλά λεφτά”! Είναι ένα μπαλκόνι τόσο όσο χρειάζεται για να χωρέσουν 1 τραπέζι και 4 καρέκλες και εννοείται να παίζουν τα παιδιά στα πόδια σου, να μπουσουλάει η μικρή μας και εμείς να προσέχουμε να μην πατήσουμε ούτε τα παιδιά ούτε κανένα παιχνίδι και σπάσει… Το γλυκό αέρακι συχνάζει εδώ, έχει καταπράσινη θέα και έναν μυρωδάτο ευκάλυπτο να “χαϊδεύει” τα κάγκελα!

Τι έλεγα; Α, ναι, για το “κάτι να μασουλάμε”! Το αγαπημένο μας είναι τα τσατάλια, κάτι αλμυρόγλυκα πολίτικα κουλουράκια! Ιδανικά για πρωινό με τυράκι, καφέ, τσάι, παραλία ή έτσι για να μασουλάμε κάτι!

ΠερισσότεραΤσατάλια…

It’s Party Time!

Ο Ιούλιος είναι ο μήνας γενεθλίων του Πάνου. Όπως είναι αναμενόμενο ζήτησε πάρτυ για τους εξής λόγους:

  1. “Θέλω να γιορτάσω τα γενέθλιά μου με τους φίλους μου!”
  2. “Κάθε χρόνο κάνω τα γενέθλιά μου στις διακοπές και δε μπορώ να καταλάβω τι σόι πάρτυ είναι αυτό χωρίς δώρα! Όλοι μου λένε χρόνια πολλά, όλοι τρώνε τούρτα, αλλά όλοι έρχονται με άδεια χέρια!”

Και εδώ πρέπει να σας πω ότι τα γενέθλια του Πάνου είναι στις 24 Ιουλίου. Αυτό σημαίνει ότι ή οι φίλοι του είναι σε διακοπές ή (το σύνηθες)  εμείς είμαστε ήδη στην Κέρκυρα! Εκεί λοιπόν, τα κεράκια τα σβήνουμε στο καφενείο της τζίας μας (δηλ. θεία) και κερνάμε τούρτα όλο τον κόσμο! Επομένως τα επιχειρήματά του είναι εύλογα! Για το λόγο αυτό πήραμε οικογενειακώς την εξής απόφαση: το πρώτο ΣΚ του Ιουλίου ο Πάνος θα κάνει πάρτυ για τα γενέθλιά του! Μετά φύγαμε για διακοπές! Φέτος το πάρτυ αποφασίστηκε να γίνει το δεύτερο ΣΚ λόγω της βάφτισης της μικρούλας μας!

Στην προετοιμασία του πάρτυ η σημαντικότερη ήταν η λίστα των καλεσμένων! Ετοίμασα και εγώ, που λέτε, την guest list… χωρίς τον άμεσα ενδιαφερόμενο!

“Μαμά, για έλα να μιλήσουμε για τους καλεσμένους! Μην αρχίζεις να καλείς τις φίλες σου απλά και μόνο επειδή έχουν παιδί! Ξέχνα το! Είναι πάρτυ για τους δικούς μου φίλους! Εγώ θα καλέσω όποιους θέλω!”

Με συνοπτικές διαδικασίες, που λένε, περιορίστηκαμε αυστηρά στους φίλους του Πάνου, μένοντας εκτός λίστας άνθρωποι που εμείς οι γονείς θέλαμε στο πάρτυ, που δεν ήταν καν δικό μας! Είναι σα να εμφανίζεσαι σε κάποιο κάλεσμα με 2-3 ανθρώπους που έσυ έτσι αποφάσισες να προσκαλέσεις σε ένα ξένο σπίτι!

Αποδείχτηκε ότι το απιδί μας έκανε την καλύτερη επιλογή! Είχε μαζί του τους φίλους του! Αυτούς με τους οποίους παίζει, γελάει, έχει κοινό κώδικα επικοινωνίας και παρόμοια ενδιαφέροντα! Ήταν ένα πάρτυ χωρίς μουσική αλλά γεμάτο παιδικά γέλια, χαρούμενες φωνές και πολύ παιχνίδι! Η βραδιά ήταν υπέροχη και η ωραία κουβέντα στον κήπο με τους… μεγάλους κράτησε μέχρι αργά! Α, είχαμε και φαγητό, κρασάκι, μπυρίτσα και τούρτα στα χρώματα και τη διάθεση του καλοκαιριού! Φυσικά σπιτική!

ΠερισσότεραIt’s Party Time!

My Healthy Gourmet!

Εδώ και περίπου ένα μήνα, από Δευτέρα μέχρι και Παρασκευή (τα ΣΚ απολαμβάνω, με μέτρο, νοστιμιές με την οικογένεια και τους φίλους μας!), το μεσημεριανό μου αποτελείται από φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρούς και γιαούρτι. Δε μπορώ να αποχωρηστώ τον πρωινό μου καφέ (υπέρδιπλος ελληνικός) συνοδευόμενο από μέλι – ταχίνι και τυρί πάνω σε 2 φετούλες ψωμί. Στο πρωινό μου δεν κάνω εκπτώσεις! Τα φρούτα είναι πάντα μαζί μου μέσα στην ημέρα σαν ενδιάμεσα σνακ. Το βραδυνό μου μπορεί να είναι κάποιο τοστ, σαλάτα ή παξιμάδι και τυράκι. Το μεσημεριανό μου όμως τα έχει όλα! Το γιαούρτι είναι ο βασικός πρωταγωνιστής και η όρεξή μου απλά το εμπλουτίζει. Από όλα όσα έχω χωρέσει σε ένα κεσεδάκι το αγαπημένο μου μείγμα θα το μοιραστώ μαζί σας:

  • 1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι 2% λιπαρά
  • 4 παξιμαδάκια με χαρούπι  (χρησιμοποιώ του ΑΒ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΗ πεντανόστιμα!) ελάχιστα μουσκεμένα σε νερό
  • 1/2 πράσινο μήλο
  • 1/4 πράσινη πιπεριά
  • 2κγ ηλιόσπορο ψίχα ανάλατο
  • 1 χούφτα κάσιους ωμά, ανάλατα και ψιλοκομμένα με το μαχαίρι
  • 1 κσ ελαιόλαδο
  • 1 πρέζα κουρκουμά

Η εκτέλεση απλή: βάλτε όλα τα υλικά σε ένα μπολ, ανακατέψτε και απολαύστε!

Καλό Σαββατοκύριακό!

ΥΓ: Οι ποσότητες είναι ενδεικτικές, όλα είναι θέμα προτίμησης!

Light Food, Light Mood…

Μπορει το σουβλάκι που τρώω αυτή τη στιγμή να μην συνάδει καθόλου με τον τίτλο του άρθρου μου, αλλά το κόκκινο κρασάκι Παλαία Κτήματα που πίνω μου φτιάχνει πραγματικά τη δίαθεση!

Όπως λέει και ο τίτλος, το να τρώμε ελαφριά γεύματα μας κάνει καλό, όχι μόνο στην υγεία μας, αλλά και στη διάθεσή μας! Η άποψη αυτή με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη. Βέβαια ελαφρύ γεύμα δε σημαίνει άγευστο γεύμα! Έγω τουλάχιστον, προσπαθώ όταν ετοιμάζω κάτι ελαφρύ να είναι οπωσδήποτε νόστιμο.

Το προηγούμενο Σάββατο είχαμε φίλους στο σπίτι το βραδάκι. Ήταν μία τέλεια αφορμή για χαλαρή κουβεντούλα και παιχνίδι για τα παιδιά. Κάτι σαν play date (όπως λένε και οι ξένοι) και βραδιά φίλων. Η βραδιά ήταν γλυκιά και πρόσταζε barbecue! Από το ψήσιμο, εννοείται, δε λείπουν ποτέ οι πατατούλες και οι σαλάτες! Εκείνη τη βραδιά λοιπόν, μέσα σε όλα, ετοίμασα και μία πληγουροσαλάτα (καινούρια λέξη, έτσι για να εμπλουτίζετε το λεξιλόγιό σας!) πεντανόστιμη! Κρίμα που δεν είχα ετοιμάσει μεγαλύτερη ποσότητα…

ΥΛΙΚΑ:

  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού πληγούρι
  • 1 μελιτζάνα
  • 1 κολοκυθάκι
  • κρεμμύδι (προαιρετικά)
  • φυλαράκια φρέσκου δυόσμου
  • φυλαράκια αντράκλας
  • αλάτι, πιπέρι
  • κουρκουμά

Μουλιάζουμε το πληγούρι σε νερό μέχρι να το απορροφήσει. Για να γίνει πιο γρήγορα αυτό, αν θέλετε προσθέστε στο πληγούρι βραστό ή ζεστό νερό και σκεπάστε το δοχείο. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι προσθέστε λίγο λαδάκι και τσιγαρίστε τη μελιτζάνα και το κολοκυθάκι, αφού πρώτα τα κόψετε σε κυβάκια. Όταν είναι έτοιμα τοποθετήστε τα σε απορροφητικό χαρτί.  Ψιλοκόβετε τη μέντα, το κρεμμυδάκι (αν θέλετε πιο ήπια γεύση περάστε το από το τηγάνι), την αντράκλα. Σούρώνετε το πληγούρι και αναμειγνύετε όλα τα υλικά μαζί. Προσθέστε αλάτι, πιπέρι και οπωσδήποτε αρκετο κουρκουμά, γιατί είναι το συτατικό που θα κάνει τη σαλάτα σας ξεχωριστή! Μην ξεχάσετε το ελαιόλαδο! Καλή σας απόλαση!