Ο Μάρτης Της Δικής Μας Ζωής

Φέτος είναι ο πέμπτος Μάρτης που η οικογένειά μας γιορτάζει. Πάντα είχαμε λόγο να γιορτάζουμε, μιας και η αδελφή μου έχει γένεθλια μέσα στον μήνα. Όταν όμως γενήθηκε η Σοφία, αποκτήσαμε έναν παραπάνω λόγο για γιορτές. Από το 2016 ο Μάρτης έχει φωλιάσει στην ψυχή μας. Έχει μια ιδιαίτερη θέση γιατί μας υπενθυμίζει πόσο όμορφο είναι να είσαι διαφορετικός. Όλοι μας είμαστε διαφορετικοί, αλλά για κάποιο λόγο δε θέλουμε να διαφέρουμε…

Γιατί όμως;

Έχει τύχει ποτέ να μπείτε σε έναν χώρο και να είστε πολύ επίσημα ντυμένοι, ενώ οι γύρω σας να είναι σε πιο χάλαρη διάθεση; Ή ακόμα και το αντίστροφο! Εμένα μου έχει τύχει το πρώτο… Όποια κι αν ήταν η περίπτωση, ήμουν… διαφορετική! Αν αισθάνθηκα περίεργα; Ναι, ένιωσα κάπως… Είμαι σίγουρη πως αν κάποιος διάβαζε τη γλώσσα του σώματός μου θα καταλάβαινε ότι προσπαθούσα να δείχνω λιγότερο επιτυδευμένη: έγλειφα το κραγιόν από τα χείλη μου, ίσως και να “χαλούσα” τα μαλλιά μου, να αφαιρούσα κάποιο κόσμημα, να χαλάρωνα τη ζώνη…

Αν μου έχει συμβεί ξανά; Μα βέβαια! Αλλά η δεύτερη φορά ήταν αλλιώς. Η διαφοετικότητά μου δεν με τρόμαξε. Το ίδιο και τους ανθρώπους γύρω μου. Ε λοιπόν, αυτό το συναίσθημα εκείνης της δεύτερης φοράς ήταν δυνατό!

Όταν γεννήθηκε η Σοφία άρχισαν τα μισόλογα… Όταν τα μισόλογα έγιναν δειλές κουβέντες, δυο μόνο σκέψεις με κατέβαλαν:

 • Θεέ μου, τι έκανα στον Πάνο! Ένα αδελφάκι ήθελα να του δώσω και τώρα…;
 • Τί θα γίνει η κόρη μας όταν ο μπαμπάς της και εγώ δεν θα μπορούμε να τη φροντίζουμε…;

ΠερισσότεραΟ Μάρτης Της Δικής Μας Ζωής

DS – Down Syndrome : Αυτά Που Δεν Λέγονται

Πριν 4 χρόνια τέτοια εποχή ήμουν έγκυος στην κόρη μου. Ήμασταν πολύ χαρούμενοι και ενθουσιασμένοι γιατί και περιμέναμε το δεύτερο παιδάκι

Το μαγικό μωρό μου!

μας, αλλά ήταν και κοριτσάκι.Έχοντας ήδη ένα αγόρι ο ερχομός ένος κοριτσιού είναι πάντα καλοδεχούμενος. Το ίδιο θα ίσχυε αν είχαμε ήδη κορίτσι και περιμέναμε αγοράκι. Δεν υπήρχε κάμια υποψία για αυτό που τελικά θα ερχόταν… Η μικρή μας γεννήθηκε με Σύνδρο Down (DS). Κάθε χρόνο τέτοια εποχή αισθάνομαι περίεργα. Νιώθω ένα σφύξιμο μέσα μου γιατί σκέφτομαι το πώς ήμουν και τελικά τί πέρασα όταν γεννήθηκε η Σοφία.

Ας τα πάρω από την αρχή. Δεν θα περιγράψω όλα αυτά τα συναισθήματα που μας κατακλύζουν όταν κρατάμε στην αγκαλιά μας το νεογέννητο παιδί μας. Θα μιλήσω για τα συναισθήματα και τις καταστάσεις που βίωσα εγώ όταν κράτησα στην αγκαλιά μου το νεογγέννητο κοριτσάκι μου με DS.

Φόβος. Αμφισβήτηση. Άρνηση. Απόρρηψη. Ελπίδα. Αγάπη. Απόγνωση. Και πάλι από την αρχή… Αυτή που γνώριζα ότι ήμουν ένιωθα πως είχε… πεθάνει. Ζητούσα απεγνωσμένα την “παλιά μου ζωή” πίσω. Κρατούσα το παιδί μου αγκαλιά και έκλαιγα. Πάνω από το παιδί μου που κοιμόταν. Έδειχνε να νιώθει ασφάλεια και εγώ έκλαιγα για αυτό. Πάντα σκέφτομαι αν το έχει νιώσει όλο αυτό. Πάντα νιώθω ενοχές γιατί ο ερχομός της Σοφίας δεν γιορτάστηκε όπως της αξίζει. Επειδή γεννήθηκε με DS. Και εγώ απλά δεν ήμουν εγώ. Το περίεργο όμως ήταν το εξής: κάθε φορά που την κρατούσα αγκαλιά για να τη θηλάσω ή απλά την κρατούσα ένιωθα πολύ καλύτερα! Τελικά το μωρό μου ήταν μαγικό! Ναι μεν δεν μπορώ να ξεπεράσω τις ενοχές μου, αλλά πάντα σκέφτομαι πόσο όμορφα ένιωθα όταν κρατούσα το μωρό μου αγκαλιά!

Εκείνες οι πρώτες μέρες της ζωής της ήταν πολύ δύσκολες. Μόνοι μας δεν θέλαμε να μείνουμε. Πάντα είχαμε ανάγκη από αγαπημένους ανθρώπους γύρω μας: οικογένεια και φίλους. Δεν έχω παράπονο κανένα. Όλοι ήταν δίπλα μας! Σχεδόν κάθε μέρα στο σπίτι μας είχαμε αγαπημένους που όλοι ήθελαν να κρατήσουν το μαγικό μωρό μου αγκαλιά. Η κάθε συνάντηση είχε πολύ κλάμα, αλλά και γέλιο. Είχαμε γλυκά και φαγητά γιατί ποτέ κανείς δεν ερχόταν με άδεια χέρια. Μαζί με δώρα για τη μικρή και το αγόρι μας, μας φέρναν και μια λιχουδιά!

Και μη νομίζετε ότι είναι εύκολο για όλους αυτούς τους ανθρώπους. Υπάρχουν όλα αυτά τα άβολα συναισθήματα όταν βλέπεις την αδελφή σου, την κόρη σου, την ανηψιά σου, την ξαδέλφη σου,  τη φίλη σου να βρίσκεται σε μια κατάσταση που ούτε η ίδια δεν ξέρει ούτε τι σημαίνει ούτε πώς θα βγει. Τις περισσότερες φορές δεν ξέρεις πώς θα αντιδράσει σε κάθε προσπάθεια προσέγγισης. Αλλά να ξέρεις ένα πράγμα. Ακόμα κι αν δεν σηκώσει το τηλέφωνο, θα δει ότι καλέσες. Ακόμα κι αν δεν απαντήσει στο μήνυμά σου, θα το διαβάσει. Ποτέ μην δειλιάσεις να δείξεις ότι είσαι εκεί για αυτήν. Αργά ή γρήγορα θα σε αναζητήσει. Δώσε της χρόνο. Τον χρειάζεται. Και όταν μαζέψει τα κομμάτια της θα ξέρει ότι έχεις δεχτεί τη νέα της πραγματικότητα. Μα πάνω από όλα έχεις ήδη καλοδεχτεί το μαγικό μωρό της.

Ίσως να θες να διαβάσεις και αυτό: Is Down Syndrome Scary?

Το ξέρω. Είναι δύσκολο, αλλά κράτα γερά!

ΠερισσότεραDS – Down Syndrome : Αυτά Που Δεν Λέγονται

Παιχνίδια Και Βιβλία Για Το Καλοκαίρι

Θα μου πείτε τώρα, τί θες  παιχνίδια και βιβλία καλοκαιριάτικα; Είναι εποχή για έξω, βόλτες και θάλασσα! Συμφωνώ απόλυτα με αυτήν τη σκέψη, αλλά όταν έχεις ένα παιδί με Σύνδρομο Down καλό είναι να κρατάς πάντα “σε φόρμα” το μυαλουδάκι του… Για να μην παρεξηγηθώ, να σας πω ότι ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ πως υπάρχουν στιγμές που θα χαζέψουμε τηλεόραση, θα αράξουμε κοιτώντας το ταβάνι και βεβαία θα αφήσουμε τη Σοφία να παίξει μόνη της. Αυτό σημαίνει ότι θα διαλέξει μόνη της παιχνίδια και βιβλία με τα οποία θα παίξει αλλά και θα διαβάσει… Ξέρετε,  βάζει τις κούκλες στη σειρά και τους διαβάζει παραμυθιά, όπως κάνει η δασκάλα της!

Αλλά το Καλοκαίρι είναι μια καλή στιγμή για περισσότερο διάβασμα και για πιο στοχευμένο παιχνίδι. Εμείς για φέτος κάναμε τις αγορές μας για τη Σοφία, 3,5 χρονών και για τον Πάνο, 8 χρονών.

Παιχνίδια και βιβλία για τη Σοφία:

Δύο από τα βιβλία μας για φέτος έχουν κοινό παρανομαστή: ας βγάλουμε την πάνα! Για το λόγο αυτό επιλέξαμε:

ΠερισσότεραΠαιχνίδια Και Βιβλία Για Το Καλοκαίρι

Σχολική Χρονιά Τέλος!

Η σχολική χρονιά τελείωσε! ΓΙΟΥΠΙΙΙΙ! Θα φωνάξω κι εγώ σα μικρό παιδί… Μπορεί ο ελεύθερος χρόνος μου τώρα να είναι σχεδόν ανύπαρκτος, αλλά

Photo by Tim Mossholder on Unsplash

έχω ήδη κουραστεί αρκετά από τους κανόνες που θέτει η κάθε νέα σχολίκη χρονιά..

Το πρωινό ξύπνημα (ΟΚ, αυτό ισχύει ακόμα), το διάβασμα και το πήγαινε -έλα στις δραστηριότητες θα μας αφήσουν για λίγο. Όπως και το άγχος του φαγητού, ξέρετε, που πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι τις 13:00… Ανυπομονώ για τα καθημερινά μπάνια, τα νωχελικά μεσημέρια και τη χωρίς πρόγραμμα καθημερινότητα. Ξέρετε, στις διακοπές διακοπάρουμε από όλα αυτά που μας γεμίζουν με άγχος και που μας παιδεύουν γενικά.

Αλλά τελικά, τι έγινε τη σχολική χρονιά που μόλις τελείωσε; Αν θέλω να απαντήσω με μία μόνο λέξη, τότε θα πω ΠΟΛΛΑ! Έμαθα κάτι από αυτά; Πάλι θα πω ΠΟΛΛΑ! Αλλά σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθώ με τα δυο πιο σημαντικά που μου έμαθε αυτή η χρονιά.

Η περσινή σχολική χρονιά για ‘μένα άρχισε από τον Ιούνιο. Βλέπετε, έπρεπε να γράψω τη Σοφία (που έχει σύνδρομο Down) στον παιδικό σταθμό… Για τα παιδιά με ιδιαιτερότητες η αρχή δεν είναι και τόσο εύκολη… Επειδή έχασα την προθεσμία για τις εγγραφές στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, έκανα αίτηση μέσω ΕΣΠΑ. Το ΕΣΠΑ ζητάει ένα επιπλέον χαρτί για παιδιά ΜΕΑ (και ο Δήμος και το ΕΣΠΑ ζητάνε μία βεβαίωση από γιατρό ότι το παιδί μπορεί να παρακολουθήσει κανονικό σχολείο και ότι αυτό θα του κάνει καλό). Αυτό το χαρτί πρέπει να το δώσει η δομή, δηλαδή ο Δήμος, αν πρόκεειται για δημοτικό σταθμό ή ο ιδιωτικός που έχετε επιλέξει. Αυτό το μαγικό χαρτί πρέπει να βεβαιώνει ότι η δομή δέχεται το παιδί ΜΕΑ.

ΠερισσότεραΣχολική Χρονιά Τέλος!

Ένα Παιδί 3 Χρονών Με Σύνδρομο Down


Κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου σε όλον τον κόσμο γιορτάζεται η μέρα για το σύνδρομο Down. Η συγκεκριμένη μέρα καθιερώθηκε το 2006 από τον καθηγητή Γενετικής του πανεπιστημίου της Γενεύης, Στυλιανό Αντωναράκη. Η επιλογή της ημερομηνίας δεν έχει γίνει τυχαία, καθώς βασίζεται πάνω στη γενετική διαφοροποίηση του συνδρόμου: 3 χρωμόσωματα στο 21ο ζευγάρι, 3.21. Σκοπός αυτής της παγκόσμιας μέρας είναι να ενημερώσει και ευαισθητοποιήσει το κοινωνικό σύνολο για τα ιδιαίτερα αυτά άτομα. Θα πω κάτι που, όσοι ειδικά διαβάζετε αρκετό καιρό το blog, το έχετε ξανακούσει (διαβάσει για την ακρίβεια…): τα άτομα με σύνδρομο Down έχουν τις ίδιες ανάγκες και τα ίδια όνειρα με τον οποιονδήποτε άλλον άνθρωπο που θέλει μία ευτυχισμένη ζωή. Δεν θα τα απαριθμήσω, γιατί μυστική συνταγή και μοναδική προς την ευτυχία δεν υπάρχει! Όλα εξαρτόνται από εμάς τους ίδους, τα βιώματά μας, τις προτιμήσεις μας, τα όνειρά μας, την προσπάθειά μας και την ιδιοσυγκρασία μας…

Στο δικό μας σπίτι η παγκόσμια μέρα για το σύνδρομο Down μπήκε τα 3 τελευταία χρόνια, που υπάρχει στη ζωή μας και η Σοφία. Δε θα μπορούσα να μην κάνω αναφορά και φέτος σε αυτήν την ημέρα… Ο σκοπός μου όμως φέτος είναι να βοηθήσω όλους εσάς να γνωρίσετε λίγο καλύτερα το σύνδρομο μέσα από την καθημερινότητα της 3χρονης Σοφίας. Για την ακρίβεια, μέσα από την καθημερινότητά της βασιζόμενη σε όλα αυτά που έχει κατακτήσει μέχρι τώρα, αναπτυξιακά μιλώντας.

Κατ’ άρχας, να πω ότι, ξέχωρα από τις γενικότητες, το κάθε παιδί μεγαλώνει με τον δικό του τρόπο. Κάπως έτσι συμβαίνει και με τη Σοφία, μόνο που ο δικός της τρόπος και ρυθμός είναι, ή έτσι μπορεί να φαίνεται, πιο αργός από το μέσο όρο (και ίσως λίγο πιο κάτω…). Αλλά τελικά ποια είναι αυτά τα ορόσημα τα αναπτυξιακά για ένα παιδί 3 χρονών;

ΠερισσότεραΈνα Παιδί 3 Χρονών Με Σύνδρομο Down

Η Τηλεόραση Και Εγώ…

Ένα βραδάκι Τετάρτης χτύπησε το κινητό μου. Η κυρία Τατιάνα Στεφανίδου ήταν στην άλλη γραμμή. Μιλήσαμε αρκετή ώρα. Το θέμα συζήτησης δεν ήταν άλλο από τη μικρή μας διαφορετική πριγκίπισσα.

Photo by Jed Villejo on Unsplash

Το επίκεντρο της συζήτησης ήταν η γέννηση της μικρής μας. Η μικρή μας ήρθε με τσαμπουκά σε αυτόν τον κόσμο. Ήταν αποφασισμένη να τον γνωρίσει. Παρ’όλες τις ενδείξεις ότι ίσως να γεννούσα ένα παιδί με Σύνδρομο Down, κανένας γιατρός δεν μας συνέστησε περαιτέρω προγεννετικό έλεγχο… Τόσο απλά. Και 14 Ιανουαρίου, 2016 η μικρή μας ήρθε στον κόσμο αυτό. Μπήκε στη ζωή μας και μας την άλλαξε ουσιαστικά σε όλους τους τομείς: καθημερινότητα, οπτική, σκέψεις, θέλω, προσανατολισμό, όνειρα… Δεν μπορούμε να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς αυτήν και τον αδελφό της!

Και κάπως έτσι η πρόταση έπεσε στο τραπέζι: “Δεν έρχεστε να κάνουμε μία εκπομπή για να ενημερωθεί και ο κόσμος;” Δέχτηκα και ξεκινήσαμε τις προετοιμασίες. Όταν είπα το ναι, δεν ήξερα τί ακριβώς έπερεπε να κάνω ή τί να περιμένω. Μίλησα με το δικηγόρο μου ο οποίος με ενημέρωσε ότι τα πράγματα είναι απλά: η Σοφία είναι κομμάτι μας και αυτό τα λέει όλα. Η αλήθεια εξάλλου σε τέτοιες περιπτώσεις μόνο μία μπορεί να είναι!

Την επόμενη μέρα δέχτηκα ένα τηλεφώνημα από μία δημισιογράφο της εκπομπής και κανονίσαμε μία μέρα που να βολεύει όλες τις πλευρές να βρεθούμε για να δώσω μία συνέντευξη, που θα αποτελούσε και το εισαγωγικό βίντεο του θέματος της εκπομπής. Πρωταγωνίστρια για άλλη μία φορά η Σοφία, η οποία καλωσόρισε το συνεργείο με χαμόγελα και αγκαλιές και μετά πολύ απλά και φυσικά τους έδειξε τα αγαπημένα της παιχνίδια και βιβλία! Εδώ πρέπει να σας πω ότι οι καλεσμένοι μας φύγανε χαμογελαστοί και πολύ χαρούμενοι που είχαν γνωρίσει τη Σοφία. Το ραντεβού κλείστηκε για τις 25/10 στο Στούντιο 10 στα Μελίσσια στις 11:30 το πρωί. Η βασική απορία που είχα ήταν αν θα έπρεπε να πάω χτενισμένη και βαμμένη… Ε, λοιπόν, να ξέρετε ότι μαλλί και μακιγιάζ αναλαμβάνει η παραγωγή!

Οι μέρες περνούσαν. Το βράδυ πριν την εκπομπή έκανα χαλαρωτικό μπάνιο, έβαλα μάσκα στα μαλλιά μου και μάσκα ομορφιάς στο πρόσωπό μου. Κοιμήθα χωρίς ιδιαίτερο άγχος. Αυτό πραγματικά μου έκανε μεγάλη εντύπωση! Το επόμενο πρωί ξύπνησα αρκετά νωρίς. Πήγα τα παιδιά στα σχολεία τους, με τη βοήθεια του άντρα μου φυσικά, και επέστρεψα σπίτι μου για να αποτελειώσω τον καφέ μου και να ετοιμαστώ. Εδώ θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι το προηγούμενο βράδυ είχα ήδη κάνει πρόβες μπροστά στον καθρέπτη για να να αποφασίσω τί θα βάλω! Τελικά κατέληξα στο μπλέ μου κουστούμι, συνδυασμένο με ένα ιδιαίτερο off white πουκάμισο χωρίς κουμπιά και μπορντώ μποτάκια. Στόλισα τα αυτιά μου με εντυπωσιακά σκουλαρίκια και ξεκίνησα… Ακριβώς εκείνη τη στιγμή άρχισε το άγχος να με καταλαμβάνει!

Κάποια στιγμή με κάλεσε στο κινητό η βοηθός παραγωγής για να με ρωτήσει αν ήμουν κοντά… Ήμουν κοντά, αλλά είχα μπερδευτεί στα στενά… Ξέρετε, μία λάθος στροφή σε μέρος που δεν ξέρεις αρκεί για να μπερδευτείς, να χαθείς και να… αγχωθείς! Αυτό έπαθα! Ευτυχώς η κλήση ήρθε την κατάλληλη στιγμή!Μου έδωσε σωστές οδηγίες και το βρήκα μέσα στο χρονικό περιθώριο που είχα! Και ευτυχώς ήμουν πολύ κοντά, σχεδόν στη γειτονιά. Η ευγένεια της υπεύθυνης ήταν αξιοσημείωτη. Με οδήγησε στο χώρο που θα έκανα μαλλιά και μακιγιάζ και τότε ακριβώς το άγχος έπιασε κόκκινο. Άρχισε να στεγνώνει το στόμα μου και όσο νερό και να έπινα δε βοηθούσε… Το έλεγχα είναι αλήθεια, αλλά εκείνη τη στιγμή φοβήθηκα για το ζωντανό.

Αφού ετοιμάστηκα, με οδήγησαν στο πλατό όπου και με περίμενε ο δικηγόρος μου. Εκεί, σας το λέω με κάθε ειλικρίνεια όλα ξαφνικά μου πέρασαν. Οι τεχνικοί, οι δημοσιογράφοι και οι συνεργάτες της εκπομπής με καλωσόρισαν και όλοι μου είπαν το ίδιο πράγμα: “Μην έχεις άγχος καθόλου! Η Τατιάνα θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις!” Έτσι και έγινε.

Η κυρία Σταφανίδου με υποδέχτηκε off camera πολύ ευγενικά και εγκάρδια, όπως πρέπει σε κάποιον άνθρωπο που τον βλέπεις πρώτη φορά, αλλά μοιράζεστε έναν ρόλο, αυτόν της μαμάς… Και η συνέντευξη ξεκινά! Αν θέλετε να τη δείτε μπορείτε να μεταβείτε εδώ, να επιλέξετε την εκπομπή στις 25/10 (δεξιά της οθόνης), να “προχωρήστε” την εκπομπή στο 1:28 και να πατήσετε “play”.

Από όλο αυτό κρατάω τα υπέροχα μηνύματα που έλαβα από γνωστούς και αγνώστους… Ξέρετε η ευτυχία είναι κάτι που μπορείς να κτίσεις με τα υλικά που έχεις… Αν η ζωή σου δίνει λεμόνια, φτιάξε λεμονάδα!

Σύνδρομο Down Και Εργασία

Λίγες μέρες αφού γεννήθηκε η μικρή μας μιλούσα με μία μάμα από τη Θεσσαλονίκη που είχε και εκείνη μία κόρη με Σύνδρομο Down. Το κορίτσι της ήταν τότε 20 χρονών. Μου μιλούσε για τη ζωή και την καθημερινότητα της κοπέλας και μέσα σε όλα μου είπε ότι κάποιες φορές μέσα στη βδομάδα πήγαινε σε κάποιο μαιευτήριο και βοηθούσε τις μαίες στη φροντίδα των μωρών! Εκείνη τη στιγμή που το άκουσα βούρκωσα… Για πολλούς και διάφορους λόγους: προσπάθησα να φανταστώ το δικό μου το παιδί σε μία παρόμοια θέση, μετά σκέφτηκα ότι ίσως και η μικρή μου να θελήσει να γίνει μαμά, τις δικές μου στιγμές στο μαιευτήριο, το μέλλον… Έχουν περάσει σχεδόν 3 χρόνια από εκείνο το τηλεφώνημα και οι αγωνίες μας πλέον σαν γονείς έχουν γίνει πιο συγκεκριμένες. Αυτή την περίοδο περιμένουμε η μικρή μας να μιλήσει, να μάθει να τρώει μόνη της, να καταφέρει να πιάσει το ποτήρι σωστά και να πιει νερό χωρίς να λερωθεί. Και δεν είναι μόνο αυτά… Και φυσικά δε σκεφτόμαστε από τώρα την επαγγελματική της σταδιοδρομία, αλλά μία αγωνία την έχουμε.

Η αγωνία αυτή με οδήγησε να αρχίσω να αναρωτιέμαι τελικά τί δουλειά θα μπορούσε να κάνει ένα παιδί με Σύνδρομο Down. Ποια είναι η κατάλληλη δουλειά, ώστε ο ενήλικας πλέον να μπορεί να σταθεί στα πόδια του και να είναι ανεξάρτητος; Είναι άραγε εφικτό; Έψαξα και βρήκα, όχι επαγγέλματα, αλλά ανθρώπους που έχουν Σύνδρομο Down και εργάζονται! Η λίστα είναι αρκετά μεγάλη! Σε πολλά μέρη αυτού του κόσμου τα άτομα αυτά είναι εργαζόμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, ηθοποιοί ακόμα και πολιτικοί! Τα ευρήματα της έρευνάς μου είναι πολύ ενθαρρυντικά! Δε θα απαριθμίσω ούτε θα καταγράψω όλα αυτά τα θαυμαστά πλάσματα που με πολύ κόπο και βοήθεια από την οικογένειά τους έχουν καταφέρει τόσα πολλά, αλλά θα σας διηγηθώ κάποιες αληθινές ιστορίες ζωής, για να εμπνευστείτε και να καταλάβουμε όλοι ότι ένα άτομο με ιδιαιτερότητες έχει τις ίδιες ανάγκες και επιθυμίες με όλους εμάς τους… “φυσιολογικούς”.

ΠερισσότεραΣύνδρομο Down Και Εργασία

Ψίθυροι…

Δέκα μέρες περίπου μετά τη γέννηση της μικρής μας και ενώ είμασταν έτοιμοι να φύγουμε από το μαιευτήριο μας ανακοίνωσαν το τελικό αποτέλεσμα του καρυότυπου: το μωρό μας είχε Σύνδρομο Down… Γράφω και τα χέρια μου τρέμουν καθώς γυρίζω πάλι πίσω… Είναι αυτή η παντοδύναμη μηχανή του μυαλού που σε γυρίζει πίσω στο χρόνο και ζεις ξανά στιγμές… Είχα το μωρό μου στην αγκαλιά και έκλαιγα βουβά… Έκλαιγα πάνω από το νεογέννητο μωρό μου…Και έφευγα μαζί με τον άντρα μου, χωρίς κανείς να μας σταματήσει. Μας άφηναν να φύγουμε, χωρίς μία κουβέντα… Μπήκαμε στο αμάξι και πήγαμε σπίτι μας κλαίγοντας σε όλη τη διαδρομή. Σπίτι μας περίμενε και ένα παιδί ακόμα. Το αγόρι μας! Ο Πανούλης μας! Μας περίμενε με μεγάλη χαρά και εμείς προσπαθούσαμε να κρύψουμε τα δάκρυά μας. Δεν ξέρω αν τα καταφέραμε, ίσως το μάθουμε κάποια στιγμή. Ίσως το αγοράκι μας κάποια στιγμή μας μιλήσει για αυτές τις πρώτες μέρες της νέας μας ζωής…

Θυμάμαι έντονα τον μπαμπά μας… δεν ήθελε να κρατήσει το μωρό μας αγκαλιά! Και θυμάμαι και τον εαυτό μου να κλαίει και να αναζητάει την παλιά μας ζωή! Ήταν φριχτές οι μέρες εκείνες… Τόσο έντονες που πάντα γυρίζουμε εκεί, σα σημείο αναφοράς! Κάθε φορά που η μικρή δυσκολεύεται να πιάσει το κουτάλι. Κάθε φορά που συναντάμε παιδάκια στην ίδια ηλικία με το κοριτσάκι μας. Κάθε φορά που τυχαίνει να της φεύγει το νερό από το στόμα λόγω της υποτονίας της. Κάθε φορά που σκεφτόμαστε το μέλλον…

Και εκεί που λες ότι όλα είναι υπό έλεγχο έρχονται οι ψίθυροι… “Ελίζα, ο… μου είπε ότι η αδελφή μου έχει πρόβλημα… Είναι αλήθεια;” ‘Όχι, η μικρή μας δεν έχει κανένα πρόβλημα, Πάνο!” Και αν αναρωτιέστε, όχι, ο Πάνος δε γνωρίζει ότι η αδελφή του έχει Σύνδρομο Down. Δεν του το έχουμε κρύψει. Δε μιλάμε κεκλεισμένων των θυρών. Αλλά τί να πεις σε ένα σχεδόν 7χρονο παιδί; Τι θα καταλάβει από όλα αυτά; Και γιατί να το φορτώσεις με κάτι που ούτε εσύ ο ίδιος δεν ξέρεις; Ένα βήμα τη φορά! Κάθε ερώτηση θα έχει και την ειληκρινή της απάντηση. Δε μπορώ να φανταστώ το μέλλον… Μπορώ όμως να πω πώς θέλω να είναι το μέλλον. Θέλω ένα μέλλον χαρούμενο! Θέλω τα παιδιά μου να είνια καλά, ευτυχισμένα, χαρούμενα, δυνατά και γεμάτα θάρρος. Βάζω τα δυνατά μου! Δε μπορώ ούτε να κλείσω τα μάτια  μου, ούτε τα αυτιά μου. Μπορώ όμως να ορίσω πώς θέλω να πορευτώ στη ζωή. Εξοπλίζομαι με δύναμη και υπομονή. Παίρνω από το χέρι την τόλμη και την αγάπη και περπατάω! Δε μπορεί… κάτι καλό με περιμένει στο τέλος της διαδρομής!

Τα Παιδιά Μας Και Οι Δουλειές Του Σπιτιού

Τα παιδιά μας και οι δουλειές του σπιτιού ποια σχέση μπορεί να έχουν; Τα παιδιά μας και οι δουλειές του σπιτιού μπορούν να έχουν κάποια σχέση; Τα παιδιά μας και οι δουλειές του σπιτιού μπορούν να συνυπάρξουν; Βασανιστικά ερωτήματα, ξέρω… Τα παιδιά μας και οι δουλειές του σπιτιού είναι μία συναρπαστική ιστόρία, θα έλεγα. Και όπως κάθε συναρπαστική ιστορία έχει ευκολίες, δυσκολίες, γέλια, φωνές, μα πάνω από όλα προκλήσεις! Για να μην σας περιγράψω πώς κάνω έγω τις δουλειές του σπιτιού με το 2χρονο στα πόδια μου!

Όταν γεννήθηκε η μικρή μας η Σοφία (που έχει σύνδρομο Down), άρχισα να αναζητώ τρόπους για το πώς θα κάνω τη ζωή της καλύτερη. Μέσα σε αυτές μου τις αναζητήσεις (σε βιβλιογραφία, διαδύκτιο και ειδικούς) έπεσα πάνω σε τρόπους διαπαιδαγώγησης που, υπό άλλες συνθήκες δε θα ασχολιόμουν καν! Είναι αυτό που λέω: το κοριτσάκι μάς μας έχει κάνει σοφότερους! Με το πρώτο μου το παιδί πολλά πράγματα ήρθαν μόνα τους. Τώρα εγώ η ίδια προκαλώ την περιέργεια της Σοφίας για να ανακαλύψει αυτόν τον όμορφο κόσμο που την περιβάλλει. Μαζί με το κοριτσάκι μας βάζουμε πλυντήριο ρούχων και πιάτων, τακτοποιούμε τα ρούχα στα συρτάρια, μαζεύουμε τα παιχνίδια, στρώνουμε κρεβάτια και οτιδήποτε άλλο μπορεί να κάνει, πάντα σύμφωνα με την ηλικία της. Έτσι λοιπόν, καθώς έψαχνα, βρέθηκα να διαβάζω μία πολύ ενδιαφέρουσα λίστα με τις δουλειές που μπορεί να κάνει ένα παιδί, ανάλογα με την ηλικία του.

Και τώρα ξέρω πολύ καλά τί σκέφτεστε: σιγά μην κάνουν τα παιδιά δουλειές σπιτιού! Επίσης ξέρω και τί σκέψεις κάνατε όταν είχατε το πρώτο σας παιδάκι στην κοιλιά σας: θα του μάθω να μαζεύει τα πράγματά του από πολύ νωρίς, έτσι ώστε να γίνει τακτικός/ή και νοικοκύρης/α. Αλλά δεν έγινε ποτέ… Και ούτε θα γίνει αν δεν κάνετε όλες αυτές τις δουλειές μαζί με το παιδί σας. Πρέπει να του μάθετε, όχι απλά να μάθει! Το μοντέλο στη ζωή του είστε εσείς!

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με τη λίστα, όπως σας υποσχέθηκα και στο άρθρο 10 Μυστικά Για Καθαρό Και Τακτοποιημένο Σπίτι , που θα μας βοήθησει να… γυρίσουμε την ταινία Τα Παιδιά Μας Και Οι Δουλειές Του Σπιτιού. Η λίστα είναι κατά ηλικία.

ΠερισσότεραΤα Παιδιά Μας Και Οι Δουλειές Του Σπιτιού

Δύο Χρόνια Μαζί Με Το Σύνδρομο Down

“14 Ιανουαρίου 2016. Η μεγάλη μέρα είχε φτάσει! Η μέρα που θα κρατούσαμε το κοριτσάκι μας για πρώτη φόρα στην αγκαλιά μας! Ο αδερφούλης της ήταν ακόμα πιο ενθουσιασμένος! Η στιγμή έφτασε! Αρχίσαν τα μισόλογα….σχιστά μάτια, υποτονικότητα, ο γιατρός ρωτούσε αν “είχαμε πει τίποτα για αμνιοπαρακέντιση” και εγώ 2 ώρες μετά τη γέννα κοκκαλωμένη και μουδιασμένη. Να ζητάω να δω το μωρό μου επίμονα, ώσπου μου το φέρνουν! Δάκρυσα γιατί κατάλαβα ότι αυτό το μωρο ηταν διαφορετικό από ολά τα αλλά… Είχε κάτι παραπάνω….Είχε ένα χρωμόσωμα παραπάνω…Είχε τρισωμία 21! Το κατάλαβα αμέσως, άσχετα αν επισημοποιήθηκε 10 μέρες αργότερα! 
Σε αυτές τις 10 μέρες ελπίζαμε ότι έχει γίνει κάποιο λάθος, ότι ζούμε σε κάποιο κακό όνειρο! Κι όμως η πραγματικότητα είναι μία: το μωράκι μας είναι νταουνάκι! Είναι όμορφη, γλυκιά, με γαλανά ματάκια, πρωταθλήτρια στο θυλασμό και υπερκινητική! 
Τις πρώτες μέρες μετά τα επίσημα αποτελέσματα πίστευα ότι η ζωή μας δε θα έβρισκε ποτέ τους ρυθμούς της. Ο μπαμπάς μας δεν ήθελε να αγγίξει το μωρό. Δε μπορούσε να το δεχτεί! Είχε πελαγώσει! Σκεφτόταν όλα αυτα τα πράγματα και τις καταστάσεις που μας περιμένουν στο μέλλον, τα είχε βάλει μπροστά του και προσπαθούσε να τα ξεπεράσει όλα μέσα σε μία μέρα! Δεν κοιμόταν και δεν έτρωγε! Ο αδελφούλης της από την άλλη μόνο αγάπη και ενθουσιασμό ένιωθε! Όλο την αγκάλιαζε και όλο τη φιλούσε! Αυτό ακόμα και σήμερα δεν έχει αλλάξει! Έγω προσπαθούσα να ισορροπήσω μεταξύ πόνου, μητρότητας και λοχείας! Τελικά τα καταφέραμε! Ο μπαμπάς μας μας αγκαλιάζει, μας φιλάει και μας λέει όλα αυτα που λένε μπαμπάς και κόρη μεταξύ τους! Η αλήθεια είναι ότι η μικρούλα μας τρελαίνει κόσμο και με τα μοντελάκια της! Το κόκκινο ειδικά είναι το χρώμα της: έντονο όπως και τα συναισθήματα που προσφέρει σε όλους όσοι την περιτριγυρίζουν!
Είναι ένα χαρούμενο μωρό που το μόνο που χρειάζετε είναι αγάπη, αγκαλιές, φιλιά, φροντίδα! Εμείς δεν έχουμε παρά να της τα προσφέρουμε απλόχερα! Ξέρουμε ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας! Οι δυσκολίες θα είναι πολλές! Αλλά ποιος έχει παιδιά και δεν παιδεύεται! Η ζωή με ένα νταουνάκι απλά έχει κάποιες προκλήσεις παραπάνω! Δεν είμαι σε θέση να τις γνωρίζω ακόμα και δε μπορώ να τις φανταστώ! Εδώ θα μαι και θα τις μάθω, θα τις αντιμετωπίσω και θα κάνω το παιδί μου περήφανο για τη μαμά της! Η μαμά της είναι ήδη περήφανη για κείνη γιατί ήδη έχει καταφέρει πολλά: κατ’ αρχάς γεννήθηκε, πράγμα αρκετα δύσκολο στις μέρες μας με τόσους προγεννετικούς ελέγχους! Μας άλλαξε τη ζωή και τον τρόπο που βιώνουμε την καθημερινότητα μας, τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τους ανθρώπους γύρω μας και τον τρόπο που θέτουμε τις προτεραιότητές μας! 
Η μικρή μας πριγκίπισσα είναι διαφορετική! Όπως κάθετι διαφορετικό, έτσι και η μικρούλα μας μονοπωλεί το ενδιαφέρον μας! Αφήστε λοιπόν τα ουσιαστικά να γεμίζουν το μυαλό σας, την καρδιά σας, την καθημερινότητά σας και τη ζωή σας!”
Αυτά αποτύπωσα στις 9 Φλεβάρη, 2016. Λίγες μέρες αφού η Σοφία ήρθε στον κόσμο. Ναι, καλά καταλάβατε, η Σοφία έχει σήμερα (14/1/2018) γεννέθλια. Η Σοφία σήμερα κλείνει τα δύο της χρόνια. Και εμείς κλείνουμε 2 χρόνια με το Σύνδρομο Down.
Έχοντας διανύσει τα πρώτα δύο χρόνια της νέας μου ζωής, έχω νιώσει πολλά και καμιά φορα αντικρουόμενα συναισθήματα! Έχω νιώσει χαρά, ευτυχία αλλά και δυστυχία. Τις περισσότερες φορές όλα αυτα τα διαφορετικά συναισθήματα τα έχω νιώσει σχεδόν ταυτόχρονα! Πως γίνεται; Αυτό δε μπορώ να το εξηγήσω…
Κοιτάω την μικρή μου πριγκίπισσα και νιώθω ευλογημένη που ο Θεός, η φύση ή τελοσπάντων οποιαδήποτε δύναμη θέλει ο καθένας μας να επικαλεστεί, με αξίωσε να πάρω μέρος στο θαύμα της ζωής! Να δημιουργήσω για άλλη μια φορά στη ζωή μου ζωή! Να βιώσω και πάλι αυτό το μεγαλείο της ανθρώπινης φύσης! Και εκεί που λες ότι δεν υπάρχει κάτι πιο μεγάλο από αυτό που ζεις, να κλαις και να θέλεις να γυρίσεις το χρόνο πίσω! Μετά να κρατάς τη ζωή σου όλη αγκαλιά και να χαμογελάς, να γεμίζεις αγάπη, ευτυχία και ολοκλήρωση! Να χαμογελάς και αμέσως μετά να κλαις με λιγμούς και να αναρωτιέσαι “γιατί”.
Δεν υπάρχει ικανοποιητική απάντηση σε αυτό, όσο και αν ψάξεις! Μόνο μία σκέψη: να μαι γερή και δυνατή, γιατί έχω πολύ δρόμο μπροστά μου!
Αν θα ήθελα να κάνω έναν απολογισμό της ζωής μου τα 2 τελευταία χρόνια η λίστα μου θα ήταν κάπως έτσι:
 • αγάπη
 • ολοκλήρωση
 • ευγνωμοσύνη
 • αγκαλιές
 • φιλιά
 • γέλια
 • δάκρυα
 • απόγνωση
 • ελπίδα
 • παιχνίδι
 • ξεγνοιασιά
 • ανεμελιά
 • φωνές
 • ατελείωτες πάνες
 • λεκέδες από φρούτα και φαγητό σε όλα σχεδόν τα ρούχα μου
 • ξενύχτι
 • ευτυχία
 • ευτυχία
 • ευτυχία….

Δε διαφέρει και πολύ ίσως από τη δική σας λίστα, σωστά;

Η ζωή μας, παρ’όλ’αυτά, έχει αλλάξει… Έχουν μπει στην καθημερινότητά μας συνήθειες και υποχρεώσεις που πότε δεν είχαμε φανταστεί…

Η Σοφία έχει κάνει 8 υπέρηχους καρδιάς. Ο πρώτος της ήταν σε ηλικία 12 ημερών… 8 φορές έχει κάνει εξέτασεις αίματος. Η πρώτη φορά ήταν σε ηλικία 1 μηνός… Έχουμε επισκεφτεί 3 φορές ΩΡΛ για να διαπιστώσουμε αν η Σοφία μας ακούει. Η πρώτη φορά ήταν σε ηλικία 15 ημερών…
Η Σοφία έχει πάει 2 φορές στον οφθαλμίατρο και μία φορά σε οπτομέτρη. Ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί αν η όρασή της είναι σωστή… Σε ηλικία 40 ημερών η Σοφία επισκέφτηκε για πρώτη φορά ορθοπεδικό. Από τότε έχει ξαναπάει άλλες 5 φορές…
Την καρδιά της την παρακολουθούμε τακτικά. Τα ματάκια της τα παρακολουθούμε τακτικά. Γενικές εξετάσεις κάνουμε τακτικά. Η Σοφία ακούει μια χάρα. Προς το παρόν, δε χρειάζεται παρακολούθηση από ορθοπεδικό. ‘Ισως γιατί έχει κάνει σχεδόν 100 ώρες φυσιοθεραπεία.
Η Σοφία από τότε που ήταν 8 μηνών έχει κάνει 200 ώρες ειδικών θεραπειών: εργοθεραπεία, λογοθεραπεία και φυσιοθεραπεία. Η φυσιοθεραπεία τελείωσε… Το κορίτσι μας, από ότι φαίνεται έχει σωστή στάση σώματος και κάθε μέρα δυναμώνει. Η εργοθεραπεία και η λογοθεραπεία συνεχίζονται κανονικά. Για πόσο θα συνεχιστούν είναι απλά άγνωστο… Οι 200 ώρες θεραπείων μεταφράζονται σε 200 μέρες στους δρόμους. Κάποιες από αυτές ήταν καλές, άλλες μέτριες και άλλες πολύ στενάχωρες. Αυτές οι 200 μέρες ισούται με το 1/3 των συνολικών ημερών που έχει ζήσει μέχρι στιγμής η Σοφία… Οι μέρες που πρέπει να πάμε “για μάθημα” απλά γεμίζουν με αυτό το δίωρο. Όλα περιστρέφονται γύρω από τις συμβουλές και υποδείξεις των θεραπευτών της μικρής. Κάθε φορά που περιμένω τη Σοφία να τελειώσει τα μαθήματά της σκέφτομαι πάντα το ίδιο: αν η Σοφία δεν είχε Σύνδρομο Down, τι θα κάναμε αυτή τη στιγμή; Κάθομαι και γεμίζω το μυαλό μου με ένα κάρο εικόνες με βασικό πρωταγωνιστή το μικρό μας πολύτιμο κορίτσι.

Είμαστε όλοι περήφανοι για την εξέλιξη της. Όλα είναι εξαιτίας της Σοφίας: η προσπάθειά της, η αυτοπαρακίνησή της, το πείσμα της, το νάζι της, οι αγκαλιές και τα φιλιά της. Έχει θάρρος και πιγμή. Συμπαθεί και αντιμπαθεί πρόσωπα. Έχει προτιμήσεις σε παιχνίδια και φαγητό. Έχει αδυναμία στον λατρεμένο της αδερφό, είναι η “μιτσή του”, όπως λέει. Της αρέσει η μουσική, το τραγούδι και ο χορός. Είναι φοβερή οργανοπαίχτρια: παίζει… κρουστά. Βαριέται και το δείχνει ξεκάθαρα! Βρίσκει πάντα τρόπο και ξεπερνάει τα εμπόδια που συναντάει (κανένα παιχνίδι, καποιό πόδι…). Προσπαθεί να βάλει τα παπούτσια της και τα ρούχα της (ακόμα δεν τα έχει καταφέρει…). Περπατάει, αλλά δεν τρέχει. Κλωτσάει όμως δειλά τη μπάλα και σκαρφαλώνει! Θα πάρει μπουκίτσα με το χεράκι της από το πιάτο να φάει. Θα κάτσει να της κάνω μασάζ στο στόμα (προκειμένου να μπει η γλώσσα μέσα και να ενεργοποιηθούν οι μύες του στόματος. Αυτό πρέπει να γίνεται πριν από κάθε γεύμα…) μόνο αν της πω ότι μετά θα φάμε. Της αρέσει να ξεσκονίζει και να βάζει σκούπα (!). Μα πάνω από όλα της αρέσει να είναι παιδί: να γελάει, να φωνάζει και να αναστατώνει το σπίτι όπως μόνο αυτή ξέρει! Είναι το κοριτσάκι μας το λατρεμένο που από τη στιγμή που ήρθε στη ζωή μας μας έχει κάνει σοφότερους, δυνατότερους, μας ωρίμασε, μας έμαθε τί σημαίνει διαφορετικότητα.

Η Σοφία είναι 2 χρονών! Να μας ζήσει! Να είναι πάντα ευτυχισμένη, γερή, δυνατή και να μας φωτίζει!

ΥΓ: Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το Σύνδρομο Down δείτε αυτό το άρθρο: Is Down Syndrome Scary?  Αν πάλι θέλετε να μάθετε περισσότερα μη διστάξετε να μου στείλετε mail στο happyshinnylife@gmail.com. Θα χαρώ να μιλήσουμε!