Παιχνίδια Από Τα Χεράκια Σας Για Να Απασχολήσετε Τα Παιδάκια Σας

Με τα παιχνίδια στο σπίτι σας πώς τα πάτε; Στο δικό μας υπάρχουν σε κάθε γωνιά του… και όχι επειδή είναι πολλά… Απλά τα παιδιά μας αυτό το διάστημα, λόγω περιοριστικών μέτρων (COVID-19…) περνάνε τόσες πολλές ώρες στο σπίτι, που πλέον δεν τα χωράει ο τόπος! Και φυσικά έχουν βαρεθεί σχεδόν όλα τους τα παιχνίδια (δείτε εδώ τις ιδέες του σπιτιού μας για τα παιχνίδια).

Ο μεγάλος βρίσκει την άκρη: λίγο εξ’ αποστάσεως μάθημα, λίγο διάβασμα της ύλης που στέλνει η δασκάλα (αυτό ποτέ δεν το κάνει ευχάριστα), λίγο μπάλα στον κήπο, κόμιξ, να δει την σειρά του και φυσικά λίγο παιχνίδι στην οθόνη. Υπάρχει πάντα και η επιλογή των επιτραπέζιων… Με λίγα λόγια κάπως γεμίζει τις ώρες του, αν όχι συνέχεια με τα παιχνίδια του.

Η μικρή όμως; Είναι 4 χρονών. Η ανάγκη της για παιχνίδια είναι σημαντική. Μέσα από το παιχνίδι η Σοφία (όπως και κάθε παιδί) μαθαίνει, καλλιεργεί δεξιότητες και κρατάει το μυαλό της σε φόρμα. Τα παιδιά με σύνδρομο Down χρειάζονται παιχνίδια που μέσα από τη διασκέδαση να μπορούν να αντιλαμβάνονται και τον κόσμο. Και το πιο σημαντικό είναι ότι κάθε μέρα πρέπει να… “δουλέυουν”. Αυτή την περίοδο η Σοφία δεν πάει λογοθεραπεία και εργοθεραπεία, επομένως όλη η δουλειά γίνεται στο σπίτι. Όπως καταλαβαίνετε, πρέπει να είμαστε εφευρετικοί, υπομονετικοί, ορεξάτοι και πάντα σε φόρμα… Σας θυμίζει κάτι; Μα και βέβαια! Έτσι είναι όλοι οι γονείς και όχι μόνο αυτή την περίοδο!

Μπαίνω, επιτέλους στο θέμα. Σας έχω ιδέες για παιχνίδια εγκλεισμού. Θα τα φτιάξετε με τα χεράκια σας με υλικά που σίγουρα, τα περισσότερα, τα έχετε σπίτι σας. Αν πάλι δεν τα έχετε, σίγουρα θα εμπνευστείτε. Άντε, γιατί μάλλον έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας ακόμα!

Για τρελλά γέλια:

  • Καλαμόσφαιρο: θα χρειαστείτε καλαμάκια (αν έχετε χοντρά και σκληρά, ακόμα καλύτερα) ή μακαρόνια χοντρά και μια μικρή μπαλίτσα ή μια μπαλίτσα από αλουμινόχαρτο που θα φτιάξετε μόνοι σας. Το γήπεδό σας θα είναι ένα τραπέζι. Η μπάλα βρίσκεται στο κέντρο του γηπέδου. Ο μικρότερος παίχτης φυσάει πρώτος. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να μην πέσει η μπάλα από το τραπέζι. Φυσάμε με όλη μας τη δύναμη και γελάμε πολύ!
  • Ποδόσφαιρο με μπαλόνι: από τα αγαπημένα παιχνίδια της Σοφίας! Το μόνο που θέλετε είναι έναι μπαλόνι και όρεξη! Κλωτσάτε το μπαλόνι σε όλο το σπίτι. Προσοχή! Απαγορεύονται τα χέρια. Αν το μπαλόνι μπει κάτω από τραπέζια, καρέκλες, κρεβάτια χρησιμοποιούμε όλο μας το σώμα αλλά όχι τα χέρια! Η μικρή αυτή τη στιγμή που γράφω το άρθρο παίζει μόνη της…. Και γελάει κιόλας!

ΠερισσότεραΠαιχνίδια Από Τα Χεράκια Σας Για Να Απασχολήσετε Τα Παιδάκια Σας

Έξυπνες Συσκευές Στις Μέρες Του Κορονοϊού….

Οι εξυπνές συσκευές, το ίντερνετ και τα social media έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας… Κοινότυπα ανοίγω το

Photo by Diego Passadori on Unsplash

άρθρο μου… Μπορεί να είναι και έτσι, αλλά ίσως και αυτό το κοινότυπο να μας ηρεμήσει λίγο από αυτά τα πρωτόγνωρα που ζούμε αυτήν τη περίοδο όλοι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Πριν συνεχίσω, θέλω να ευχηθώ σε όλους μας υγεία και καθαρό μυαλό.

Έχω πολύ καιρό να μοιραστώ μαζί σας σκέψεις ή νέα μου. Πολλά θέματα έχω στο μυαλό μου και όλα τους γυρίζουν γύρω από αυτόν τον αόρατο εχθρό της ανθρωπότητας ολόκληρης. Όλη μέρα στις τηλεοράσεις υπάρχουν εκπομπές που περιστρέφονται γύρω από τον νέο αυτόν ιό, που μας έχει όλους κλείσει στα σπίτια μας. Υπάρχει πλέον στην καθημερινότητά μας μια κατάσταση, καραντίνα τη λένε, που πλέον μας ακούγεται σαν κάτι φυσιολογικό. Οι ειδικοί λένε ότι η υπερπληθώρα πληροφοριών δεν κάνει καλό. Στο δικό μας σπίτι αποφασίσαμε να ακούμε ειδήσεις λίγο το πρωί πριν ξυπνήσουν τα παιδιά και στις 18:00 τις δηλώσεις του κ. Τσιόρδα και του κ. Χαρδαλιά. Μετά δεν ακούμε τίποτα και δεν διαβάζουμε τίποτα…

Όμως αυτό το άρθρο δεν θα ασχοληθεί με τον κορονοϊό, ούτε με τις επιπτώσεις στην ψυχολογία μας. Αποφάσισα να γράψω γιατί θέλω πολύ να μοιραστώ μαζί σας έναν προβληματισμό της νέας μου καθημερηνότητας: οι έξυπνες συσκευές. Για να μην γίνει κάποιο λάθος στην προσπάθειά σας να καταλάβετε τί εννοώ, να εξηγηθώ. Οι έξυπνες συσκευές υπάρχουν πολλά χρόνια στη ζωή μου, όπως και στη δική σας… Όμως αυτήν την περίοδο έχουν αρχίσει και κάνουν πολύ παρέα με τον σχεδόν εννιάχρονο γιο μου!

ΠερισσότεραΈξυπνες Συσκευές Στις Μέρες Του Κορονοϊού….

Τζερόνιμο Στίλτον : Υπέροχες Περιπέτειες Για Παιδιά

Τον Τζερόνιμο Στίλτον τον γνώρισα τυχαία μια μέρα στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς μου. Είχα πάει με τον Πάνο “για να αγοράσουμε κανένα βιβλιαράκι”, όπως χαρακτηριστικά μου είχε προτείνει…

Ψάχναμε, διαβάζαμε, χαζεύαμε, ξεφυλλίζαμε, ώσπου ο βιβλιοπώλης μας πρότεινε τα βιβλία του Τζερόνιμο Στίλτον. Πήραμε ένα τυχαία από το ράφι, το ανοίξαμε και ο Πάνος αινθουσιάστηκε! Τόσο απλά αποκτήσαμε τον πρώτο μας βιβλίο του Τζερόνιμο Στίλτον. Πιο συγκεκριμένα ήταν από τη σειρά ΠΟΝΤΙΚΙΝΓΚ Να Το Βγάλεις Εσύ Το Δόντι Του Δράκου.

Αλλά ας τα πάρουμε με τη σειρά. Ποιος είναι ο Τζερόνιμο Στίλτον; Είναι ένας ποντικός από την Ποντικούπολη της Ποντικονήσου σπουδαγμένος παρακαλώ! Έχει πτυχίο Ποντικολογίας, Φιλολογίας και Αρχαιοποντικολογίας. Διευθύνει την Ηχώ των Τρωκτικών, τη μεγαλύτερη εφημερίδα της χώρας του. Στα βιβλία του περιγράφει όλα αυτά τα περίεργα και όμως αληθινά που συμβαίνουν σε αυτόν και στους δικούς του… ποντικούς. Από τις ιστορίες του είναι πολύ εύκολο να καταλάβεις τον ξεχωριστό χαρακτήρα του Τζερόνιμο. Είναι ντροπαλός, ευγενικός, πολύ μορφωμένος και αν με μια πρώτη ματιά φαίνεται φοβιτσιάρης, δεν είναι. Έχει μία πολύ γενναία καρδιά που δεν τον αφήνει να κάνει πίσω και να λιγοψυχήσει μπροστά σε οποιονδήποτε κίνδυνο! Ειδικά αν πρόκειται για το σωστό και το δίκαιο, δεν τον σταματάει τίποτα!

Οι ιστορίες του είναι όλες συγκεντρωμένες σε  βιβλιαράκια 15εκΧ20εκ, ελαφριά, δηλαδή κατάλληλα για μικρά χεράκια και για διάβασμα στο κρεβάτι λίγο πριν τον ύπνο. Η εικονογράφηση υπέροχη και ο λόγος απλός και αρκετά εύθυμος, ώστε να κάνει τους μικρούς αναγνώστες (και όχι μόνο…) να θέλουν να τελειώσουν τις περίπου 130 σελίδες τους (τα περισσότερα έκει κυμαίνονται)  σε μία μέρα!

Τα καλύτερα τα άφησα για το τέλος…

ΠερισσότεραΤζερόνιμο Στίλτον : Υπέροχες Περιπέτειες Για Παιδιά

Γονείς, Σταθείτε! Απολαύστε Την Καθημερινότητα

Photo by Dimitri de Vries on Unsplash

Γονείς αγαπητοί αυτού του κόσμου, καλή σχολική χρονιά! Το άρθρο μου αυτό ίσως να σας βρίσκει θαμένους σε σχολικές λίστες, ή ανάμεσα σε φυλλάδια εξοσχολικών δραστηριοτήτων, ή με ένα κομπιουτεράκι (ΟΚ, με το κινητό…) στο χέρι, υπολογίζοντας τα μηνιαία έξοδα σχετικά με τα παιδιά σας. Κάποιοι από εσάς να έχετε αφήσει για λίγο στην άκρη κάποιο βιβλίο με πιθανό τίτλο “Πώς να μεγαλώσεις παιδιά σήμερα”. Το αφήσατε στην άκρη γιατί στην αρχή του τίτλου αυτού του άρθρου διαβάσατε αυτό που θέλετε τόσο πολύ να σας πει κάποιος: “Γονείς, σταθείτε!”

Αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Γονείς μου, πώς είστε; Είστε έτοιμοι για τη νέα σχολική χρονιά που ξεκινάει; Γεμίσατε μπαταρίες; Ή μάλλουν… Για σταθείτε… Μήπως σε όλα αυτά περί σχολικής χρονιάς ξεχνάμε κάτι σημαντικό; Μα βέβαια! Οι πρωταγωνιστές δεν είμαστε εμείς οι γονείς, αλλά τα παιδιά μας. Και ξαναρωτάω. Παιδιά, είστε έτοιμα για τη νέα σχολική χρονιά; Γεμίσατε μπαταρίες; Γεμίσατε το μυαλό σας και τη ψυχή σας με αναμνήσεις;Πώς θα θέλατε να είναι η νέα σας καθημερινότητα;

Ας προσπαθήσω να μαντέψω: ήρεμη, χαλαρή, γεμάτη χαμόγελα, μπράβο, μάθηση, ένταση που να αφυπνίζει, και θα παρακινεί τα παιδιά να συνεχίζουν να προσπαθούν, ενθάρρυνση και κατανόηση όταν λαθεύουν, παιχνίδι, ήρεμες εξηγήσεις, χαμογελαστούς γονείς και δασκάλους, σεβασμό απέναντι στον πραγματικό τους εαυτό…

Όλα τα παραπάνω, αγαπητοί γονείς, ίσως να είναι πολλά, ή και λίγα. Ίσως να είναι υπερβολικά, δυσνόητα, δύσκολα, μα πάνω απ’ όλα είναι αληθινά! Εδώ που τα λέμε, σίγουρα η ως άνω λίστα να μην έχει συμπεριλάβει αρκετά ακόμα… Αν ρωτήσουμε τα παιδιά μας σίγουρα έχουν πολλά να μας πουν…

ΠερισσότεραΓονείς, Σταθείτε! Απολαύστε Την Καθημερινότητα

Τι Άθλημα Να Κάνει Το Παιδί Μου;

“Τί άθλημα να κάνει το παιδί, τώρα που ξεκινάει το νηπιαγωγείο; Δεν νομίζεις ότι πρέπει να ξεκινήσει κάποιο άθλημα; Για να κοινωνικοποιηθεί, να δυναμώσει, να γυμναστεί, να αποκτήσει νέες ικανότητες; Δεν χρειάζεται να κάθεται σπίτι και να βλέπει τηλεόραση! Να κουραστεί τελοσπάντων, για να κοιμάται νωρίς το βράδυ!”

Ελάτε τώρα, πείτε την αλήθεια! Αν όχι όλες, έστω κάποια από τις παραπάνω φράσεις τις έχετε θέσει επί τάπητος, σωστά; Εγώ επειδή θέλω να είμαι

Photo by Taylor Smith on Unsplash

ειλικρινής μαζί σας, πίστευα πολύ στην τελευταία… Άσχετα που δεν έπιασε!

Το θέμα με το άθλημα άρχισε να με απασχολεί από το προνήπιο. Στον παιδικό σταθμό το αγόρι μας πήγαινε κολυμβητήριο μια φορά την εβδομάβα με το σχολείο. Μετά αρχίσαμε: τέννις, μπάσκετ, ποδόσφαιρο, καράτε… Το επικρατέστερο άθλημα για την ώρα, είναι το καράτε που ο αθλητής μας (καθότι και αρκετά καλός σε αυτό) θέλει να συνεχίσει για δεύτερη χρονιά. Κάτι λέει και για ποδόσφαιρο πάλι, βέβαια…

Σε αυτό το σημείο θέλω να μοιραστώ μαζί σας όλο το παρασκήνιο σχετικά με την αθλητική μας ζωή… Ο Πάνος το κολυμβητήριο το σταμάτησε τα Χριστούγεννα. Στο προνήπιο που άρχισε τέννις, πήγαινε με το ζόρι και το αποτέλεσμα ήταν να μη θέλει να παρευρεθεί ούτε στην αποχαιρετηστήρια γιορτούλα… Στο νήπιο πήγε μπάσκετ. Πάλι και εδώ κανταντήσαμε να πηγαίνουμε με βαριά καρδιά. Παρ’ όλο που στο τέλος η ομάδα του κέρδισε το μίνι τουρνουά, δε θέλησε να ακούσει κουβέντα για το άθλημα αυτό. Έτσι η πρώτη δημοτικού μας βρίσκει να μην ασχολούμαστε με κανένα άθλημα. Επικεντρωθήκαμε στο διάβασμά μας και στο ελεύθερο παιχνίδι, που ίσως να είναι τελικά ότι πραγματικά χρειάζεται ένα 6χρονο παιδί.

Η δευτέρα δημοτικού μας έφερε σε επαφή με το καράτε. Να σημειώσω ότι το καράτε το κάνει στο σχολείο του, ότι έκανε δοκιμαστικό μάθημα την περασμένη χρονιά και αποφάσισε ότι θα ασχοληθεί τελικά μόνο με το σκάκι… Εφτά χρονών πλέον, το αγόρι ξαναπήγε καράτε και είδε ότι μπορεί το σώμα του, αλλά και το μυαλό του να ανταπεξέλθει στο άθλημα αυτό. Πήγαινε με μεγάλη χαρά και όρεξη στις προπονήσεις και εμείς δεν μπορούσαμε να το πιστέψουμε! Τελικά, κάθε πράγμα στον καιρό του…!

Πόσο εύκολο είναι να πιέζεις ένα παιδί να κάνει κάτι που δε θέλει… Δεν είναι όλα τα παιδιά για όλα και φυσικά το καθένα θα αναζητήσει αυτό που θέλει μόνο όταν του γεννηθεί η ανάγκη ή η επιθυμία… Το κατάλαβα λίγο αργά…

ΠερισσότεραΤι Άθλημα Να Κάνει Το Παιδί Μου;

Παιχνίδια Και Βιβλία Για Το Καλοκαίρι

Θα μου πείτε τώρα, τί θες  παιχνίδια και βιβλία καλοκαιριάτικα; Είναι εποχή για έξω, βόλτες και θάλασσα! Συμφωνώ απόλυτα με αυτήν τη σκέψη, αλλά όταν έχεις ένα παιδί με Σύνδρομο Down καλό είναι να κρατάς πάντα “σε φόρμα” το μυαλουδάκι του… Για να μην παρεξηγηθώ, να σας πω ότι ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ πως υπάρχουν στιγμές που θα χαζέψουμε τηλεόραση, θα αράξουμε κοιτώντας το ταβάνι και βεβαία θα αφήσουμε τη Σοφία να παίξει μόνη της. Αυτό σημαίνει ότι θα διαλέξει μόνη της παιχνίδια και βιβλία με τα οποία θα παίξει αλλά και θα διαβάσει… Ξέρετε,  βάζει τις κούκλες στη σειρά και τους διαβάζει παραμυθιά, όπως κάνει η δασκάλα της!

Αλλά το Καλοκαίρι είναι μια καλή στιγμή για περισσότερο διάβασμα και για πιο στοχευμένο παιχνίδι. Εμείς για φέτος κάναμε τις αγορές μας για τη Σοφία, 3,5 χρονών και για τον Πάνο, 8 χρονών.

Παιχνίδια και βιβλία για τη Σοφία:

Δύο από τα βιβλία μας για φέτος έχουν κοινό παρανομαστή: ας βγάλουμε την πάνα! Για το λόγο αυτό επιλέξαμε:

ΠερισσότεραΠαιχνίδια Και Βιβλία Για Το Καλοκαίρι

Τα Παιδικά Πάρτυ Πάνε… Έξω!

πιατάκια και ποτηράκια για παιδικά πάρτυ
Photo by Lidya Nada on Unsplash

Τα παιδικά πάρτυ έχουν την τιμητική τους όσο ο καιρός ανοίγει! Ειδικά ο Ιούνιος είναι ταγμένος σε αυτά, μιας και ο Μάης είναι ο μήνας με τις περισσότερες γεννήσεις. Έτσι όλοι οι γονείς αρχίζουν να διοργανώνουν τα παιδικά πάρτυ λίγο πριν αλλά και μετά το κλείσιμο της σχολικής χρονιάς. Ξέρω ότι για κάποιους από εσάς έχει αρχίσει ο πυρετός του πάρτυ και τα μικρά σας ανυπομωνούν για το δικό τους. Ειδικά αν έχει πάει σε κάποια παιδικά πάρτυ… τότε η υπομονή έχει χτυπήσει κόκκινο. Εμένα ο μεγάλος γεννήθηκε Ιούλιο, αλλά μέσα στον Ιούνιο και λίγο πριν τις δικές μας διακοπές κάνουμε τα γενέθλια του. Έτσι και εγώ έχω αυτόν τον πυρετό…

Ο σκοπός βέβαια που γράφω αυτό το άρθρο δεν είναι για να σας αγχώσω, αλλά για να σας δώσω ιδέες για τα καλοκαιρινά σας παιδικά πάρτυ. Ξέρετε, δεν είναι ανάγκη να… μένουν μέσα! Εννοώ ότι δεν είναι ανάγκη να καλέσετε τον κόσμο στο σπίτι σας, αλλά κάπου αλλού, έξω από αυτό. Ας πάμε να δούμε πιθανά μέρη.

1. Πάρτυ στο πάρκο.

Μου αρέσουν πολύ αυτά τα πάρτυ. Αν το παιδάκι σας είνια μικρό μπορείτε να καλέσετε κάποιον διασκεδαστή κατάλληλο για τις ηλικίες των μικρών σας καλεσμένων, ώστε να τα κρατάει απασχολημένα και οργανωμένα. Τώρα σε παιδιά 7 χρονών, θεωρώ ότι είναι περιττό… Αντ’ αυτού μπορείτε να γράψετε στην πρόσκληση ότι μπάλες, ποδήλατα, πατίνια κτλ είναι ευπρόσδεκτα.

Κύρια χαρακτηριστικά πάρκου (όλα ή κάποια από αυτά):

  • να υπάρχουν μέρη με σκιά
  • μια παιδική χαρά
  • τραπέζια για πικνικ και παγκάκια, αλλιώς και το πικ νικ με τις κλασικές κουβέρτες δε θα είναι και άσχημο!
  • πόσιμο νερό
  • χώρος για ελεύθερο παιχνίδι

Πλεονεκτήματα:

  • μεγαλύτερος αριθμός καλεσμένων
  • πολύ παιχνίδι
  • χαλαρές στιγμές για τους γονείς

Μειονεκτήματα:

  • το πάρκο έχει πολύ κουβάλημα: σερβίτσια, χαρτοπετσέτες, ποτά κτλ
  • το φαγητό θέλει ιδιαίτερη προσοχή γιατί δεν έχετε τις ανέσεις του σπιτιού σας

Έχω όμως μερικά tips να μοιραστώ μαζί σας σχετικά με το μπουφέ. Προτιμήστε finger foods ή όπως τα λέμε στα ελληνικά λιχουδιές που τρώγονται με τα χέρια: τυροπιτάκια, πίτσες, σπανακοπιτάκια, πιροσκί, σαντουιτσάκια κτλ. Και όλα αυτά μπορείτε να τα παραγγείλετε και να σας τα φέρουν στο πάρκο την ώρα που θέλετε! Βέβαια, όλα αυτά τρώγονται και κρύα, οπότε συμβουλεύω να παραγγείλετε μόνο την πίτσα. Ακόμα καλύτερα, πάρτε μόνο πίτσες, πατατάκια και ποπ κορν. Δεν χρειάζεται στο πάρτυ να δείξετε ότι ξέρετε από υγιεινή διατροφή… Για την τούρτα ισχύει ακριβώς το ίδιο: παραγγείλτε την και ή στείλτε κάποιον να την πάρει λίγο πριν την ώρα των κεριών, ή ζητήστε να σας την φέρουν, ή δείξτε πόσο χρυσοχέρα είστε φτιάχνοντας αυτήν την πανεύκολη σοκολατόπιτα. Είναι πεντανόστιμη και μπορεί να μεταφερθεί εύκολα και χωρίς φόβο!

Φροντίστε μόνο να έχετε σακούλες απορριμάτων και να αφήσετε τον χώρο καθαρό φεύγοντας.

ΠερισσότεραΤα Παιδικά Πάρτυ Πάνε… Έξω!

Γνωρίστε Το Εξυπνότερο Παιδί Σας

Εξυπνότερο παιδί; Γίνεται; Και βέβαια γίνεται! Και μη φανταστείτε εγκεφαλογραφήμματα, σπαζοκεφαλιές και απανωτά τεστ IQ. Ούτε μαγικές βιταμίνες ή λαχανικά. Το μυστικό βρίσκεται στην καθημερινότητά μας, ξέρετε, αυτήν την γλυκιά που πρεσβέυει αυτό το blog.

Γενικότερα, να γνωρίζετε ότι η ευφυία είναι κατά ένα μέρος κληρονομική από τη μαμά… Αλλά, όταν οι γονείς προσφέρουν τα σωστά ερεθίσματα, τότε το νοητικό πηλίκο μπορεί να αυξηθεί! Καλά νέα, έτσι; Έχω και καλύτερα! Τα σωστά ερεθίσματα που χρειάζεται το… εξυπνότερο παιδί σας είναι πανεύκολα να βρεθούν και να δωθούν, ανέξοδα, μη χρονοβορά και πάνω από όλα διασκεδαστικά.

Photo by Sai De Silva on Unsplash
  1. Ας διαβάσουμε. Εγώ το λέω, το καθημερινό διάβασμα παραμυθιού είναι ευχή και “κατάρα” για όλους τους γονείς. Είναι ευχή, γιατί όταν διαβάζουμε στο παιδί μας πετυχαίνουμε συναισθηματικό δέσιμο, ξυπνάμε τη φαντασία του, χαλαρώνει, καλλιεργείται το λεξιλόγιο και η ικανότητα κατανόησης κειμένου, αυξάνεται η περιέργεια (κινητήριος δύναμη προς τη μάθηση), ανάπτυξη συναισθηματικής και κοινωνικής νοημοσύνης, δεν ξέρω, θέλετε κι άλλα; Ε, λοιπόν για όλα αυτά είναι ευχή. Όταν όμως κάθε βράδυ το εξυπνότερο παιδί μας  μας παρασύρει στη μάχη του “έλα μαμά, αλλό ένα!”, τότε αρχίζουν τα δύσκολα… Το πιο πιθανό είναι εκείνη την ώρα να νυστάζετε, να σας περιμένει μία κουζίνα έτοιμη να σας φάει, να πρέπει να τελειώσετε κάποιο άρθρο (καλή ώρα…), να έχετε ένα μαλλί… Και τότε λές, ΓΙΑΤΙ να είναι τόσο απαραίτητο αυτό το διάβασμα!?
  2. Συζήτηση. Είναι η επέκταση και ίσως το αποτέλεσμα της ανάγνωσης. Κάτι σαν από τη θεωρία στην πράξη. Όταν γέννησα το πρώτο μου παιδί, η μαμά μου μου είπε: “Να μηλάς στο παιδί σου! Να του λες όλα αυτά που θέλεις να ξέρει και να μάθει. Από τώρα που είναι μια σταλίτσα. Μη νομίζεις ότι δεν καταλαβαίνει, είναι σκέτο σφουγγάρι!”. Όπως καταλάβατε έχω βγάλει υπέροχους λόγους, χαχαχα!
  3. Παίξτε μαζί με τα παιδιά σας. Δείξτε ότι τα αγαπάτε. Χαϊδέψτετα. Έρευνες έχουν δείξει ότι η ανθρώπινη επαφή ωριμάζει τον εγκέφαλο. Το παιχνίδι είναι το τέλειο μέσω για περισσότερα αγγίγματα.
  4. Δημιουργηκότητα. Δώστε χαρτί, ξυλομπογιές, νερομπογιές, μαρκαδόρους, πλαστελίνες, αυτοκόλλητα, ψαλίδια, κόλλες και αφήστε τα παιδιά σας να δημιουργήσουν. Μη βάζετε κανόνες. Στη δημιουργική έκφραση όριο είναι μόνο η φαντασία μας. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά θα μπορέσουν, καθώς μεγαλώνουν, να αναγνωρίζουν προβλήμτα και δεδομένα από διαφορετικό προίσμα και να βρουν νέες λύσεις.
  5. Αφήστε τα να παίξουν. Εδώ το παιδί θα φανταστεί, θα δημιουργήσει και όταν θα παίξει με άλλα παιδιά θα μάθει να συνεργάζεται και να ανταλλάζει ιδέες.
  6. Άσκηση. Το έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι: νους υγιής εν σώματι εγιεί. Ο λόγος είναι απλός: η άσκηση οξυγονώνει τον εγκέφαλο. Αυτό φέρνει νέες συνδέσεις μεταξύ των τμημάτων του εγκεφάλου, που σημαίνει μεγαλύτερη χρήση του μυαλού μας.Ε, κάπως έτσι αυξάνουμε και τη νοημοσύνη μας.
  7. Μουσική & χορός. Γίνεται να ακούμε μουσική χωρίς να χορεύουμε; Δεν ξέρω για εσάς, αλλά η Σοφία χορεύει ακόμα και με την άρια από τη Νόρμα του Μπελλίνι… Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι ο χορός είναι η Νο1 ασχολία προς αποφυγή του Αλτζχάιμερ. Η μουσική και ο χορός ενεργοποιούν τις περιοχές του εγκεφάλου σχετικές με τη μνήμη, τη συγκέντρωση, την προσοχή, τα κίνητρα και τη μάθηση. Δυναμώστε το ράδιο και χορέψτε!
  8. Περιορισμένη TV & γενικότερα οοθόνες. Δεν νομίζω ότι πρέπει να το αναλύσω, γιατί όλοι το γνωρίζουμε καλά αυτό. Επειδή όμως δεν ζούμε στον Άρη, καλό είναι να επιλέγουμε τί θα δούμε και τί θα παίξουμε. Πρόσφατα ανακαλύψαμε μαζί με τον Πάνο μας μία εφαρμογή με παιχνίδια για τις έξυπνες συσκευές που ενθουσίασε και αυτόν και εμένα. Αν είναι να παίξει, ας παίξει σωστά! Για ρίξτε μια ματιά στο Roblox.
  9. Αφήστε τα να βαρεθούν. Αυτό θα κάνει το μυαλουδάκι τους να δουλέψει. Έτσι το παιδί θα σκεφτεί νέους τρόπους απασχόλησης, νέες λύσεις και θα αναπτύξει αυτοπεποίθηση.
  10. Σωστή διατροφή. Δεν χρειάζεται να πω πολλά…
  11. Η υπομονή και η επιμονή είναι αρετές και χαρακτηριστικά των επιτυχημένων ανθρώπων. Ο επιτυχημένος άνθρωπος είναι ο ευτυχισμένος άνθρωπος. Οι στόχοι για τον καθένα μας είναι κάτι προσωπικό χωρίς να σημαίνει απαραίτητα επαγγελματική ή οικονομική επιτυχία. Εξάλλου, θέλουμε ευτυχισμένα και έξυπνα παιδιά, σωστά; Ας τα βοηθήσουμε να αποκτήσουν τα απαραίτητα εφόδια.
  12. Γίνετε το καλό παράδειγμα. Το ότι είστε πλέον γονείς δε σημαίνει ότι πρέπει να αφήσετε τα χόμπυ σας. Μπορεί ο χρόνος σας να μειώθηκε αλλά δεν εξαφανίστηκε. Όταν κάνετε αυτό που αγαπάτε παίρνετε δύναμη και χαρά. Τα παιδιά μας θέλουν δυνατούς και χαρούμενους γονείς, γιατί από τέτοιους γονείς εμπνέονται.

Όπως και να πορευτείτε, η συνταγή είναι μία: να αγαπάτε και να φροντίζετε τα παιδιά σας. Να τα αγαπάτε με όλη σας τη ψυχή. Το εξυπνότερο παιδί είναι δουλειά αγάπης.

ΥΓ: Δείτε και άλλα θέματα που ίσως σας ενδιαφέρουν: Μάθε Παιδί Μου Συναισθήμτα, 10 Συνήθειες Για Καλούς Μαθητές, Το Έξυπνο Πουλί Από Τη Μύτη Πιάνεται

Ιδιωτικές Περιοχές Ή Πως Να Προστατεύσουμε το Σώμα Μας

Πάντα φροντίζουμε να μαθαίνουμε στα παιδιά μας όλα όσα χρειάζονται για να είναι ασφαλή και υγιή: τους μαθαίνουμε πώς πρέπει να περνάνε το

Photo by rawpixel on Unsplash

δρόμο, να πλένουν τα χέρια τους, να μήν πιάνουν τις πρίζες, να τρώνε φρούτα και λαχανικά, να φοράνε το μπουφάν τους, να είναι ευγενικά, να μην αφήνουν το χέρι μας όταν είμαστε σε πολύ κόσμο, να μην απομακρύνονται, τα (πολλά) γλυκά δεν κάνουν καλό και τόσα ακόμα που άμα συνεχίσω θα πρέπει να αλλάξω το θέμα του άρθρου…

Υπάρχει όμως και κάτι άλλο που για κάποιους λόγους αποφεύγουμε να μιλήσουμε στα παιδιά μας: ιδιωτικές περιοχές ή αλλιώς πώς πρέπει να προστατέψουν το σώμα τους από οποιαδήποτε ανεπιθύμητη εισβολή. Ελπίζω να έγινα σαφής… Είναι ένα θέμα που δε θέλουμε ούτε καν να το σκεφτούμε γιατί ξέρουμε πολύ καλά πόσο τρομέρο είναι… Είναι όμως ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ για την ασφάλεια και την υγεία των παιδιών μας. Το σκεφτόμουν πολύ έντονα όλο αυτό το θέμα αυτήν την περίοδο και έψαχνα συμβουλές για το πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να κατανοήσει ποιες είναι οι ιδιωτικές περιοχές του, να τις προστατεύει και να τις φροντίζει.

Πώς, λοιπόν μπορούμε να ενημερώσουμε τα παιδιά μας, ώστε να προστετεύουν το σώμα τους;

ΠερισσότεραΙδιωτικές Περιοχές Ή Πως Να Προστατεύσουμε το Σώμα Μας

Επιλογή: Δικαίωμα Και Δύναμη

Photo by Tina Floersch on Unsplash

Η επιλογή για εμένα είναι ένα αναφαίρετο δικαίωμα για όλους: για παππούδες, για γιαγιάδες, για μπαμπάδες, για μαμάδες, για άντρες, για γυναίκες, για αγόρια, για κορίτσια, για παιδιά μεγάλα και μικρά. Είπαμε, για όλους! Σαν γονείς έχουμε καθορίσει κάποια στάνταρ για τα παιδιά μας: διατροφή, ώρες ύπνου, το σχολείο τους, όταν έχουμε πολύ μικρά παιδιά τις δραστηριότητες τους και τόσα ακόμα. Ίσως καμιά φορά να μην αφήνουμε περιθώριο στα παιδιά μας να κάνουν αυτά την επιλογή για κάτι που τα αφορά…

Το να ορίζουμε εμείς την επιλογή των παιδιών μας σε όλα δεν τους επιτρέπουμε να νιώσουν δυνατά, τους στερούμε βασικό δικαίωμα και χάνουμε τον δρόμο προς την αληθινή ζωή εκεί έξω… Γιατί μεγαλώνοντας τα παιδιά μας θα πρέπει να επιλέγουν και αν αυτό δεν ενισχυθεί από μικρή ηλικία τότε τα πράγματα δυσκολεύουν… Η επιλογή είναι δικαίωμα! Το αν θα φορέσει το μικρό μας την κόκκινη αντί για την μπλε μπλούζα ή αν θα φάει μήλο και όχι πορτοκάλι πρέπει να το αποφασίσει το ίδιο! Και στην τελική η μπλούζα ή το φρούτο δεν είναι κάτι σπουδαίο. Το σπουδαίο είναι η καθαυτή επιλογή, γιατί θα είναι η δική του επιλογή.

Ας γίνουμε λίγο πιο συγκεκριμένοι και να δούμε ποια είναι τα βασικά οφέλη όταν δίνουμε στο παιδί μας την ελευθερία να επιλέγει.

ΠερισσότεραΕπιλογή: Δικαίωμα Και Δύναμη