Γεωπάρκα Της UNESCO Στην Ελλαδα

Photo by Clarisse Meyer on Unsplash

Τα γεωπάρκα τα γνώρισα τυχαία πριν 2 Σαββατοκύριακα σε μια βόλτα που κάναμε ολοι μαζί στο Ευγενίδειο Ίδρυμα. Εκεί είδαμε την παράσταση Lucia: Το μυστικό των πεφταστεριών. Τελειώνοντας η παράσταση επισκεφτήκαμε την έκθεση Μνήμες Γαίας, όπου ξεναγηθήκαμε στα γεωπάρκα της Ελλάδας. Όλα τους έχουν χαρακτηριστεί από την UNESCO ως Παγκόσμια Κληρονομιά. Ευτυχώς η έκθεση είχε και ξεναγό, ο οποίος μας είπε πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα για όλα αυτά τα περίεργα εκθέματα. Προσωπικά, βρήκα πολύ ενδιαφέρον όλο αυτό περί γεωλογικών πάρκων και έτσι, γυρνώντας στο σπίτι έκανα μία περεταίρω έρευνα… Και όπως καταλάβατε η έρευνα αυτή γέννησε το άρθρο που διαβάζετε! Σκέφτηκα να το δημοσιεύσω τώρα που έρχονται και οι διακοπές του Πάσχα, μιας και ίσως κάποιοι από εμάς βρεθούν κοντά σε κάποιο από αυτά τα υπέροχα μέρη.

Αλλά, αλήθεια, τί είναι γεωπάρκο ή γεωλογικό πάρκο; Σύμφωνα με την UNESCO, ως γεωπάρκα ορίζονται περιοχές ιδιαίτερης γεωλογικής σημασίας, σπανιότητας ή κάλλους, όπου η γεωλογική κληρονομιά προστατεύεται και αναπτύσσεται ταυτοχρόνως. Τα γεωπάρκα είναι περιοχές όπου εκτός από τις διάφορες γεωλογικές εμφανίσεις, μπορούν επίσης να περιλαμβάνουν και άλλα χαρακτηριστικά στοιχεία, όπως αρχαιολογικές, οικολογικές, ιστορικές ή/και πολιτιστικές αξίες και μπορούν να αποτελέσουν το έναυσμα για κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη, ενεργοποιώντας τον τουρισμό με τη μορφή του οικο- ή γεωτουρισμού. Τα γεωπάρκα έχουν καθορισμένη γεωγραφική έκταση και θεματολογία που επιτρέπει την ανάπτυξη οικονομικών/τουριστικών δραστηριοτήτων.

ΠερισσότεραΓεωπάρκα Της UNESCO Στην Ελλαδα

Πάσχα Στην Κέρκυρα

Το Πάσχα, η μεγαλύτερη γιορτή του χρόνου, είναι σχεδόν έξω από την πόρτα μας! Δεν ξέρω αν έχετε ήδη κανονίσει τις διακοπές σας, εγώ παρόλαυτα θα σας μιλήσω για το πιο όμορφο Πάχα του Κόσμου. Και το λέω αυτό χωρίς ίχνος υπερβολής και με μπόλικη μετριοπάθεια…! Έτσι είναι, βρε παιδιά, αν δεν παινέσεις το σπίτι σου θα σε πλακώσει. Αν δεν το καταλάβατε, είμαι από την Κέρκυρα και σαν Κερκυραία οφείλω να σας ενημερώσω για τα καλά του τόπου μου.

Αν θέλετε να ευχαριστηθείτε και να ζήσετε τη Λαμπριά (όπως λέμε οι Κερκυραίοι το Πάσχα), θα πρέπει να αφιερώσε στο όμορφο νησί μας χρόνο… Αλλά επειδή μαζί με το χρόνο πάει και το χρήμα, θα προσπαθήσω μέσα από αυτό εδώ το άρθρο να σας μεταφέρω, έστω νοερά, στην ομορφότερη γιορτή του χρόνου. Ελπίζω να τα καταφέρω!

Κυριακή Των Βαϊων – Των Βαγιώνε

Η μέρα που ο Χριστός φτάνει στα Ιεροσόλημα, στην Κέρκυρα γιορτάζεται με τη μεγαλοπρέπεια που τις αρμόζει. Και η μέρα αυτή γιορτάζεται κατά τον ίδιο τρόπο από το 1630! Το 1629 η Κέρκυρα είχε χτυπηθεί από την πανώλη. Ο Άγιος Σπυρίδωνας ήταν αυτός που έσωσε τον κόσμο από την αρρώστια και ο κόσμος δεν το ξεχνάει ποτέ. Των Βαγιώνε στις 11:00 το πρωί γίνεται η λιτάνευση του σκηνώματος τ’ Αγιού (όπως συνηθίζεται να λέγεται στην Κέρκυρα) με τη συνοδεία και των 18 φιλαρμονικών του νησιού. Η διαδρομή που ακολουθείται είναι στα χνάρια των ενετικών τειχών της πόλης. Κατά τη διαδρομή γίνονται και πολλές στάσεις για δεήσεις. Στο τέλος οι φιλαρμονικές του νησιού περνάνε από διάφορα μέρη του ιστορικού κέντρου και παίζουν εύθυμα εμβατήρια. Η μέρα αυτή στην Κέρκυρα είναι σκέτη μαγεία!

Αν βρεθείτε των Βαγιώνε στην Κέρκυρα, μην ξεχάσετε να περάσετε και από το Δημοτικό Θέατρο όπου στις 21:00 η Φιλαρμονική Εταιρία Μάντζαρος μας βάζει με τις μελωδίες της σιγά σιγά στο πνεύμα της Μεγαλοβδομάδας.

ΠερισσότεραΠάσχα Στην Κέρκυρα

Γενιά Ζ: Τα Κορίτσια Που Θα Γίνουν Οι Γυναίκες Του Αύριο

Photo by Melissa Askew on Unsplash

Ποια είναι η γενιά Ζ ή αλλιώς Generation Z; Ας αρχίσουμε από τα βασικά, λοιπόν. Στην γενιά Ζ ανήκουν όλοι οι νέοι ηλικίας 13 – 23 χρονών. Είναι όλα αυτά τα παιδιά που γεννήθηκαν μέσα στην καρδιά της έξυπνης τεχνολογίας. Όλα αυτά τα παιδιά που δεν ξέρουν πώς είναι η ζωή χωρίς internet, smart phones και tablets. Είναι τα παιδιά που γεννήθηκαν μέσα στην οικονομική κρίση. Είναι η γενιά που έχει ήδη έρθει αντιμέτωπη με την ανεργία, λόγω του ότι κάποιος γονιός πιθανόν να έχει χάσει τη δουλειά του. Η γενιά Ζ είναι γρήγορη στις αντιδράσεις και στη σκέψη της, ευέλικτη και ανυπόμονη. Έχει εμπιστοσύνη στις ικανότητές της και είναι περισσότερο ρεαλίστρια παρά αισιόδοξη.

Αλλά τί γίνεται με τα κορίτσια της γενιάς Ζ; Ποια είναι η στάση ζωής τους; Τί πιστεύουν για την ίδια τη ζωή και την κοινωνία; Πώς φαντάζονται το μέλλον τους;

Ο οργανισμός Girl Up έτρεξε μια έρευνα που αφορά στα κορίτσια της γενιάς Ζ, ή αλλιώς στις γυναίκες του αύριο. Τα αποτελέσματα της έρευνας βασίστηκαν σε ερωτήσεις πάνω σε συγκεκριμένους τομείς. Ας τους δούμε έναν έναν:

  1. Παγκόσμια ιθαγάνεια: οι ερωτήσεις σκοπεύουν να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε αν τα κορίτσια της γενιάς αυτής αλληλεπιδρούν πολιτικά και κοινωνικά, κατά πόσο σημαντικό είναι για αυτά η ενασχόληση με πολιτικά ζητήματα και πώς αντιμετωπίζουν τα θέματα που είναι σημαντικά για αυτά.
  2. Εκπαίδευση και μόρφωση: ποια είναι η γνώμη και η στάση των κοριτσιών απέναντι στην επιστημονική έρευνα και ανάπτυξη τόσο στη σχολική ζωή όσο και στην επαγγελματική τους κατεύθυνση; Είναι έτοιμες να κατακτήσουν την καριέρα που θέλουν;
  3. Οικογένεια: πόσο επηρεάζει τα κορίτσια;
  4. Life style και προσωπικές αξίες: σχέση μεταξύ αξιών και καθημερινότητας, μεταξύ καταναλωτικών συνηθειών και κοινωνικών αξιών.
  5. Φύλο και ταυτότητα: σεξουαλική ταυτότητα και εμπιστοσύνη. Πόσο άνετα είναι τα κορίτσια με τον όρο και την σεξουαλικότητά τους; Είναι το φύλο και η σεξουαλικότητα αλληλενδετά; Τί πιστεύουν για την εξωτερική τους εμφάνιση;
  6. Ισότητα φύλων.
  7. Πνευματική υγεία: στρες, άγχος και πνευματική υγεία μπαίνουν στο μικροσκόπιο.
  8. Κοινωνικά δύκτια: εκφράζουν τους έφηβους; Μπορούν να ξεχωρίσουν τα fake news; Ποιος είναι ο ρόλος τους στη δική τους ζωή;

Τα ερωτηματολόγια συμπληρωθήκαν από κορίτσια ηλικίας 14 – 19 ετών από Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο, Κολομβία, Μεξικό, Ισπανία, Ινδία και Κίνα (περίπου 3500 κορίτσια!). Τί λέτε, πάμε να δούμε πώς σκέφτεται η γενιά Ζ;

Η γενιά Ζ είναι γεμάτη κορίτσια που δε θέλουν να ξεχωρίζουν, αλλά θέλουν να σηκώνουν το ανάστημά τους για να υπερασπιστούν όλα  όσα πιστεύουν. Το 70% των κοριτσιών πιστεύουν ότι ο τρόπος που ζουν πρέπει να είναι ικανός ώστε να αλλάξει τον κόσμο. Και για αυτό ακριβώς το λόγο συναναστρέφονται με άτομα που έχουν ακόμα και διαφορετικές αντιλήψεις, τόσο σε κοινωνικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Έχουν δυνατές ηθικές αξίες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κλείνουν την πόρτα στο νεό και διαφορετικό. Έχουν ισχυρούς δεσμούς με την οικογένεια, αλλά υπολογίζουν και στους φίλους τους.

Η αγοραστική τους δύναμη είναι ένα είδος ακτιβισμού. Το 65% αγοράζει προϊόντα εταιριών που ανταποδίδουν σε τοπικές κοινότητες και το 72% αγοράζει φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα. Θεωρούν ότι οι εταιρίες οφείλουν να πάρουν θέση σε κοινωνικά ζητήματα και να καλλιεργήσουν την κοινωνική τους ευθύνη.

Η ισότητα των φύλων απασχολεί πολύ τα κορίτσια που ανήκουν στην γενιά Ζ. Η ισότητα είναι κάτι το ιδανικό, σε αντίθεση με την ανισότητα που είναι κάτι αληθινό… Για να αλλάξει αυτό τα κορίτσια πιστεύουν ότι τα αγόρια της γενιάς τους είναι αυτά που πρέπει να πρωταγωνιστήσουν σε αυτήν την  αλλαγή! Το 81% των κοριτσιών θα ήθελε οι ευκαιρίες επιστημονικής εκπαίδευσης μεταξύ των δυο φύλων να ήταν καλύτερες… Επίσης είναι υπέρ της σεξουαλικής επιλογής που ο καθένας κάνει και έτοιμα να υπερασπιστούν κάθε guy κοινότητα.

Η πίστη στον εαυτό τους σε αρκετές περιπτώσεις επηρεάζεται από την εξωτερική τους εμφάνιση, αλλά η εσωτερική τους δύναμη κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος.

Τα social media είναι και για αυτά ένας πονοκέφαλος; Ναι, είναι! Η άποψη αυτή στηρίζεται στο γεγονός ότι τα κορίτσια νιώθουν ότι δεν αντιπροσωπεύονται επάξια. Έχετε ακούσει τον όρο influencers; Ξέρετε είναι όλοι αυτοί που επηρεάζουν γνώμες, μόδες… Η γενιά Ζ δεν πιστεύει όχι μόνο στον όρο, αλλά ούτε και στα ίδια τα πρόσωπα που (αυτο)αποκαλούνται influencers. Θ’ελουν να βλέπουν αληθινούς ανθρώπους παντού. Είναι η γενιά που μάλλον θα αλλάξει εντελώς τα social media όπως τα ξέρουμε μέχρι σήμερα.

Η πνευματική τους υγεία είναι κάτι που τα απασχολεί έντονα και για αυτό μιλάνε ανοιχτά για οτιδήποτε μπορεί να συνδέεται με αυτήν.

Ακριβώς επειδή έχουν γεννηθεί μέσα στην οικονομική κρίση, τα κορίτσια αυτά είναι συγκροτημένα όταν έρχεται η ώρα να ξοδέψουν τα χρήματά τους. Αυτό οδήγησε να αποκτήσουν μία πιο έξυπνη σχέση με το χρήμα, κάνοντας το 77% των κοριτσιών να κερδίζει ήδη τα δικά του χρήματα χρησιμοποιώντας το eBay και το YouTube! Όλο αυτό τα κάνει να ονειρεύονται να θέλουν να γίνουν τα αφεντικά του εαυτού τους. Ένα άρθρο στο Business Insider υποστήριζε ότι αυτή η στάση ίσως οδηγήσει τη γενιά Ζ να είναι η μοναδική γενιά που θα καταφέρει να κάνει το χόμπυ της επάγγελμα!

Τελικά, αυτή η γενιά μας κρύβει πολλά… Είναι ίσως η γενιά, κατά τη γνώμη μου, που βλέπει τα πράγματα ακριβώς όπως είναι. Έχει ξεκάθαρη ματιά και δεν επηρεάζεται καθόλου από επιμέρους λεπτομέρειες… Η γενιά Ζ δεν είναι σε θέση να κάνει όνειρα απλά, αλλά εχει τη δύναμη και τη γνώση να κάνει τα “σωστά” όνειρα και να ξέρει πώς να τα κατακτήσει. Είναι η γενιά που δεν περιμένει να την ανακαλύψουν, αλλά ξέρει τι πρέπει να κάνει για να τη μάθουν. Τα κορίτσια της γενιάς αυτής είναι συνδεδεμένα με όλον τον κόσμο και για αυτό σύνορα δε γνωρίζουν στις δυνατότητες τους, στα σχέδια τους και στα θέλω τους! Ας σταθουμε δίπλα τους όλες εμείς οι παλιότερες γενιές υποστηρικτικά και ενθαρρυντικά!

ΥΓ: Δες και τα υπόλοιπα άρθρα του μήνα, που έχουν σαν κεντρικό θέμα τη Γυναίκα:

Ημέρα Της Γυναίκας: Οι Σκέψεις μου Και Οι Ανησυχίες Μου…

Επάγγελμα: Καπετάνισσα

Επάγγελμα: Καπετάνισσα

Η Καπετάνισσα!

Εδώ στο blog ο Μάρτης είναι αφιερωμένος στις γυναίκες. Σε όλες τις γυναίκες του κόσμου που πάντα έχουν κάτι να μας πουν και να μας διδάξουν. Ο καλύτερος τρόπος για να συμβεί αυτό είναι απλά να τις ακούσουμε. Για αυτήν την εβδομάδα είπα να πάω μια βόλτα στη θάλασσα για να συναντήσω γοργόνες! Και εννοείται ότι συνάντησα μία, όχι απλά γοργόνα αλλά καπετάνισσα! Η Σοφία είναι καπετάνισσα σε επιβατηγο-οχηματαγωγό πλοίο. Αλλά πριν την αφήσω να σας τα πει εκείνη, οφείλω να πω και εγώ κάποια πράγματα για την καπετάνισσά μας.

Η Σοφία είναι βέρα Κερκυραία! Έχει 2 γονείς που όλη μου η οικογένεια αγαπάει πολύ! Έχει έναν δίδυμο αδελφό και έναν μεγαλύτερο. Ακόμα θυμάμαι αυτήν  και τον αδελφό της στο ” Σχοίνο” τα καλοκαίρια, μωρά στην αγκαλιά της γιαγιάς Σοφίας… Τώρα η γιαγιά Λένα έχει αναλάβει τη μικρή της κόρη και ο παππούς Γιάννης συνεχίζει να μοιράζεται τη… σοφία του μαζί μας, όποτε βρίσκει ευκαιρία. Τώρα γιατί σας τα λέω όλα αυτά; Γιατί να ξέρετε ότι τίποτα στη ζωή δεν είναι τυχαίο! Αν υπάρχει ομορφιά, δε χάνεται αλλά διαιωνίζεται!

Περνάω στο ψητό! Ας γνωρίσουμε την Σοφία την Καπετάνισσα!

♥ Καπετάνισσα, πές μας λίγα λόγια για εσένα;

Με λένε Σοφία Βαραγγούλη, είμαι 29 χρονών, παντρεμένη με ένα μικρό 3,5 ετών κοριτσάκι. Κατάγομαι από το όμορφο νησί του Ιονίου, την Κέρκυρα. Σαν παιδί μεγάλωσα στην πόλη της Κέρκυρας, συγκέκριμενα στην περιοχή της Ανάληψης. Τα καλοκαίρια μου τα περνούσα κοντά στη θάλασσα, στον Παραμόνα, μία παραθαλάσια περιοχή στο χωριό Άγιος Ματθαίος.

♥ Τί ήθελες να γίνεις όταν μεγαλώσεις σαν παιδί; Γιατί;

Σαν παιδί ήθελα να γίνω δασκάλα – καθηγήτρια, λόγω του ότι η μητέρα μου είναι καθηγήτρια. Θαύμαζα το πόσο την αγαπούσαν οι μαθητές της όταν μας χαιρετούσαν στο δρόμο, όποτε τους συνατούσαμε

♥ Πώς προέκυψε αυτό το επάγγελμα;

ΠερισσότεραΕπάγγελμα: Καπετάνισσα

Αργοναυτική Εκστρατεία

Η Αργοναυτική Εκστρατεία είναι ένας αγαπημένος μύθος, τόσο εξαιτίας του αρχηγού της, Ιάσονα, όσο και των υπόλοιπων ηρώων, που αποτελούσαν το πλήρωμα του πλοίου (Αργώ, από όπου και πήρε το όνομά της η Αργοναυτική Εκστρατεία) όπως ο Ηρακλής, ο Θησέας, ο Ορφέας, η Αταλάντη και άλλοι.

Αυτόν τον καταπληκτικό μύθο ζωντανεύει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακοκγιάννης η Κάρμεν Ρουγγέρη και ο θίασός της. Ένας θίασος που απαρτίζεται από νέους ανθρώπους πολυτάλαντους: παίζουν, τραγουδούν και χορεύουν. Τα σκηνικά απλά και εντυπωσιακά τόσο στα μάτια των παιδιών όσο και στα μάτια των παιδιών. Αέρινα υφάσματα, περικεφαλαίες, σπαθιά και ένα εντυπωσιακό καράβι, την Αργώ, γεμίζουν τη σκηνή του καταπληκτικού αυτού χώρου. Όλα αυτά “αγκαλιάζει” μία μεγάλη οθόνη, από όπου ξεπετάγονται οι θεοί του Ολύμπου, βλέπουμε την Αργώ να ταξιδεύει, το περιστέρι να περνάει τις Συμπληγάδες Πέτρες, τη φουρτουνιασμένη θάλασσα και άλλες όμορφες εικόνες που μαγεύουν τα παιδιά και όχι μόνο… Και μέσα από όλα αυτά απλώνεται μπροστά μας η Αργοναυτική Εκστρατεία.

Η πρώτη που βγαίνει στη σκηνή είναι η κυρία Ρουγγέρη. Όπως πάντα απλή, με γαλήνια φωνή και χαμόγελο καλωσορίζει τον κόσμο και παραθέτει έναν μικρό πρόλογο για την παράσταση που ακολουθεί. Και σε αυτήν την παράσταση θα μάθετε κάτι νέο. Αλήθεια, πώς εμπνεύστηκαν την Αργοναυτική Εκστρατεία και το μύθο του χρυσόμαλλου δέρατος οι Αρχαίοι Έλληνες; Όπως συμβαίνει στην Ελληνική Μυθολογία, έτσι και εδώ υπάρχει μια λογική εξήγηση: κάποτε κάτω από τα βουνα του Πηλίου έρεε ένα χρυσό ποτάμι. Ήταν χρυσό γιατί στα νερά του έβλεπε κανείς κομμάτια χρυσού. Προκειμένου οι Έλληνες να μαζέψουν το πολύτιμο μέταλλο, μούλιαζαν τομάρια ζώων στα νερά. Τα άφηναν να στεγνώσουν και μετά μάζευαν το χρυσάφι. Όσο στέχνωναν τα δέρματα στα δέντρα, μπορούσε κανείς να δει παντου χρυσόμαλλα δέρατα ή αλλιώς δέρματα.

Αυτή η καταπληκτική παράσταση πλαισιώνεται από μουσική και χορό, όλα εμπνευσμένα από την περιοχή του Πόντου. Να σας θυμήσω ότι η Αργοναυτική Εκστρατεία ξεκινάει από την Ιωλκό (στο Βόλο) για να φτάσει στη Κολχίδα του Εύξεινου Πόντου, όπου και βρίσκεται το χρυσόμαλλο δέρας. Όλα δένονται αρμονικά: ο μύθος, οι ηθοποιοί, ο φωτισμός, η μουσική, ο καταπληκτικός χώρος του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη.

Στο τέλος της παράστασης θα ξαναδείτε την κυρία Ρουγγέρη για να σας συστήσει όλους τους συντελεστές, να σας ευχαριστήσει, να σας αποχαιρετήσει και να ζητήσει τη βοήθειά σας για την καινούρια της παράσταση. Θα σας καλέσει να ψηφίσετε ανάμεσα σε 3 υπέροχες ιστορίες για τις οποίες δε θα σας πω! Αυτό το κομμάτι το αφήνω για έκπληξη. Απλά να ξέρετε ότι πέρσυ ήμασταν σε αυτούς που ψήφισαν την Αργοναυτική Εκστρατεία.

Αν δεν έχετε κανονίσει κάτι για το Σαββατοκύριακο, αξίζει να πάτε την Κυριακή το πρωί στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και να δείτε με τα παιδιά σας μία ποιοτική παράσταση. Εμείς το καταευχαριστηθήκαμε. Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους!

ΥΓ: Αν δεν έχετε στολίσει, στολίστε το Σάββατο και την Κυριακή πηγαίντε θέατρο. Αν πάλι το κρύο σκηνικό του καιρού σας κάνει να θέλετε να μείνετε σπίτι, τότε φτιάξτε με τα παιδιά σας εύκολες χριστουγεννιάτικες χειροτεχνίες. Επίσης μπορείτε να επισκεφτείτε το διαδυκτιακό τόπο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης και να δείτε το πλήρες πρόγραμμα.

 

 

Καλωσήρθες Νοέμβρη!

Photo by Trifon Yurukov on Unsplash

Ο γλυκός Νοέμβρης είναι εδώ! Για μένα ο 11ος μήνας του χρόνου σημαίνει ένα βήμα πιο κοντά στα Χριστούγεννα. Είναι ο μήνας που ο Χειμώνας πλησιάζει, τα ρούχα γίνονται πιο βαριά και τα τζάκια παίρνουν φωτιά! Όμως τί κρύβει η ιστορία για τον γλυκό αυτό μήνα;

1879: Ο Τόμας Έντισον πατεντάρει τη λάμπα.

1897: Ιδρύεται η ομάδα Γιουβέντους στο Τορίνο από φοιτητές.

1937: Ιδρύεται ο ΟΕΔΒ: Οργανισμός Έκδοσης Διδακτικών Βιβλίων

1993: Αρχίζει να ισχύει η Συνθήκη του Μάαστριχτ ή αλλιώς Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με αυτήν η ΕΟΚ (Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα) μετονομάζεται σε ΕΕ (Ευρωπαϊκή Ένωση), αποτελούμενη τότε από 12 μέλη – κράτη.

1998: Θεσμοθετείται το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

1967: Πραγματοποιείται στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ η πρώτη εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς στη Ελλάδα.

1957: Η σκυλίτσα Λάικα πάει στο διάστημα με το σοβιετικό Σπούτνικ 2.

1949: Ιδρύεται η ΟΥΝΕΣΚΟ.

2008: Εκλέγεται στις ΗΠΑ Πρόεδρος ο Μπάρακ Ομπάμα.

392μΧ: Ο Θεοδόσιος Α (Μέγας) θέτει εκτός νόμου την αρχαία ελληνική θρησκεία.

1895: Ο Ρέντγκεν ανακαλύπτει τις ακτίνες Χ.

1901: Ξεσπούν βίαιες συμπλοκές στην Αθήνα εξαιτίας της μετάφρασης του Ευαγγελίου στη Δημοτική!

1977: Ο Μανόλης Ανδρόνικος ανακαλύπτει τους τάφους της Βεργίνας.

1815: Υπογράφεται η Συνθήκη των Παρισίων, σύμφωνα με την οποία τα Επτάνησα γίνονται ανεξάρτητο κράτος, Ηνωμένο Κράτος Ιονίων Νήσων.

1985: Ο Κασπάροφ γίνεται ο νεότερος παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι.

1990: Ξεκινάει η λειτουργία του Παγκόσμιου ιστού, www…

1973: Εξέγερση του Πολυτεχνείου.

1989: Ιδρύεται το κανάλι MEGA.

1916: Το πλωτό νοσοκομείο Βρετανικός βυθίζεται μεταξύ Σουνίου και Τζιας.

1906: Καθιερώνεται το SOS ως επίσημο σήμα κινδύνου.

1963: Δολοφονείται ο Τζον Κένεντυ.

1859: Κυκλοφορεί το βιβλίο “Η καταγωγή των ειδών” του Δαρβίνου και εξαντλειται μέσα σε μία μέρα!

1814: Η εφημερίδα Times είναι η πρώτη που θα χρησιμοποιήσει ατμοκίνητο πιεστήριο για την εκτύπωσή της.

1944: Γίνεται η πρώτη εγχέιρηση ανοιχτής καρδιάς στον κόσμο στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χοπκινς.

1982: Κυκλοφορεί ο δίσκος του M. Jackson Thriller με τις περισσότερες πωλήσεις στην ιστορία.

Αφού εμπλουτίσαμε τις γνώσεις μας, ας αρχίσουμε να σκεφτόμαστε και τα Χριστούγεννα!

Καλό μήνα σε όλους!

Ο Οκτώβρης Και Η Ιστορία

Ο φθινοπωρινός μήνας με τα πρωτοβρόχια, τα χρυσάνθεμα και τα πρώτα κυκλάμινα του χρόνου! Επίσης μαζί του φέρνει και τη γιορτή του Αγ. Δημητρίου, καθώς και την επέτειο του ΟΧΙ, στις 28 του μήνα. Και βέβαια να μην ξεχάσουσε και το ότι ο Οκτώβρης δεν έχει “μ”! Αρκετα συνηθισμένο λάθος… Αλλά γιατί δεν θέλει αυτό το “μ”; Λοιπόν… η απάντηση βρίσκεται στο ρωμαϊκό ημερολόγιο το οποίο το έχουμε δανειστεί αυτούσιο. Το ημερολόγιο αυτό ονοματίζει τους μήνες με βάση τη σειρά που εμφανίζονται μέσα στο έτος. Ο Οκτώβριος καθώτι 8ος ονομάστηκε October από τη λέξη octo. Βλέπετε πουθενά “μ” ή πιο σωστά “m”; Όχι, πολύ σωστή απάντηση! Το πήραμε, το κάναμε λίγο πιο ελληνικό, ε να μην βάλουμε και δικά μας, είπαμε!

Σε άλλες εποχές όμως ο Οκτώβρης δεν έφερε μόνο λουλούδια και πρωτοβρόχια…

331πΧ: Ο Μ. Αλέξανδρος πετυχαίνει νίκη στα Γαυγάμηλα και καταστροφή του στρατού του Δαρείου.

1990: Η Ανατολικλη Γερμανία ενώνεται με την Δυτική.

1883: Το θρυλικό Όριεντ Εξπρές κάνει το παρθενικό του ταξίδι.

1957: Οι Σοβιετικοί στέλνουν στο διάστημα τον πρώτο δορυφόρο, Σπούτνικ 1.

ΠερισσότεραΟ Οκτώβρης Και Η Ιστορία

Ο Σεπτέμβρης Και Η Ιστορία

Η ιστορία της ανθρωπότητας έχει… χρησιμοποιήσει όλους τους μήνες του χρόνου ώστε η δεύτερη να μπορέσει να αναπτυχθεί, να μεγαλουργήσει και όχι μόνο… Πολλά ιστορικά γεγονότα, άλλα μικρά και άλλα μεγάλα, έχουν συμβεί το Σεπτέμβρη σε διάφορες χρονικές περιόδους:

1939: Η Γερμανία επιτείθεται στην Πολωνία και κάπως έτσι ξεσπάει ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμο.

1877: Πεθαίνει ο Κωνσταντίνος Κανάρης, ο μπουρλοτιέρης της Χίου.

1682: Ο αστρονόμος Έντμουντ Χάλεϋ ανακαλύπτει έναν κομήτη, το γνωστό μας κομήτη Χάλεϋ.

1888: Ο Τζορτζ Ιστμαν πατεντάρει το πρώτο φωτογραφικό φιλμ και του δίνει το όνομα Kodak.

1958: Η Ελληνική Αστυνομία αποφασίζει να κουρεύει με την ψιλή τους… τέντυ μπόις.

1998: Ιδρύεται η Google.

1999: Σεισμός στην Αθήνα 5,9 Ρίχτερ. Καταρρέει η Ρικομέξ και αφήνει πίσω της 39 νεκρούς.

ΠερισσότεραΟ Σεπτέμβρης Και Η Ιστορία

Άγιος Βαλεντίνος: Οι Θρύλοι Του Και Η Δικιά Μας Μέρα


Άγιος Βαλεντίνος… Μία μέρα με πολύ φανατικούς οπαδούς και πολύ φανατισμένους πολέμιους… Εγώ, από την άλλη, δε θυμάμαι να έχω γιορτάσει τη μέρα αυτή με κάποιον τρόπο… Ίσως μία φορά, μαθήτρια ακόμα, όταν μου έκανε έκπληξη το… αγόρι μου. Ήμουν άρρωστη στο σπίτι όταν ξαφνικά χτύπησε το κουδούνι και στην πόρτα εμφανίστηκε το αγόρι με αρκούδο (τον έχω ακόμα), τριαντάφυλλο και σοκολάτα! Αυτό ήταν… Ο Άγιος Βαλεντίνος από τότε δεν μου ξαναχτύπησε την πόρτα! Και όχι, δεν είμαι εχθρός ούτε τρελός οπαδός αυτής της γιορτής. Ίσα – ίσα που πιστεύω ότι κάθε ιδιαίτερη μέρα είναι αφορμή να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά: οι υποστηρικτές αγοράζουν λουλούδια, δώρα και γεμίζουν τα εστιατόρια, ενώ οι σκεπτικιστές συζητάνε και επιχειρηματολογούν… Εδώ που τα λέμε, είμαι σίγουρη ότι και οι εχθροί του Άγιο Βαλεντίνου, κάπου, κάπως, ή ίσως κάποια άλλη μέρα θα τον γιορτάσουν!

Αλλά τελικά ποιος ήταν ο Άγιος Βαλεντίνος; Οι ιστορίες γύρω από το όνομα του πολλές… Επίσης κάπου στην ιστορία εμφανίζονται 2 Βαλεντίνοι, χωρίς όμως να έχει ξεκαθαριστεί ποιος ήταν τελικά ο Άγιος Βαλεντλίνος από τους δύο. Όπως και να χει όμως, πάντα οι μύθοι και οι θρύλοι μας γοητεύουν όλους, είτε οπαδούς, είτε πολέμιους!

Κατ’αρχάς, να πούμε ότι 14 Φλεβάρη είναι η ημερομηνία θανάτου του Αγίου. Πιο συγκεκριμένα ο Άγιος Βαλεντίνος πέθανε στις 14/2/269 και θεωρείται οσιομάρτηρας. Ο λόγος του θανάτου του είναι ρομαντικός… Ο Αυτοκράτορας Κλαύδιος, εκείνα τα χρόνια, είχε απαγορεύσει στους νέους άντρες να παντρεύονται γιατί ο αυτοκάτορας κατάλαβε ότι οι ανύπαντροι άντρες ήταν καλύτεροι στρατιώτες! Δεν τους περιμένε καμία αγαπημένη πίσω και ούτε είχαν και αυτοί τη λαχτάρα να δουν σύντομα το άλλο τους μισό. Ο Άγιος Βαλεντίνος εκείνη την περίοδο ήταν επίσκοπος στη Ρώμη και εκτελόυσε το μυστήριο του γάμου μεταξύ των νέων και ερωτευμένων κρυφά… Για αυτό το λόγο συνελήφθει! Στη δίκη ο διακαστής ήταν έτοιμος να του δώσει χάρη. Όταν όμως προσπάθησε να μυήσει στο Χριστιανισμό τον Κλαύδιο (τα ψιλοκατάφερε η αλήθεια είναι!), τότε καταδικάστηκε προς λιθοβολισμό. Επέζησε και έτσι λίγο αργότερο αποκεφαλίστηκε…

Μία αλλή ιστορία στην οποία αναφέρεται ο Άγιος Βαλεντίνος και τον τοποθετεί πάλι στα χρόνια του Κλαύδιου πάει κάπως έτσι: Ο Δικαστής Αστέριος αμφισβητώντας την πίστη του επισκόπου Βαλεντίνου, του ζήτησε να κάνει την τυφλή και θετή του κόρη να δει ξανά. Ο Αγιος Βαλεντίνος τα κατάφερε και τότε ο δικαστής βαφίστηκε αυτός και όλη του οι οικογένεια, χριστιανοί. Ο Άγιος Βαλεντίνος του ζήτησε μέσα σε τρεις μέρες να εξαφανίσει ότιδήποτε ειδωλολατρικό από την πόλη και τότε επενέβη ο αυτοκράτορας Κλαύδιος και πρόσταξε το θάνατο του Αγίου…

Μία άλλη όμορφη ιστορία είναι και ο έρωτάς του Αγίου με την τυφλή κόρη του θεσμοφύλακά του… Της έστελνε γράμματα και υπέγραφε “με αγάπη, ο Βαλεντίνος σου”!

Και κάπως έτσι όλες οι ιστορίες συνδέονται λίγο μεταξύ τους για να αποκτήσει ο Άγιος Βαλεντίνος τη θέση που του αξίζει. Γιατί αν όντως, βοηθούσε τους ερωτευμένους τότε δικαίως του αξίζει μία ολόκληρη μέρα όλοδική του!

Τώρα αν θέλουμε να πάμε λίγο πιο βαθιά στην ιστορία της σχέσης του ανθρώπου με τη θρησκεία, τότε θα πρέπει να ανφερθούμε στα Λουπερκάλια. Η γιορτή αυτή είναι μία παγανιστική γιορτή αφιερωμένη στο θεό της γονιμότητας το Λούπερκους. Γιορτάζοταν το Φλεβάρη μέχρι τον 5ο μ.Χ. αιώνα όπου και απαγορεύτηκε και τη θέση της πήρε ο Άγιος Βαλεντίνος!

Όλοι γνωρίζουμε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν δέχεται την ύπαρξη του Άγιο Βαλεντίνου. Εδώ στη Ελλάδα, η γιορτή ήρθε τη δεκατία του 1970 με πρωτοβουλία των ανθοπώλων.

Αλλά καλό είναι να μην ξεχνάμε και την αρχαία αυτή πεποίθηση που θέλει τα πουλιά να ζευγαρώνου κάθε χρόνο στις 14 Φλεβάρη!

ΠερισσότεραΆγιος Βαλεντίνος: Οι Θρύλοι Του Και Η Δικιά Μας Μέρα

Τα Σύχγρονα Υφαντά Με Αέρα Από Τα Παλιά

Θέλω να σας εξομολογηθώ (“βαριά” λέξη, έτσι για να τραβήξω την προσοχή σας!) ότι όταν έχω χρόνο για μένα ένα από τα πράγματα που μου αρέσει να κάνω είναι να διαβάζω. Μπορεί να κάτσω απέναντι από τη βιβλιοθήκη και να παρατηρώ τα βιβλία μου με σκοπό να δω αυτό που θα “μου κάνει κλίκ” . Θα απλώσω το χέρι μου και θα το ανοίξω. Πάντα υπάρχει κάτι που θέλω να ξαναδιαβάσω ή να ανακαλύψω. Μέτα είναι και το διαδύκτιο. Εδώ απλά πληκτρολογώ ό,τι μου έχει κάνει εντύπωση ή μου έχει κινήσει την περιέργεια και τσαφ εμφανίζονται όλα μπρόστα μου (τί κάναμε χωρίς internet τότε, τα παλιά τα χρόνια?).

Την Τρίτη, τελειώνοντας τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ, κοντοστάθηκα στο περίπτερο του καταστήματος να χαζέψω τα περιοδικά. Πάντα το κάνω αυτό! Διαβάζω τα εξώφυλλα και αν δω κάτι που να με ενδιαφέρει, αγοράζω το περιοδικό, ασχέτως αν είναι αντρικό, γυναικείο, μόδας, ευ ζην, deco (εντάξει, έχω αδυναμία στα περιοδικά μόδας…). Εξάλλου, σας είπα ότι μου αρέσει να διαβάζω!

Την Τετάρτη το πρωί είχα πάει με τη μικρή να κάνει τα καθιερωμένα μαθήματα φυσιοθεραπείας και εργοθεραπείας. Κάθησα στο lobby και περίμενα να τελειώσει η Σοφία τις θεραπείες της. Όλως παραδόξως το wifi δε λειτουργούσε… Το μάτι μου έπεσε στα περιοδικά κάτω από το τραπεζάκι. Από μακρυά διέκρινα ένα περιοδικό με εξώφυλλο μία κοπέλα σε λευκό φόντο. Αυτό ήταν! Το πήρα! Το άνοιξα και άρχισα να διαβάζω για τις υφάντρες και τα υφαντά τους, που ζούνε εδώ στη σύγχρονη Ελλάδα. Όταν η σύνδεση wifi επανήλθε “γκούγκλαρα” όλες αυτές τις σπουδαίες καλλιτέχνιδες. Η έρευνά μου έφερε στο φως καταπληκτικά έργα τέχνης τα οποία όμως μπορούμε να τα φοράμε και να τα χαιρόμαστε!

Όλα τα υφαντά παντρεύουν την τέχνη με την ιστορία και την παράδοση. Όλα τους φτιαχμένα από νήμα, χρώμα και αργαλιό. Έξι γυναίκες νέες, δυναμικές και δημιουργικές που κοινός σκοπός τους είναι η αναβίωση της ελληνικής αυτής παράδοσης και η εκτίναξή της στα πέραντα αυτού του κόσμου. Δε θα πω άλλα. Θα αφήσω τα υφαντά τους και τις ίδιες να πουν τα υπόλοιπα…

ΠερισσότεραΤα Σύχγρονα Υφαντά Με Αέρα Από Τα Παλιά